Hjælperne i reparations caféen finder tit løsningerne ved hjælp af computeren.

Hjælperne i reparations caféen finder tit løsningerne ved hjælp af computeren. Foto: Tahmasbi

Jo flere Repair Caféer jo bedre

Vi reparerer mere og mere. To nye reparations-caféer åbnede i Aarhus i sidste uge, og ugen før flyttede en tredje i større lokaler

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Fire af landets 32 Repair Cafés ligger i Aarhus og de håber, at der bliver mange flere. Gerne en i hver gade.

"Der er plads til os alle og jo flere jo bedre. Vi har hjulpet caféen i Åbyhøj på plads, for vores mål om at genbruge mere og kasserer mindre er først opfyldt, når der er en Repair Café på hvert et hjørne," siger Christian Schmidt-Møller, der sammen med Andreas Larsen er leder af Reparations.Konsortiet.

Christian Schmidt-Møller er uddannet elektromekaniker og kan reparere mange ting. Han har blandt andet arbejdet med bæredygtig energi, men ville gerne forlade den it-branche, han var en del af, og sagde sit job op sidste år. Stærkt inspireret af en butik i Hjørring, der sælger repareret genbrug, etablerede han konsortiet sammen med Sager der Samler, der er en medborgerskabsforening.

"Vi lånte et ydmygt lokale, jeg tog mit værktøj med, og så gik vi i gang i juni sidste år. Siden har vi fået 169.000 kroner af NRGis Værdipulje og er nu flyttet i større lokaler, hvor der er plads til at arbejde på en række projekter på samme tid," forklarer Christian Schmidt-Møller.

Ting har en værdi

Reparations.Konsortiet har nu en cykelafdeling, syborde og borde, hvor der arbejdes med elektronik. En tavle på væggen viser, at 88 procent af alle de opgaver, som konsortiet er blevet præsenteret for, er løst. Der er otte frivillige til at hjælpe gæsterne med at reparere deres ting, og de har til sammen givet 53 kilo ødelagte ting nyt liv i løbet af januar. I 2019 reparerede de mere end 500 kilo på seks måneder.

"Det handler ikke om, at vi skal være nøjsomme, men vi skal være opmærksomme på, at tingene har en værdi. Engang gik familiens karlekammerskab i arv, og så malede man det, satte glas i eller afsyrede det, så det passede ind i ens hjem," mindes Christian Schmidt-Møller.

Han oplever, at folk får meget større ejerskab af de ting, de er med til at reparere. Elektromekanikeren påpeger, at det ikke er noget, Reparations.Konsortiet har opfundet. Sådan har det altid været. Vi lever bare i en tid, hvor folk faktisk har glemt det.

Presser politikerne

Reparations.Konsortiet er med i Right to Repair, der ligger pres på producenterne og politikerne. Det lykkedes sidste år at få gennemført et EU-direktiv, der betyder, at langt de fleste hårde hvidevarer skal kunne få reservedele syv år efter produktionsdatoen.

"Det er et skridt i den rigtige retning. Vi tror og håber, at det i fremtiden bliver nemmere og mere almindeligt at reparere vores ting," siger Christian Schmidt-Møller.

Reparations.Konsortiet er en forening, der ud over at drive caféen tager ud på for eksempel skoler og fortæller om deres genbrugs- og reparations-arbejde.

Fakta

Repair Café kom til Danmark i 2013, og består af 32 caféer rundt om i hele landet. Fire af dem findes i Aarhus, der har fået to nye Repair Caféer i januar, mens en tredje er flyttet i nye og større lokaler:

Vibyvej 63 B 8230 Åbyhøj åbnede 25.januar 2020. Har åbent den sidste lørdag i måneden.

ReThink Repair, Mindet 6, 8000 C, åbnede 19.januar 2020. Har åbent sidste søndag i måneden.

Reparations Konsortiet, NJ Fjordsgade 2, 8000 C hos Sager der Samler, åbnede juni 2019 og flyttede i større lokaler 14. januar 2020. Har åbent hver onsdag.

Aarhus' første Repair Café åbnede på Dokk1 i juni 2015. Har åbent den anden lørdag i måneden.

Repair Café Danmark vil ændre på smid-ud-og-køb-nyt kulturen. Brugerne bliver guidet af frivillige, der har reparationsekspertice, så de i fællesskab fikser det ødelagte og ejermanden lærer, hvordan man gør det.

Formålet er også at skabe fællesskab samt at gøre en forskel for klimaet.

Der findes andre værksteder i Aarhus og omegn, der på samme måde tilbyder gratis hjælp til reparation.

Publiceret 01 February 2020 10:00