Baest vandt to priser i 2019. I år er de nomineret til tre, men konkurrencen er hård, vurderer de.

Baest vandt to priser i 2019. I år er de nomineret til tre, men konkurrencen er hård, vurderer de. Foto: Sebastian Danmark

Godt brølt: Baest er nomineret af Gaffa

Sidste år løb heavymetal-musikerne med to priser og i år er de nomineret til tre. Hvor mange de rent faktisk får, afsløres ved Gaffas awardshow i Musikhuset

Af
Bente Tahmasbi Hansen

aarhus Når DAD, Clara, L.O.C., Lukas Graham og Jada går op ad den røde løber ved Gaffa-Prisen 2020 i Musikhuset i Aarhus, bliver det sammen med aarhusianske Baest.

Den kun fire år gamle heavymetalgruppe har allerede erfaring i at begå sig i det selskab. I 2018 spillede de ved awardshowet, og i 2019 var de med som prismodtagere.

Føler mig som lille dreng

"Begge dele har betydet rigtig meget for os, for det giver en masse opmærksomhed," siger forsanger Simon Olesen. Han tog salen med storm, da han under deres numre sprang fra armlæn til armlæn på stolene og på den måde kom helt tæt på publikum.

Hele bandet har en meget energisk optræden med en masser headbanging, der sender deres imponerende lange hår rundt og rundt og rundt i store cirkler. Stilen er gennemført, og deres dresscode er klassisk. Den består af stramme sorte jeans, T-shirts med print, læderjakker og et væld af tatoveringer. Attituden er vild, men selv om deres tekster ofte handler om døden, er vibrationerne positive. Og udenfor scenen er de gennemført ydmyge og imødekommende.

"Jeg føler mig som en lille dreng, når jeg er til awardshow med alle de kendte, men vi er der på lige fod," ler sangeren, der får hilst på en række af sine kolleger i den danske musikbranche ved prisuddelingerne.

"Det er en festlig aften, for der er meget at fejre. Den danske musikbranche går godt," fortsætter han.

Baest var meget overraskede, da de vandt Årets Navn i 2019. Det var mere oplagt, at de også vandt Årets Hardrock og Metaludgivelse ved Gaffas prisuddeling. I år er de nomineret til Årets Band, Årets Livenavn og Årets Hardrock og Metaludgivelse.

Baest var meget overraskede, da de vandt Årets Navn i 2019. Det var mere oplagt, at de også vandt Årets Hardrock og Metaludgivelse ved Gaffas prisuddeling. I år er de nomineret til Årets Band, Årets Livenavn og Årets Hardrock og Metaludgivelse. Foto: Sebastian Danmark

Gaffa-Prisen er ifølge Simon Olesen helt særlig, fordi det udelukkende er læserne af musikmagasinet, der bestemmer, hvem der skal nomineres og hvem, der vinder.

"Det er den allerstørste anerkendelse, man kan få, når folk derude stemmer på én. Vi er i år med i nogle rigtig stærke felter og er oppe imod Lukas Graham, Volbeat, Minds of 99 og Jada, der har fået hele syv nomineringer og et hav af andre priser. Jeg er slet ikke sikker på, at vi får noget med hjem i år," vurderer Simon Olesen.

Bandet var meget overraskede, da de vandt Årets Navn i 2019. Det var mere oplagt, at de også vandt Årets Hardrock og Metaludgivelse. I år er de nomineret til Årets Band, Årets Livenavn og Årets Hardrock og Metaludgivelse.

"Selv i vores egen metal-kategori er der hård konkurrence. For eksempel har gruppen Orm og Halshug lavet rigtig gode plader. Vi har gjort os meget umage med vores udgivelse Venenum og synes, det er lykkes at lave noget rigtig godt, men man ved aldrig, hvordan det går," mener Simon Olesen.

Musik, noveller og podcast

Venenum betyder både gift og medicin. Teksterne tager nemlig udgangspunkt i religion, der ifølge Simon Olesen kan være begge dele. De bygger på det middelalderlige mesterværk Den Guddommelige Komedie af middelalderpoeten, Dante, som legemliggjorde helvede. Baest har valgt at koncentrere sig om værkets første del Inferno og har skrevet sit materiale ud fra det.

"Det er dybsindige tekster, som vores guitarist, Svend Karlsson, har været med til at udvikle. Det er også blevet til en novellesamling i bogform og en podcast. De er frit baseret på pladens tekstunivers og lavet i samarbejde med lyddesigneren, Andrew Davidson, og science fiction forfatteren, Richard Galbraith," forklarer Simon Olesen.

Intet mindre end dette ambitiøse projekt kunne være efterfølgeren til bandets første udgivelse, Dance Macabre. Den var en stor succes og et sikkert gennembrud. Den førte blandt andet til en tv-serie, Den satans familie, om Baest på TV3. Serien har bragt højlydte Baest hjem i folks stuer.

Næste gang, man kan opleve dem, er som allerede nævnt på den røde løber 26. februar i Musikhuset. Om de også skal på scenen for at hente priser, vides endnu ikke.

Hvis man ikke lige har billetter til Gaffa-Prisen, kan Baest også opleves for fuld udblæsning 7. marts på Voxhall.

Fakta

Uddeles for 10. gang 26. februar

For første gang sker det i Aarhus, og det foregår i Musikhuset Aarhus

Der er rød løber fra klokken 18. Showet begynder klokken 20

Komikeren Melvin Kakooza er vært

Prisen uddeles af det aarhusianske musikmagasin Gaffa

15.000 læsere har stemt og nomineret fem navne i 17 kategorier

Publiceret 23 February 2020 10:00