"Et problem kan ikke løses på det bevidsthedsniveau, hvor det er skabt," står der bag Christian Dietrichsen fra Center for Væredygtighed. Et udsagn man får lejlighed til at diskutere på konferencen. Foto: Tahmasbi

Jorden kalder mennesker: I skal fikse miljøet

En ny konference i Aarhus om væredygtighed handler om, menneskers vaner, valg og forbrug og hvordan vi kan ændre dem for at rette op på miljøet

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Et af temaerne på en kommende Væredygtighedskonferencen er: Er mennesket problemet i kampen for et bedre miljø? Man behøver ikke at dukke op på Aarhus Universitet 19. februar for at få svaret. Det kommer her:

"Ja," siger Christian Dietrichsen fra Center for Væredygtighed.

"Olie forurener, men det er mennesker, der har brugt det, selvom vi længe har vidst, at det er skidt for miljøet, lungerne og planeten. Vi har bare villet hurtigt frem i stedet for at finde mere bæredygtige løsninger," fortsætter han.

Det er på ingen måde ny viden, men hvis man møder op på konferencen, kan man udforske og arbejde med menneskers dårlige vaner og traditionelle forbrugsmønstre. Faktisk er dagen bygget op, så man i høj grad selv bliver aktiv og ikke bare skal lytte. Man kan for eksempel tage en case med fra sit familieliv eller arbejdsplads og vende det med andre i en af dagens workshops. Desuden får alle deltagerne et eksemplar af Væredygtighedsspillet med hjem, så de kan spille det med familie, kolleger og venner.

Interaktiv dag

"Vi håber, at der bliver dialog, interaktivitet og deltagelse i stedet for at det hele bare blæses ud fra scenen. Vi vil ikke fokusere på nye former for plastik, brændstof eller skraldesortering. Det er der andre, der gør, og det er de gode til. Vi vil i stedet inspirere til at være bæredygtig," siger Christian Dietrichsen.

Han forklarer, at bæredygtighed er noget ydre og væredygtighed er noget indre. Og at det hænger sammen, men at vi ofte mangler det indre.

"Vi kommer ikke i mål med et bedre miljø, hvis vi ikke ser på vores grundlæggende bevidsthed. Hvordan opfører vi os overfor jorden? Man kan slukke mange ildebrande for eksempel i Australien, men de kommer igen, hvis de skyldes vores grådighed og måde at bruge naturen på. Hvis vi ikke ændrer på det, gentager brandene sig bare," forklarer væredygtighedseksperten.

Han håber, at de enkelte workshops kan hjælpe med at få inspiration og finde mere balance i nogle processer derhjemme, på jobbet og i det hele taget alle de steder, hvor der er mennesker. Folk kan selv være med til at finde svarene på nogle af konferencens spørgsmål.

Mange navne

Programmet er lige så imponerende som rækken af samarbejdspartnere. De er Naturhistorisk Museum, FO-Aarhus, Aarhus Universitet, COK - Center for Offentlig Kompetenceeudvikling, IDA - Ingeniørforeningen og Studenterhus Aarhus.

Man kan i løbet af dagen opleve blandt andre AU-professor emeritus Steen Hildebrandt, AU-professor i kvantefysik Klaus Mølmer, it-guruen Preben Mejer, lektor i bæredygtighedspsykologi Simon Elsborg Nygaard og ph.d. Brandi S. Morris, som er bæredygtighedskonsulent i Grundfos.

Fakta

Væredygtighedskonference

Foregår 19. februar

Klokken 8.30-17.00

På Aarhus Universitet

Man kan købe vegansk mad

Man skal købe billet via Væredygtighedscenteret

Publiceret 07 February 2020 07:00