Christian Schmidt-Møller håber, at Aarhus en dag får en Repair Café på hvert eneste gadehjørne.

Christian Schmidt-Møller håber, at Aarhus en dag får en Repair Café på hvert eneste gadehjørne. Foto: Tahmasbi

Når først vi har prøvet det, gør vi det igen og igen

En vellykket reparation får folk til at gentage succesen gang på gang

Af
Bente Tahmasbi Hansen

På en almindelig kedelig onsdag i januar er der allerede midt på dagen pænt fyldt op i Reparations.Konsortiet, der befinder sig i Fjordsgade Skoles tidligere omklædningsrum til pigerne. Der står stadig Idræt på døren, men et håndskrevet klapskilt forklarer, at her nu er en reparationscafé.

Gæsterne og de frivillige sidder sammen to og to bøjet over alt fra en defekt tablet til et par bukser uden lynlås. Bukserne er funky Levis jeans. De tilhører Dipak Christensen, som ser ud til at have ret godt styr på at sætte en ny lynlås i under kyndig vejledning af Anette Tange Preisler.

Det er en lettelse

"Reparation er et kick. Jeg kommer i Repair Café hele tiden, fordi jeg føler mig som et nyt menneske, når jeg får bund i bunkerne derhjemme," siger Dipak Christensen.

Han forklarer, at han måske er i stand til selv at lægge et par busker op, men at han ikke før har sat en lynlås i og ikke ved, hvordan man gør.

"Derfor er jeg her. Det er en lettelse at få det ordnet, for bukserne er for gode til bare at blive smidt ud, og jeg kan ikke aflevere dem til genbrug, når de er i stykker," siger han.

Anette Tange Preisler tilføjer, at han for bare 29 kroner, som lynlåsen har kostet, får sig et par nye bukser, der kan holde længe endnu.

Bliver inspireret

"Der er utrolig meget energi bundet i alle de ting, vi ikke får ordnet, og utrolig god energi i de ting, vi får fikset, så vi kan bruge dem igen. Det er også en kæmpe tilfredsstillelse at arbejde med sine hænder," siger hun, der er keramiker.

Dipak Christensen er enig. Faktisk har caféen åbnet hans øjne op for, at han er i stand til at få sit hjem til at fungere bedre.

"Jeg bliver inspireret til at forbedre små irriterende ting i hverdagen, og så føler jeg mig meget velkommen her i cafeen, der er et dejligt sted at være," siger Dipak Christensen.

Fakta

Repair Café kom til Danmark i 2013, og består af 32 caféer rundt om i hele landet. Fire af dem findes i Aarhus, der har fået to nye Repair Caféer i januar, mens en tredje er flyttet i nye og større lokaler:

Åbyvej 63 B 8230 Åbyhøj åbnede 25.januar 2020. Har åbent den sidste lørdag i måneden.

ReThink Repair, Mindet 6, 8000 C, åbnede 19.januar 2020. Har åbent sidste søndag i måneden.

Reparations Konsortiet, NJ Fjordsgade 2, 8000 C hos Sager der Samler, åbnede juni 2019 og flyttede i større lokaler 14. januar 2020. Har åbent hver onsdag.

Aarhus' første Repair Café åbnede på Dokk1 i juni 2015. Har åbent den anden lørdag i måneden.

Repair Café Danmark vil ændre på smid-ud-og-køb-nyt kulturen. Brugerne bliver guidet af frivillige, der har reparationsekspertice, så de i fællesskab fikser det ødelagte og ejermanden lærer, hvordan man gør det.

Formålet er også at skabe fællesskab samt at gøre en forskel for klimaet.

Der findes andre værksteder i Aarhus og omegn, der på samme måde tilbyder gratis hjælp til reparation.

Publiceret 01 February 2020 10:00