Thomas Nygaard og Andreas Hansn har en fælles fortid som kulturjournalister med speciale i byens afkroge og undergrund. Der holder de så meget af at være, at de nu har dannet bandet Rådne Lunger, hvis formål på ingen måde er at løfte sig op af undergrunden men at spille så meget som muligt.

Thomas Nygaard og Andreas Hansn har en fælles fortid som kulturjournalister med speciale i byens afkroge og undergrund. Der holder de så meget af at være, at de nu har dannet bandet Rådne Lunger, hvis formål på ingen måde er at løfte sig op af undergrunden men at spille så meget som muligt. Foto: Tahmasbi

Ryst julefedtet af med rådden rock

Rådne Lunger spiller deres beskidte nedturspunkrock på Tape anden juledag. Det nystiftede band har været undervejs i 10 år og sprudler af sammensparet nedtur

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Rådne Lunger spillede deres første koncert for en måned siden, men planen om bandet er 10 år gammel. Den er født af musiknørderne Thomas Nygaard og Andreas Hansn, som lod ideen simre i fem år, før de valgte genren og navnet. Og i yderligere fem år, før de havde fået opsparet så meget nedtur og råddenskab, at nu måtte de bare i gang.

"Vi gik igennem en mental og ofte ubevidst forberedelse i 10 år, før vi rent praktisk gik i gang i maj måned. Ideerne havde hobet sig op i al den tid ligesom en vammel surdej, der vokser. Da nedturen var rigtig massiv, begyndte vi at skrive," siger Andreas Hansn, der spiller guitar i Rådne Lunger.

"Det væltede ud, ligesom når man stikker en finger ned i en kæmpe surdej. Det var målrettet og præcist, selv om vi var i uudforsket område," fortsætter han.

På et brunt værtshus

Bandet hører til i undergrunden og målet er på ingen måde at løfte det op derfra. Målet er at komme så meget ud at spille som muligt. Og at give publikum en god oplevelse.

Avisen møder musiknørderne og bandarkitekterne på det brune værtshus, Pub’en, i Jægergårdsgade i Aarhus. De har valgt mødestedet og falder helt naturligt ind i det autentiske værtshusmiljø i et dunkelt hjørne i selskab med en voksende flok portere.

"Det var en forløsning at komme i gang efter 10 års opsparet nedtur. Vores musik skulle bare ud over rampen," siger Thomas Nygaard.

Han skriver teksterne, der blandt andet handler om psykofarmaka, våde mareridt og skæve hjerterytmer.

"Der er så meget brugbart gods i nedturen. Vi bruger løs af den og er håbløst ærlige. Ærlige både i teksterne og fordi vi spiller det, vi selv synes er godt, i stedet for at spille noget vi tror, andre kan lide," uddyber han.

Er til glimmer og glitter

Der er absolut ikke noget råddent eller nedtursagtigt over de to punk-rockmusikerne. Tvært imod har de en meget markant humor, som gennemsyrer dette interview.

"Vi kunne ikke drømme om at gå på scenen i noget så ligegyldigt som jeans og T-shirts. Vi går i dameafdelingen og finder noget med glimmer og glitter. Vi er som superhelte, der først bliver helte, når de får deres dragter på," siger de samstemmende. De to er ret enige.

Rådne Lunger er ikke deres første fælles projekt. De to musikere er begge uddannede journalister og mødte hinanden for amgne år siden på Århus Onsdags redaktion. De bevægede sig hver især flittigt i byens undergrunds musikmiljø, men de lærte først hinanden at kende, da de sad på hver sin side af et skrivebord. Der gjorde de sig bemærket som kulturskribenter, der kom ud i kulturlivets kroge og skrev utraditionelle historier.

Glimmer skal der til, mener Andreas Hansn.

Glimmer skal der til, mener Andreas Hansn. Foto: Tahmasbi

Ærlige musikere

De har forladt mediebranchen og formidler nu musik ved at lave den og spille den. Rådne Lunger består af:

Thomas Nygaard var i 1980'erne med i det legendarisk punkband During the War og har været på turné i Sovjetunionen sammen med Sort Sol. Han har de senere år slået sine folder som DJ i det Turkise Telt og er kendt for sin vinylpladesamling, der blandt andet rummer iransk populærmusik.

Andreas Hansn spiller og synger også rock n’roll i Singvogel, som digteren Peter Laugesen har skrevet tekster til. Før det var Andreas Hansn med i bandet Vildensky og han er med på hittet Vild Kommune, der handler om dyrelivet i Aarhus Nord. Han forfatter desuden tegneserier som for eksempel Okkult Mekanik.

Trommeslageren Emil har Andreas Hansn mødt på dansegulvet ved en fest med tegneserie-kollegerne. Emil cykler bare af sted med bandet uden at ville imponere nogen. Han slår dejligt hårdt og har fanget, hvad Rådne Lunger går ud på.

Bassisten Ditte Zederkoff, er ifølge Andreas en af byen bedste musikere, der kan spille alt fra avantgarde til catchy rock. Han gik benhårdt efter at få hende med, og da det lykkedes, fangede hun straks ideen med bandet og faldt ubesværet ind i det.'

Rådne Lunger består af fra højre Ditte Zederkoff (bas), Thomas Nygaard (vokal), Andreas Hansn (guitar) og Emil Schou Andresen (trommer).

Rådne Lunger består af fra højre Ditte Zederkoff (bas), Thomas Nygaard (vokal), Andreas Hansn (guitar) og Emil Schou Andresen (trommer). Foto: Emil Brahe

Fakta

Rådne Lunger

Spiller på Tape i Mejlgade

sammen med to andre bands: Gäy og Troop Transport

27. december

Rådne Lunger har nye numre med til koncerten

Publiceret 22 December 2019 07:00