Den nye juleinspektør, Anna Wowk Vestergård, har en forkærlighed for 1974-delen af Den Gamle By og julehyggen på den tid med Anders And.

Den nye juleinspektør, Anna Wowk Vestergård, har en forkærlighed for 1974-delen af Den Gamle By og julehyggen på den tid med Anders And. Foto: Tahmasbi

Video: Nu begynder julen i Den Gamle By

Den Gamle Bys nye unge juleinspektør præsenterer et stort lysende juletræ på torvet anno 1950 og 1974'er-hygge med neon og glimmer-guirlander

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Det sidste nye skrig i Den Gamle Bys juleudstilling er et tre etager højt grantræ midt på torvet. Det er iklædt elektrisk lys på samme måde, som juletræet var det i Horsens i 1950'erne. Og der er opsat indsamlingsnisser, der er en tro kopi af dem, man havde i Horsens på den tid.

Begge dele er genskabt af museets nye juleinspektør, Anna Wowk Vestergård. Den 39-årige kvinde er i sig selv et ungt indslag på det historiske sted og samtidig har hun speciale i 1974-afdelingen. Hun er også involveret i opbygningen af den kommende gade fra 2014.

Se video fra Den Gamle By. Indslaget er produceret af TV Aarhus, Palle Hansen:

          

"Jeg har baggrund i bydelen fra 1974, og jeg ser i højere grad julen i en mere moderne version med neonreklamer, guirlander, gran og lys på butikkerne, så de moderne juletraditioner har også fået i en plads i julens historie," siger Anna Wowk Vestergård, der har arbejdet i Den gamle By i fem år.

Også jul som i gamle dage

Jul i Den Gamle By er dog ikke kun moderne tant og fjas. Den viser traditionen tro Faber-familiens stue med 'Højt fra træets grønne top'-juletræet fra 1848. Det samme er renæssancestuen fra 1600-tallet, hvis særkende er en kæmpebibel, aftegninger af kors i maden og ingen gaver.

Også Holbergs Julestue fra 1724 er intakt. Den er bygget over skuespillet af samme navn, som handler om den vilde og våde jul på den tid. Man havde blandt andet nogle meget udfordrende julelege, som kirken forsøgte at få forbudt. En af dem var blindebuk, og den handlede om at famle sig frem og gætte, hvem man havde fat i.

En anden var huelegen, der gik ud på at tage tøjet af hinanden.

"I sidste vers er det skørtet og strømperne, der ryger og så kan man bare gætte på, hvornår legen stoppede. Man drak i det hele taget masser af stærk juleøl ved julefesterne, og det stærke alkohol fik ofte skylden for udskejelserne," forklarer Anna Wowk Vestergård.

Jul i Den Gamle By byder på flere af den slags fortællinger. Man kan følge en lanterne-rute rundt i byen og på den opleve i alt 400 års julehistorie.

Den nye juleinsektør i Den Gamle By er 39-årige Anna Wowk Vestergård. Hun har speciale i den nye del af museet og det præger dette års juleudstilling.

Den nye juleinsektør i Den Gamle By er 39-årige Anna Wowk Vestergård. Hun har speciale i den nye del af museet og det præger dette års juleudstilling. Foto: Tahmasbi

Fakta

Fredag 22. november klokken 15 åbner Jul i Den Gamle By med halv pris på entréen

Klokken 16.30 byder museumsdirektør Thomas Bloch Ravn velkommen og lysene på juletræet tændes

Juleruten viser 400 års julehistorie og er markeret med 24 lanterner

På nisseloftet er møblerne så store, at alle vil føle sig små

Der er brassbands i gaderne julealsang i anlægget om eftermiddagen

Bryggerne arbejder og man kan smage på øllet fre-, lør- og søndag og se juleøllets historie i Ølkælderen

Publiceret 20 November 2019 06:00