Familien Siebert bruger den 22. og 23. samt dagen den 24. december på at lave i omegnen af 600 juleaftensmenuer.

Familien Siebert bruger den 22. og 23. samt dagen den 24. december på at lave i omegnen af 600 juleaftensmenuer. Foto: AdobeStock

Utraditionel jul:

Aarhusiansk familie tilbereder 600 juleaftensmenuer

Familien Siebert har en fælles juletradition; fra den 22.-24. december steger de ænder og laver julemad non-stop, for at kunne tilbyde juleaftensmenuer som take away fra familiens restaurant Fedet i Risskov.

Af
Mai-Britt Jeppesen

Risskov I de fleste danske familier er der and på menuen den 24. december. Det gælder også hos familien Siebert, der står bag Fedet restaurant og take away på Nordre Strandvej i Risskov. Men til forskel fra andre familier, skal her ikke blot kokkereres en julemenu, men 600.

Fedet restaurant og take away åbnede på Nordre Strandvej i Risskov i 2013.

Fedet restaurant og take away åbnede på Nordre Strandvej i Risskov i 2013. Foto: T. Nielsen

Den 24. december i år er det syvende gang, Fedet tilbyder juleaftensmenu med langtidsstegt and, brunede og hvide kartofler, hjemmelavet rødkål og andesauce. Og så selvfølgelig risalamande til dessert.

”Det er syvende juleaften, vi tilbyder juleaftensmenuen som take away. I oktober var det seks år siden, vi åbnede Fedet, og vi har tilbudt julemad fra den allerførste jul. Inden vi åbnede, havde jeg en idé om, at Mortensaftensand, Juleaftensmenuer og Nytårsmenuer kunne blive en succes. Og det holdt stik,” forklarer Carsten Siebert.

Stigende efterspørgsel

Årets julemenu skal bestilles senest 18. december. Sidste år måtte Fedet lukke ned for bestillinger flere dage før fristen var udløbet.

”Vi havde ikke flere ænder simpelthen. Vi havde sat et maks. på 500 kuverter. I år har jeg bestilt til 600. Det er vist også, hvad vi kan klare rent logistisk. Der er en grænse for, hvor mange ænder vi kan nå at stege…,” siger Carsten Siebert.

Der er sket meget siden 2013, som var det første år, Fedet tilbød juleaftensmenu som take away.

”Det første år solgte vi 48 menuer. Og dengang syntes vi, vi havde travlt,” Carsten ler.

”Men der var det hele også stadig nyt. Nu har vi jo efterhånden prøvet det nogle gange og ved, hvad det kræver.”

Det er restauratørens oplevelse, at and står øverst på kundernes ønskeliste, når det kommer til juleaftensmenuen.

”De fleste vil gerne have and juleaften, men i løbet af de første par år introducerede vi også flæskesteg som tilvalg, da flere efterspurgte det. Og vil folk gerne have flæskesteg, skal de selvfølgelig have det!,” lyder det.

Andestegen kommer med masser af klassisk og julet tilbehør - blandt andet hjemmelavet rødkål.

Andestegen kommer med masser af klassisk og julet tilbehør - blandt andet hjemmelavet rødkål. Foto: AdobeStock

Et projekt for hele familien

Forberedelse, tilberedning og udlevering af juleaftensmenuerne involverer hele familien Siebert.

”Juleaftensmenuerne er blevet et familieprojekt. Vi har tvillinger på 17 år, hvor vores søn hjælper i køkkenet, og vores datter hjælper med at udlevere menuerne den 24. december om eftermiddagen. Samtidig bringer vores ældste søn julemad ud til firmaer og virksomheder, hvor folk er på job juleaften,” fortæller Carsten.

Mange familier begynder formentlig de indledende forberedelser til årets julemiddag op ad dagen den 23. for så at tage fat i de helt store gryder og pander den 24. december.

Men ikke hos familien Siebert, Her begynder duften af and og rødkål at sprede sig i restauranten allerede den 22. december.

”Vi begynder at stege ænder fra morgenstunden den 22. december, og så kører ovnene mere eller mindre i døgndrift indtil den 23. om aftenen, hvor vi parterer de tilberedte ænder,” forklarer Carsten.

Til en klassisk julemenu hører naturligvis risalamande med kirsebærsauce. Den traditionelle dessert er også en del af Fedets julemenu.

Til en klassisk julemenu hører naturligvis risalamande med kirsebærsauce. Den traditionelle dessert er også en del af Fedets julemenu. Foto: AdobeStock

En hyggelig juletradition

De syv års erfaring med at lave Mortensaftens- og juleaftensand har affødt nogle klare og effektive rutiner.

”Vi plejer at være så godt med den 23., at vi har alt på nær de brunede kartofler og sovsen klar. Klokken 6 om morgenen den 24. går vi i gang med at brune kartofler og lave andesauce. Det er en travl dag for os, men der er ro på, vi har hele tiden overblikket og behøver ikke at løbe rundt,” siger Carsten og tilføjer:

”Det at lave julemiddag på den her måde er jo ikke en del af vores daglige forretning. Så faktisk hygger vi os rigtig meget med at lave andesteg, hjemmelavet rødkål og alt det andet, som hører til.”

I de 600 menuer er familien Sieberts egen julemiddag medregnet.

”Når de sidste menuer er afhentet i restauranten omkring klokken 16 juleaftensdag, får vi et glas rødvin med vores personale og ønsker hinanden glædelig jul. Derefter plejer vi at tage juleand, flæskesteg, risalamande og alt det gode tilbehør med ud til mine forældre, hvor vi fejrer juleaften hele familien sammen.”

Fedet restaurant og take away er et af de eneste steder i og omkring Aarhus, der tilbyder juleaftensmenuen som take away. På spørgsmålet om, hvor vidt restauranten bliver ved med det, svarer Carsten Siebert uden tøven:

”Ja, det gør vi! Fordi folk er glade for det. Og fordi det for os både er en stor succes og en hyggelig familietradition!”

Carsten Siebert, der står bag restaurant Fedet, er selv uddannet både kok og tjener.

Carsten Siebert, der står bag restaurant Fedet, er selv uddannet både kok og tjener. Foto: Fedet

FAKTA:

Fedet restaurant og take away, Nordre Strandvej 35, 8240 Risskov

Julemenuen: langtidsstegt and, appelsinsalat med rødløg, granatæble og pinjekerner, æble med ribsgelé, hjemmelavet rødkål, brunede og hvide kartofler og andesauce samt risalamande med kirsebærsauce. Flæskesteg kan tilkøbes.

Menuen skal bestilles senest den 18. december og kan afhentes i restauranten den 24. december mellem klokken 14 og 16.

Se mere på fedet.dk

Lokalavisen Aarhus bringer i løbet af december historier med folk, der holder jul på en anderledes måde end den traditionelle. Følg med i avisen og på aarhus.lokalavisen.dk

Publiceret 09 December 2019 07:00