Jesper Mardahl (tv), der er leder af musiknetværket Promus, står sammen med den tidligere talsmand for NorthSide, John Fogde, bag den nye forening: Music City Aarhus.

Jesper Mardahl (tv), der er leder af musiknetværket Promus, står sammen med den tidligere talsmand for NorthSide, John Fogde, bag den nye forening: Music City Aarhus. Foto: Tahmasbi

I 2022 skal musikken strømme i byens gader

To af musikmiljøets grand old men vil danne foreningen Music City Aarhus og med den fylde byen med musik

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Et nyt initiativ i det boblende aarhusianske musikmiljø vil arbejde på at få musiklivet helt op at koge. Derfor stifter de foreningen Music City Aarhus og holder generalforsamling på Aros 23. januar.

Foreningens første mål er at gøre 2022 til musikår i Aarhus. Den overordnede opgave er, at få resten af verden til at opdage byens musik-kapacitet. Aarhus har nemlig musik i alle afskygninger. Byen byder på alt lige fra produktionen af verdens bedste guitar-pedaler, til førende lyddesign, anerkendte uddannelser, øvelokaler, et væld af scener og musik af alle slags på alle niveauer.

"Vi har hele værdikæden i det aarhusianske musikmiljø. Vi spænder fra autentiske Erlings Jazzbar, til hemmelige undergrundkoncerter og den store NorthSide Festival. Aarhus har et ildsjælemiljø og Music City Aarhus vil binde aktørerne sammen," siger Jesper Mardahl, der er leder af musiknetværket Promus.

Han står sammen med den tidligere talsmand for NorthSide, John Fogde, bag den nye forening.

Kultur er vigtigst

John Fogde har siddet i en gruppe af musikaktører, der har forslået at samle den gode energi op efter Kulturby 2017.

"Det år ændredes mindsettet i denne by. Vi så større velvilje hos kommunen, der blev bygget store netværk og der opstod nye konstellationer. Lad os ride på det momentum med musik som fokus," siger John Fogde.

De to entusiaster påpeger, at der i Aarhus er etableret et kultur- og erhvervsnetværk, der skal løfte byen. Og at kultur er det allervigtigste for aarhusianerne.

"Epinions seneste undersøgelser viser, at 40 procent af aarhusianerne mener, at kultur er det vigtigste. Året før var tallet 36 procent. Det giver kulturen en flot førsteplads, hvilket betyder, at politikerne bliver nødt til at prioritere den," mener Jesper Mardahl.

Music City Aarhus skal finde en finansiering og håber at blive en del af den kommende kulturpolitik. Musikken spiller ind i alle mulige industrier som filmbranchen, modebranchen, lydbranchen, spillestederne og musikbureauerne. Byens store musikfestivaler skaber desuden masser af arbejde ind i mange andre brancher, fordi festivalgæsterne både skal spise, drikke, sove og måske shoppe, mens de er i byen.

"Musiklivet er et fundament, der giver Aarhus status. Vi har ikke været verdensmestre i at italesætte byen som dynamisk attraktiv musikby, selv om den er markant mere interessant i dag end i storhedstiden i 1980'erne," mener John Fogde.

Unikke rugekasser

Han peger på byens musik-rugekasser som noget helt unikt.

"Nye bands spiller først på Grim Festival, siden på Spot Festival og hvis det går godt så på NorthSide. De kommer fra Front Session, Friskolen, MGK og konservatoriet. På den måde er Aarhus eminent," supplerer de to musikaktører hinanden

Music City Aarhus er en åben fest for alle og der er især fokus på de unge.

"Vi har en stor målsætning om at involvere mange unge. For når vi laver ny fortællinger, skal det kigge fremad. Det konstant foranderlige unge miljø er vigtigt, så det vil vi meget gerne inkluderer," siger John Fogde.

Navnet Music City Aarhus har eksisteret siden 2015, hvor musiknetværket Promus satte det i verden som en interesseorganisation.

Fakta

Music City Aarhus

Holder stiftende generalforsamling 23. januar på Aros klokken 16-18

Promus er medarrangør. Det er Produktionscenter for Rytmisk Musik i Aarhus

Publiceret 13 December 2019 15:30