De Må Være Belgiere består af Jacob Leth, Jesper Hede, Nils Skovbjerg og Mark Winther. Live suppleres bandet af Stefan Weinreich Mortensen. Foto: Bianca Hede

De Må Være Belgiere består af Jacob Leth, Jesper Hede, Nils Skovbjerg og Mark Winther. Live suppleres bandet af Stefan Weinreich Mortensen. Foto: Bianca Hede

De Må Være Belgiere: Legendarisk band med nutidig lyd

'Den vigtigste musikbegivenhed i Danmark i 2019’ hed det sig blandt andet, da 80’ernes postpunkband ‘De Må Være Belgiere’ blev gendannet efter hele 36 års pause. Bandet spytter flittigt nye numre ud og giver koncert 28. februar i Aarhus

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Lige inden for døren på et tæt pakket og noget tilrøget Ris Ras, sidder Jesper Hede og Jacob Leth ved et bord med hver deres kop sort kaffe. De to er henholdsvis sanger/guitarist og bassist i postpunktbandet ‘De Må Være Belgiere’ (DMVB).

"Det var lige derovre på hjørnet, De Må Være Belgiere blev dannet. På Café Himmelblå som stedet hed dengang i ‘82. Der kom vi meget,” siger Jacob og peger på restaurant Den Rustikke, som i dag ligger på modsatte hjørne af ølbaren Ris Ras i Mejlgade.

DMVB gik i opløsning i ‘86 - efter fire aktive år, hvor bandet i høj grad lykkedes med at sætte deres aftryk på punkgenren herhjemme. Et aftryk de fulgte op på i 2017, hvor tre af de oprindelige medlemmer - Jacob og Jesper samt guitarist Nils Skovbjerg - besluttede sig for at gendanne gruppen og fik Mark Winther med på trommer. I 2019 udgav DMVB deres første nye album ‘Tiden Bøjer Af’ i 33 år. Albummet indeholder ti moderne, guitardrevne popnumre med afsæt i postpunken og bandets oprindelige, musikalske rødder.

“Når man hører vores musik i dag, er man ikke i tvivl om, at det er os. Det, man skal huske, er, at vi jo ikke har lavet et nyt band. Musikken er forankret i vores historie, men også i nuet. Det betyder, at når vi spiller vores gamle numre, så har de grundstammen fra dengang, men de lyder ikke 100 procent, som de gjorde i '82," siger Jacob og kigger på Jesper, som nikker og supplerer:

"Vi er mere dynamiske live i dag, end vi var dengang. Og så spiller vi bedre nu. Vi er ganske enkelt blevet bedre musikere."

Nyheden om gendannelsen af DMVB og sidste års udgivelse fik generelt en positiv modtagelse.

“Vi oplever stor anerkendelse af, at vi er tilbage. Blandt andet udtalte radiovært på P6, Anders Bøtter, at genopstandelsen af DMVB var den største musikbegivenhed i 2019,” siger Jacob med stoltheden malet i ansigtet.

“Selv nyder vi også at være tilbage, og jeg synes, vi er meget grounded i det. Vi er ikke nervøse, men har det bare fedt med at mærke, hvordan adrenalinen koger, når vi samler og rammer andre mennesker med vores musik!” Små smilerynker kommer til syne bag Jespers brilleglas.

De fire faste medlemmer i postpunkbandet De Må Være Belgiere nyder at være tilbage på den danske musikscene - efter en pause på 36 år. PR Foto

De fire faste medlemmer i postpunkbandet De Må Være Belgiere nyder at være tilbage på den danske musikscene - efter en pause på 36 år. PR Foto

Årene der er gået

I de 36 år der er gået, siden DMVB sidst stod på scenen sammen, har medlemmerne formået at holde kontakten ved lige.

“Siden vi gik hver til sit i midt firserne, har vi haft en tradition med at mødes fra tid til anden og spise middag sammen. Og mere eller mindre hver gang, vi har været samlet, har DMVB været oppe at vende. Men vi har altid været enige om, at bandet var noget, der eksisterede dengang,” fortæller Jacob.

Selv ikke da et album med en liveoptagelse fra en af DMVBs koncerter blev udgivet i 2006 og opgraderede DMVB fra at have været et jysk fænomen i start 80'erne til at kunne blande sig med mere kendte navne i postpunk-miljøet, overvejede musikdrengene for alvor at gendanne bandet.

Alvoren meldte sig først på banen for fem år siden, da Jesper holdt op med at ryge.

“Jeg besluttede mig for at gå ud og købe en elguitar for de penge, jeg sparede på at have kvittet smøgerne. Da Jacob og Nils hørte om min nyerhvervelse, var de begge to vilde efter at komme på besøg, så vi kunne jamme. Vi gik i øvelokalet - egentlig bare for at have det sjovt - men lige der var det som om, en åre blev ramt,” husker Jesper.

Herfra begyndte Jacob, Jesper og Nils at mødes og spille sammen jævnligt, og næsten hver gang kom der nye numre ud af det.

“Vi fik blod på tanden. Så det endte med, vi indspillede en demo. Det gjorde vi så igen nogen tid efter. Og igen. Efter tredje demo blev vi enige om, at det var på tide at indspille en plade,” siger Jacob.

I sommeren 2018 gik Jacob, Jesper, Nils og Mark i studiet og indspillede i alt 13 numre på ti dage.

“Selv om der var gået over tredive år siden, vi sidst var i studiet sammen, havde vi stadig musikken inde under huden,” Jacob trækker på skuldrene. Siden DMVB trykkede pauseknappen i bund, har han spillet i forskellige bandkonstellationer både herhjemme og i udlandet. Jesper derimod gik universitetsvejen og er blevet litteraturforsker.

“Jeg har da spillet lidt guitar hjemme i stuen i årene, der er gået. Og sunget ‘Åh, Abe’ for mine børn. Det er faktisk, hvad det et blevet til, men det vil jeg påstå, man ikke kan høre...” siger Jesper med et smil.

Jesper Hede er forsanger og guitarist i De Må Være Belgiere. Når han ikke står på scenen i postpunkbandet, arbejder han som litteraturforsker. Foto: Jens Raadal

Jesper Hede er forsanger og guitarist i De Må Være Belgiere. Når han ikke står på scenen i postpunkbandet, arbejder han som litteraturforsker. Foto: Jens Raadal

Historien bag navnet

‘De Må Være Belgiere’ er et bandnavn, man husker. Historien bag det i mindre grad.

“Navnet..." Jacob klør sig i skægget.

"Nils og jeg spillede i band sammen dengang i start 80’erne, og på en rejse rundt i USA ser vi på et tidspunkt en plakat med teksten ‘If it is to stay, it must be Belgian’. Da vi kom hjem, lavede vi et nyt band, som vi kaldte ‘Er det tirsdag, må det være belgisk’,” fortæller Jacob.

En aften på Café Himmelblå møder Jacob Jesper igennem nogle fælles bekendte i det aarhusianske musikmiljø.

“Vi faldt i snak, og så kan jeg huske, at Jacob fortalte, han manglede en sanger i sit band, og spurgte, om jeg kunne synge. Jeg hev en tekst frem, jeg havde skrevet, og da Jacob havde læst de første linjer, meddelte han mig, at jeg var med,” erindrer Jesper.

Sammen med to andre dannede Jacob, Jesper og Nils endnu et nyt band. Da en promotor havde nævnt, at ‘Er det tirsdag, må det være belgisk’ var for langt til et bandnavn, endte drengene med at kalde sig ‘De Må Være Belgiere’.

“Det med plakaten i USA er én historie. En anden er, at vi efter et spillejob sad på en grillbar nede i Skolegade og spiste fritter med mayonnaise. Og så kom der nogen ind, pegede på os og råbte: ‘De må være belgiere!’. Uanset var det i hvert fald det, vi endte med at kalde bandet,” ler Jacob.

Da DMVB gik i opløsning i 1986, skyldtes det primært, at Jacob skulle flytte til San Fransisco, og Jesper skulle begynde at læse i København.

“Vores sidste koncert, spillede vi på det, der dengang hed Huset her i Aarhus. Indtil da havde vi udelukkende sunget på dansk, men til lige præcis den her koncert havde vi oversat alle vores tekster til engelsk. Præcis hvorfor ved jeg ikke... Vi troede på projektet og levede for det, men egentlig husker jeg ikke, vi havde ambitioner om at gå internationalt.” Jesper ser spørgende på sin sidemand.

“Måske vi havde snakket om, at jeg skulle tage vores numre og liveoptagelsen fra vores afskedskoncert med til San Fransisco og se, hvad det kunne føre til. Men optagelserne viste sig at være for ringe til, at de rigtigt kunne bruges til noget, og så strandede det ligesom der,” siger Jacob og skyller halsen i en mundfuld kaffe.

Bassist Jacob Leth er et af tre oprindelige medlemmer fra De Må Være Belgiere blev dannet i '82. Foto: Jens Raadal

Bassist Jacob Leth er et af tre oprindelige medlemmer fra De Må Være Belgiere blev dannet i '82. Foto: Jens Raadal

Fremtiden står åben

28. februar giver De Må Være Belgiere koncert på Atlas i Aarhus.

“Releasekoncerten for 'Tiden Bøjer Af' spillede vi på Alice i København i september. Det var så sindssygt fedt at stå på scenen igen, og vi glæder os til at stå der igen - denne gang i Aarhus. Vores håb er selvfølgelig, at der er en nysgerrighed efter at høre, hvem DMVB ER – og ikke kun efter at høre hvem vi VAR,” siger Jacob.

Går alt, som DMVB håber, kommer der flere koncerter i kalenderen. Og flere udgivelser til bagkataloget.

“Vi laver alle sammen noget andet ved siden af og har på intet tidspunkt tænkt, at vi nu skal til at leve af DMVB. Men vi håber da på et tidspunkt at nå derhen, hvor vi ikke skal stå for alting selv, men får råd til for eksempel at få professionelle folk til at booke vores koncerter. Vi er lige trådt ind i branchen igen, og det er klart, det hele lige skal løbes i gang. Men vi bliver lagt mærke til, og det er vigtigt!" Jacob tømmer sit glas.

Jesper gør det samme og tager så ordet:

“Om DMVB eksisterer ti-tyve år fra nu, er svært at svare på. Det er langt at se ud i fremtiden... Vi er godt i gang med en kreativ proces, og der er ingen grund til, vi ikke skulle fortsætte. Men nu skal vi i første omgang spille koncerten i Aarhus, og derefter skal vi indspille nye numre, som vi forhåbentlig kan udgive i løbet af 2020.”

Det kan godt være, DMVB ikke har ambitioner om at leve af musikken. Men Jacob og Jespers ivrige talestrøm vidner om, at de stadig både lever for projektet og tror på det.

"Gendannelsen af DMVB er ikke hverken et beskæftigelsesprojekt eller et udtryk for en 50-års krise. Det er vigtigt for os at slå fast, at vi føler, vi har noget at byde ind med. At vores musik kan noget. Og heldigvis har vi fået rigtig megen positiv respons, som bakker os op i den opfattelse," lyder det fra Jacob.

Jesper nikker enigtog underbygger:

"Jeg var for nyligt inde for at købe en guitarpedal. Ham, der stod i butikken, spurgte, hvad for noget musik jeg spillede, så jeg fandt et af vores nye numre på YouTube og spillede det for ham. Få sekunder inde i nummeret stoppede han det og udbrød: ‘Det lyder skide godt!’. Det var en fed reaktion at få.”

“Og han havde jo helt ret; vores musik lyder skidefedt! Og så lyder den først og fremmest som DMVB!” slår Jacob fast.

FAKTA: De Må Være Belgiere

  • består af Jesper Hede (sang + guitar), Nils Skovbjerg (guitar), Jacob Leth (bas + kor) og Mark Winther (trommer). Live suppleres bandet af guitarist Stefan Weinreich Mortensen.
  • udgav i 2019 deres første album ‘Tiden Bøjer Af’ i 36 år. Albummet er indspillet i Heyman Studios i København af Alma Hede og produceret af De Må Være Belgiere. Albummet er mixet og mastereret af Morten Bue.
  • spiller koncert 28. februar klokken 21 (dørene åbner klokken 20) på Atlas på Vester Allé i Aarhus. Support er hardcore-bandet War Of Destruction.
  • Billetter på fondenvoxhall.dk
  • Se mere på dmvb.dk

Publiceret 26 February 2020 17:00