Kirstine Birk er aktuel med sit tredje album 'Words of Glass'. Hun spiller releasekoncert på caféscenen i Musikhuset Aarhus 22. februar.

Kirstine Birk er aktuel med sit tredje album 'Words of Glass'. Hun spiller releasekoncert på caféscenen i Musikhuset Aarhus 22. februar. Foto: Tami Vibberstoft

Do-it-yourself-kvinde med musikken som motor

Kirstine Birk har haft musikken inde under huden, siden hun var barn. Nu er den aarhusianske sangerinde aktuel med sit tredje album og gratis releasekoncert i Musikhuset

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Ved et bord i det fjerneste hjørne af en sjældent affolket Café Spiselauget på Godsbanen i Aarhus, sidder Kirstine Birk. Smilet på den 47-årige sangerindes læber er lidt bredere end det plejer og spillet i øjnene endnu tydeligere end ellers. Det er let at se, hun er spændt. Spændt på releasen af sit kommende, tredje album ‘Words of Glass’ som kommer på gaden 21. februar.

“Jeg har sommerfugle i maven forud for udgivelsen og glæder mig helt vildt til at få albummet på gaden. Vi indspillede pladen i juni, og så har den ligget klar siden november. Så nu kan jeg snart heller ikke vente længere,” siger Kirstine Birk og gør en synkebevægelse.

Den aarhusianske sangerinde, der er uddannet i rytmisk sang fra Det Jyske Musikkonservatorium, har tre solo-udgivelser på samvittigheden. En fra 2006, en fra 2013 og nu altså den tredje og seneste. Herudover udgav hun i 2018 en EP.

“Der er sket rigtig meget, siden jeg udgav mit andet album i 2013. Modsat tidligere udgiver jeg ikke mit nye album fysisk. Det kommer alene til at ligge på diverse streamingtjenester. Det er en anden måde at komme ud til folk på, og det skal jeg lige finde ud af,” lyder det fra Kirstine, der udover at skrive tekster og numre også selv står for PR.

“Det er en speciel følelse at udgive et album. Lidt som om man afleverer en pakke og så skynder sig at løbe. Det er en to-rettet fornemmelse; for samtidig med at jeg gerne vil have, at nogen skal lytte til min musik, skal jeg ud at sælge mig selv. Og det kan godt være lidt grænseoverskridende... I det hele taget er der en hel del at tage hånd om, når man er ‘do-it-yourself-kvinde' som jeg!” ler hun.

Sangerinden Kirstine Birk spiller sammen med aarhusianske Vestbo Trio på sit nyeste album.

Sangerinden Kirstine Birk spiller sammen med aarhusianske Vestbo Trio på sit nyeste album. Foto: Matias Bager

Vellykket samarbejde

I tråd med de foregående album er genren singer/songwriter - inspireret af amerikansk folk-pop. Men til forskel fra tidligere er en del af pladens 12 numre skrevet i samarbejde med en række sangskrivere fra Sverige, Tyskland, USA og Danmark. Og så spiller aarhusianske Vestbo Trio med på en stor del af albummet, som er indspillet i den aarhusianske producer Dennis Ahlgrens studie i Åbyhøj, Aabyroad Studio.

"Jeg har længe haft et ønske om at arbejde sammen med Dennis. Fordi jeg har tænkt, han ville være god til at forløse det, jeg gerne vil med min musik. Og der fik jeg helt ret. Dennis har rigtig meget erfaring og er god til at skubbe tingene i en retning, jeg måske ikke selv havde set som en mulighed, men som bare fungerer,” siger Kirstine Birk.

Samarbejdet med Vestbo Trio kom på tale i kølvandet på en koncert på Atlas, hvor Kirstine Birk havde guitarist i Vestbo Trio, Michael Vestbo, med på scenen.

“Vi kom til at tale om, at mine sange og Vestbo Trios lyd ville fungere rigtig godt sammen og blev enige om at prøve det af. Og da vi først gik i studiet, betød det rigtig meget at have et band med, der er så godt sammenspillet som Vestbo Trio. Særligt fordi vores ambition var at indspille så meget som muligt live,” forklarer sangerinden.

Kirstine Birk finder inspiration i dagligdags situationer og har altid en notesbog med sig, hun kan skrive idéer ned i, når de opstår.

Kirstine Birk finder inspiration i dagligdags situationer og har altid en notesbog med sig, hun kan skrive idéer ned i, når de opstår. Foto: M. Jeppesen

Musikalsk barndom

Kirstine Birk er vokset op i et hjem med klaver og stor musikglæde i Hornslet. Hun har skrevet sange, siden hun var barn.

“Jeg skrev mine første sange på dansk, da jeg var 11 år. Dengang handlede de meget om fred og forurening. Allerede i 5. klasse havde jeg mit eget børnerockband og med Poul Krebs som musikalsk mentor og forældre, der beredvilligt kørte os rundt til øvere og koncerter i gymnastiksale rundt omkring i landet, lå det ligesom i kortene, at jeg skulle blive noget ved musikken,” husker hun.

I dag skriver Kirstine Birk numre på engelsk; nogle indadvendte, andre mere easy-going.

“Words of Glass indeholder 12 numre med et meget varieret udtryk. De fleste af sangene er små nedslag i hverdagen, som handler om det særlige i det velkendte. Nogle gange tager jeg udgangspunkt i mine egne oplevelser, andre gange i forestillinger og fantasier,” siger Kirstine Birk, der altid har en notesbog med sig, som hun skriver idéer ned i, når de opstår.

Kirstine Birk sammen med vestbo Trio og producer Dennis Ahlgren i baggrunden. Privatfoto

Kirstine Birk sammen med vestbo Trio og producer Dennis Ahlgren i baggrunden. Privatfoto

Elsker at spille live

Lørdag 22. februar giver Kirstine Birk releasekoncert på Caféscenen i Musikhuset Aarhus.

“Jeg føler mig meget privilegeret over at få lov til at spille på en scene, hvor man får folks lydhørhed. Jeg håber selvfølgelig, publikum vil synes om min musik, og at nogle af dem måske ligefrem tænker ‘Hold da op, det album er jeg da nødt til at sætte på derhjemme!’ Der er simpelthen ikke noget federe end at vide, at nogen sætter den musik, man har lavet, på derhjemme.” Både smilet og spillet i øjnene tager til.

Bortset fra trommeslager Jens Kristian Dam, er det hold, publikum kan opleve på scenen, det samme, som er med på pladen.

“Faktisk bliver koncerten første gang, bandet og jeg mødes og spiller live, siden vi indspillede albummet. Jeg glæder mig vanvittigt til at komme ud at spille de ny numre for folk. Det er jo derfor, jeg gør det. Fordi jeg elsker at være ude at spille. Og når jeg har bandet med, føler jeg mig som en del af noget – det er en rar følelse,” siger Kirstine Birk og tilføjer:

“Derfor kommer jeg med garanti også til at smile rigtig meget under koncerten. Også selv om flere af mine numre er ret alvorlige. Men vi har jo arbejdet hen imod det her så længe, så det er lidt den der fornemmelse af at springe proppen af en champagneflaske. Det er en forløsning og en kæmpe glæde.”

Drømmen er at komme ud at spille flere koncerter.

“Når albummet er ude, og folk har lyttet til det, håber jeg at kunne komme ud at spille en masse koncerter rundt omkring i landet til efteråret. Og så har jeg stor lyst til at blive ved med at skrive sange. Nu ligger der ikke flere numre i skrivebordsskuffen, men jeg er allerede godt i gang med at skrive nye. Og så håber jeg at kunne indspille noget mere musik. Gerne sammen med de folk, som jeg har samarbejdet med om det seneste album.”

FAKTA: Kirstine Birk

  • Uddannet rytmisk sanger fra Det Jyske Musikkonservatorium
  • Har udgivet albummet ‘On a Day Like This’ i 2006, ‘Patience’ i 2013 og ‘Words of Glass’ i 2020. Desuden udgav hun EP’en ‘On the Flipside’ i 2018.
  • 22. februar klokken 12-13 giver Kirstine Birk og band koncert i caféen i Musikhuset Aarhus, Thomas Jensens Allé, 8000 Aarhus C. Fri entré
  • Til release-koncerten medvirker Michael Vestbo på western-og el-guitar, Jesper Smalbro på el- og kontrabas, Jens Kristian Dam på trommer, John Kjøller, Helene Bak og Cathrine Klit synger kor. Kirstine Birk synger og spiller selv klaver.
  • Få mere info på www.musikhusetaarhus.dk

Publiceret 15 February 2020 13:00