I rollen som Susan Himmelblå synger Lea Thiim Harders med på en perlerække af Kim Larsen og Gasolins hits.

I rollen som Susan Himmelblå synger Lea Thiim Harders med på en perlerække af Kim Larsen og Gasolins hits. Foto: Søren Malmose

Aarhusiansk stjernefrø spiller Susan Himmelblå

Aarhusianske Lea Thiim Harders er selvlært skuespiller og lige nu aktuel i rollen som Susan Himmelblå i hitmusicalen Midt om natten

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Hun har stort, mørkt hår og brune øjne. Ikke lige umiddelbart det man kommer til at tænke på, når man hører navnet Susan Himmelblå. Ikke desto mindre er 29-årige Lea Thiim Harders det unge, aarhusianske stjernefrø, der skal spille rollen som netop Susan Himmelblå, når musicalen Midt om natten rammer Hermans i Tivoli Friheden 19. februar.

"Jeg blev meget overrasket over at få tilbudt rollen. Mit udseende ligger jo ikke ligefrem op til at skulle spille Susan Himmelblå, sådan som vi kender hende fra filmen med blå øjne og lyst hår," siger Lea Thiim Harders.

Midt om natten er en af de seneste års største musicalsuccesser herhjemme og indeholder en række af Kim Larsen og Gasolins største hits. I 2018 spillede den for fulde huse over det meste af landet og blev set af flere end 150.000 publikummer. Nu vender hit-musicalen tilbage. Denne gang i en fornyet version, der lægger sig endnu tættere op ad handlingen i Erik Ballings film fra 1984 og altså med Lea Thiim Harders til at løfte arven efter Birgitte Raaberg, som udødeliggjorde rollen som Susan Himmelblå i filmen.

Forud for anden omgang af Midt om natten blev Lea Thiim Harders prikket på skulderen af musicalens kreative producent Thomas Langkjær.

"Da Thomas spurgte om, jeg var interesseret i at spille Susan Himmelblå, var jeg ikke længe om at svare 'Ja!'. Og fra at have været en smule uforstående overfor, at producent og instruktør valgte mig til netop den rolle, kan jeg, nu hvor jeg har lært rollen bedre at kende, godt se, hvad de har tænkt..." Lea tøver lidt.

"Åh, jeg er verdens dårligste til at rose mig selv, men hvis jeg absolut skal komme med et bud på, hvorfor de valgte netop mig – og det skal jeg jo..." Hun gør endnu et ophold, trækker luft ind og fortsætter så:

"Susan Himmelblå har en dejlig naivitet og en kærlighed, som rækker langt ud over det, man ser på overfladen. Og sådan en rolle, hvor jeg skal portrættere sødme med ben i næsen, har jeg på en eller anden måde ret nemt ved at spille."

Lea Thiim Harders spiller overfor Gustav Wolter i rollen som Benny i Midt om natten.

Lea Thiim Harders spiller overfor Gustav Wolter i rollen som Benny i Midt om natten. Foto: Søren Malmose

Autodidakt skuespiller

Lea Thiim Harders er autodidakt skuespiller. Til trods for at hun ikke har bevæget sig på de skrå brædder i mere end et par år, har hun allerede medvirket i musicalsucceser som The Book of Mormon og Terkel The Motherfårking Musical.

"Hvis man ikke tæller folkeskole- og gymnasiemusicals med, har jeg faktisk ikke spillet musicals i mere end lige knapt to år. Men det har på en eller anden måde altid ligget lidt i kortene, at det var det, jeg skulle," fortæller hun.

Det unge musicaltalent er født i Aarhus, men flyttede til København for omkring tre år siden.

"Jeg flyttede til København for at forfølge skuespillerdrømmen. For selv om der er masser af teater og musicals også i Aarhus, er musicalscenen bare større i København," lyder det.

Ud over ti skuespillektioner hos skuespiller Lane Lind i forbindelse med sin medvirken i The Book of Mormon på Det Ny Teater, er Lea Thiim Harders fuldstændig selvlært i skuespillerfaget.

"Jeg har læst en masse faglitteratur om forskellige metoder indenfor faget – det har virkelig været en hjælp. Og så har jeg selvfølgelig suget til mig fra de dygtige kollegaer, jeg har fået lov til at stå på scenen samme med."

Hun har på intet tidspunkt oplevet det som et problem ikke at være uddannet. Men hun er ofte blevet mødt af stor overraskelse, når det er kommet op.

"Spørgsmålet om, hvor vidt man er uddannet på Den Danske Scenekunstskole eller på Musicalakademiet, kommer som regel op – og der kan jeg jo kun svare, at jeg ikke er nogen af delene. Det overrasker tit folk. For hvordan kan jeg være nået så langt så hurtigt uden en skuespilleruddannelse? Det spørger jeg også mig selv om ind i mellem..." Den herpå følgende pause vidner om, at der funderes.

"Faktisk hænder det, at jeg kniber mig selv i armen. Jeg tror stadig ikke, jeg helt er kommet forbi impostor-syndromet; jeg venter stadig på, der kommer nogen og prikker mig på skulderen og siger 'Lea, det var superdejligt, at du kom og var med, men nu stopper festen.'" Hun ler.

Lea Thiim Harder spiller rollen som købmandsdatteren Susan Himmelblå i genopsætningen af musicalen Midt om natten.

Lea Thiim Harder spiller rollen som købmandsdatteren Susan Himmelblå i genopsætningen af musicalen Midt om natten. Foto: Søren Malmose

Sommerfugle er et must

Meget tyder nu på, at festen kun lige er begyndt. Midt om natten er i øjeblikket på en omfattende Danmarksturné, som afsluttes med en længere spilleperiode i Tivoli i København. Og som bringer musicalen til Aarhus 19.-23. februar.

"Det bliver så dejligt at spille i Aarhus! Men frygten for at boblen sprænger, og det hele viser sig at være et svindelnummer, og jeg slet ikke er dygtig nok til at stå på den scene, presser sig særligt på, når jeg nærmer mig min hjemby. Man vil jo altid gerne bevise, at man har klaret sig godt," siger Lea med en mere forsigtig stemmeføring end før.

Efter at have lagt de første af en lang række forestillinger bag sig, hersker der næppe nogen tvivl om, at Lea Thiim Harders klarer sig godt. Når hun står på scenen iført blå kjole og et smittende smil, ER hun Susan Himmelblå. Brune øjne og stort, mørkt hår eller ej.

"Selv efter at have spillet en forestilling flere gange har jeg sommerfugle i maven. Jeg har altid sommerfugle i maven! Og sådan skal det være. Er sommerfuglene der ikke, holder jeg på, man skal finde noget andet at lave. For det tolker jeg som om, man ikke længere har noget på spil. Og det har jeg. Heldigvis," understreger hun.

Lea Thiim Harders er 29 år, født i Aarhus og selvlært skuespiller. PR Foto

Lea Thiim Harders er 29 år, født i Aarhus og selvlært skuespiller. PR Foto

Drømmen lever

Når Midt om natten fylder Hermans, bliver det med fest, farver og spraglet scenografi.

"Publikum kan forvente en regulær fest med tonsvis af talentfulde performere og et vanvittigt dygtigt kuld musikere på scenen. Midt om natten en musical, der har det hele: masser af humor, men også noget til hjertet og til tårekanalerne. Den handler om at gøre verden til at bedre sted, hvor vi alle kan enes. Et budskab, som – selv om Midt om natten er fra midt 80’erne - stadig holder og er vigtigt at minde hinanden om."

Når Lea Thiim Harders efter sidste forestilling i Tivolis Koncertsal 10. maj ligger de himmelblå kostumer på hylden, håber hun at kunne trække i nogle nye.

"Jeg drømmer om at lave mere film og tv. Det er en helt anden måde at gribe skuespillerfaget an på, som jeg gerne vil udforske lidt mere. Og så er der en række musicalroller, som jeg gerne vil nå at spille, inden jeg vinker farvel til scenelivet. Så må jeg jo bare håbe, at de musicals bliver sat op i Danmark," siger hun. Det er tydeligt at høre håbefuldheden i hendes stemme. Om end i endnu højere grad, da hun tilføjer:

"Og at jeg klarer mig godt til de forskellige auditions. At have noget der ligner halvandet minut til at bevise, hvad man kan, og at man er den eneste rigtige til en pågældende rolle, er ikke meget."

Det ER ikke meget. Men for Lea Thiim Harders tegner det til at være nok.

Fakta: Musicalen Midt om natten

Hvornår: 19.-23. februar 2020

Hvor: Herman, Tivoli Friheden, Skovbrynet 5, 8000 Aarhus C

Kreativ producent: Thomas Langkjær

Instruktør: Heinrich Christensen

Medvirkende:

  • Lea Thiim Harders (Susan Himmelblå)
  • Jimmy Jørgensen (Charles/Rockerleder)
  • Gustav Wolter (Benny)
  • Troels Malling (Arnold)
  • Allan Mortensen (Tusindfryd)
  • m.fl.

Publiceret 15 February 2020 09:00