Marie Marschner spiller rollen som den onde isheks Iselin i Aarhus Teaters juleforestilling 'Pagten'.

Marie Marschner spiller rollen som den onde isheks Iselin i Aarhus Teaters juleforestilling 'Pagten'. Foto: Emilia Therese

Se video: 'Pagten' er en julemagisk familieforestilling

Årets juleforestilling på Aarhus Teater er 'Pagten'. Et magisk eventyr om fællesskab og sammenhold for hele familien

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Rødklædte loftsnisser med julens sange på læberne, skovnisser med grønne huer og spidse ører og en uhyggelig og ondsindet isheks. Årets juleforestilling på Aarhus Teater 'Pagten' har alt det, en klassisk juleforestilling skal have: helte og skurke, spænding og humor, magi og musik. Og så selvfølgelig masser af julestemning.

Aarhus Teater har skabt forestillingen 'Pagten' ud fra manuskriptforfatter Maya Ilsøes tv-julekalender af samme navn, som blev vist på DR første gang i 2009.

'Pagten' er eventyret om den 12-årige dreng Malte, som sammen med nisserne skal kæmpe mod den onde isheks Iselin og forhindre, at hun får fingre i pagten. For med pagten kan hun bryde forbindelsen mellem menneskenes og nissernes univers og dermed få herredømmet over den magiske verden.

           

Heks i superheltekostume

Marie Marschner, der siden sæson '17/'18 har været en fast del af Aarhus Teaters ensemble, spiller isheksen Iselin.

“Rigtig tit bliver jeg castet til de uskyldige pigeroller, så det er vidunderligt at få lov til at spille en ond karakter i 'Pagten',” siger Marie Marschner og dupper sin hvidsminkede pande med håndryggen. Gennemspilningen af tre scener fra 'Pagten' er just overstået. Scener hvori Marie Marschner i hverken sin fremtoning eller stemmeføring har efterladt den mindste tvivl om isheksens ondskab.

Inderst er skuespillerinden iklædt en skinnende latexdragt. Yderst bærer hun 'skjolde' på overkrop, arme og ben, plateaustøvler og en pelshue, som skjuler hendes lange, krøllede hår. Alt hvad hun har på er sort – inklusiv hendes læbestift.

“Jeg synes, mit kostume er så fedt – der er sådan lidt russisk KGB-agent over det! Vores kostumedesigner David Gehrt, ved jeg, har været inspireret af superheltedragter, men med et ondt udtryk. Det synes jeg, han har ramt så godt.” Marie Marschner skyder sin sortmalede underlæbe frem og puster luft op over sit glinsende ansigt.

“Men det er hedt at have på. Og vådt. Man kan ikke ånde i latex,” tilføjer hun.

Som stykkets onde karakter er det omkring hende, spændingen og særligt uhyggen opstår.

“'Pagten' er en familieforestilling, så der skal være noget for både de små og de større børn. Og jeg håber da, børnene i salen bliver bange for mig, men det er selvfølgelig en afvejning. De mindste skal helst ikke blive så bange, at de begynder at græde og ikke tør se mere. Men det skal heller ikke være sådan, at de lidt ældre børn sidder og synes, jeg er for vattet. Jeg arbejder stadig på at finde det rigtige niveau,” siger Marie Marschner. Med godt en uge til premieren 14. november, er der stadig plads til småjusteringer.

Marie Marschner spiller den onde isheks Iselin, der forsøger at tilkæmpe sig Pagten, mens Anders Baggesen i rollen som skovnissen Fabio, gør alt hvad han kan for at finde Pagtens skjulested før Iselin.

Marie Marschner spiller den onde isheks Iselin, der forsøger at tilkæmpe sig Pagten, mens Anders Baggesen i rollen som skovnissen Fabio, gør alt hvad han kan for at finde Pagtens skjulested før Iselin. Foto: Emilia Therese

Nutidige nisser

Med i castet på 'Pagten' er også skuespiller ved Aarhus Teater Anders Baggesen. Baggesen har spillet med i adskillige juleforestillinger og huskes af mange fra sin rolle som mundskænken Sysmund i DR’s ikoniske julekalender 'Jul På Slottet' fra 1980.

Modsat Marie Marschner er Anders Baggesen ofte aftager af de mere beregnende og onde roller.

“I 'Pagten' spiller jeg for en gangs skyld en af de gode,” lyder det fra Anders Baggesen. Han bærer en grøn nissehue og er iført spidse, behårede ører og en lille topmave under kostumet. Baggesen spiller skovnissen Fabio.

“Fabio tilhører skovens nisser. Det er derfor, jeg er klædt i grønt. For de fleste er nisser røde - også for mig - så jeg studsede da noget over de grønne nissehuer. Men i dag er nisser ikke bare nisser, men findes i forskellige udgaver og forskellige farver. Og ja... man må jo følge med tiden.” Den garvede skuespiller ler, så det påsatte grå skæg blafrer. Så fortsætter han:

“Grønne eller røde nisser... Uanset holder jeg meget af at spille for børn og for deres forældre og bedsteforældre. Der er altid god stemning i salen, når vi spiller juleforestilling, og det kan mærkes helt op på scenen. Det er ganske vidunderligt, synes jeg.”

I en alder af 61 og med to voksne børn, er det længe siden Anders Baggesen har set julekalender i tv.

“Jeg kendte ikke 'Pagten', før jeg fik manus i hånden. Men nu kender jeg vores version og ved, det er en ægte juleforestilling, hvor det gode vinder over det onde. Det kan jeg vist godt sige uden at afsløre for meget,” siger Baggesen.

Frederik Mansø spiller den 12-årige dreng Malte, mens Anne Plauborg spiller skovnissen Lyda i Aarhus Teaters familieforestilling 'Pagten'.

Frederik Mansø spiller den 12-årige dreng Malte, mens Anne Plauborg spiller skovnissen Lyda i Aarhus Teaters familieforestilling 'Pagten'. Foto: Emilia Therese

Fællessang i Grundtvigs ånd

Aarhus Teaters version af 'Pagten' er 24 afsnit kogt ned til en eventyrlig teaterforestilling af to timers varighed.

“Der er selvfølgelig detaljer fra tv-julekalenderen, som ikke er med i Aarhus Teaters opsætning af 'Pagten'. Men vi har også gjort nogle tilføjelser. 'Pagten' er en fortælling om venskab og fællesskab. I vores version understreges dette ved, at loftsnissen inviterer publikum i salen til fællessang,” fortæller teatrets kommunikationschef, Morten Daugbjerg, og gør et nik mod scenen og skuespiller Mathilde Passer, som spiller Loftsnisse i 'Pagten'.

Sangene, der synges i fællesskab under forestillingen, er Grundtvigs 'Dejlig er den himmel blå' og 'Et barn er født i Bethlehem'.

“Grundtvig var stor fortaler for værdier som kærlighed og fællesskab. Derfor spiller salmedigteren også en indirekte rolle i 'Pagten'. I vores version i form af fællessangen. Og ja, så sidder han jo der på hylden og holder øje med, at vi gør det hele ordentligt og i hans ånd,” siger Morten Daugbjerg.

Og ganske rigtigt. På en hylde i en af 'Pagtens' mange flotte kulisser, står en buste af Nikolaj Frederik Severin Grundtvig.

”Julen er spækket med traditioner. Julesalmerne er en af dem. En anden er at se årets juleforestilling på Aarhus Teater. Rigtig mange kommer år efter år for at se juleforestillingen – mere fordi det for dem er en traditionen end på grund af den konkrete forestilling, har jeg indtryk af. Og med over 24.000 solgte billetter her en uge inden premieren kan vi se, det samme gør sig gældende i år. Så skal man nå at have billet, inden der er udsolgt, skal man ikke tøve for længe,” lyder opfordringen fra kommunikationschefen.

Mathilde Passer spiller Loftsnissen, der understreger 'Pagtens' budskab om vigtigheden af fællesskab ved at invitere publikum til fællessang under forestillingen.

Mathilde Passer spiller Loftsnissen, der understreger 'Pagtens' budskab om vigtigheden af fællesskab ved at invitere publikum til fællessang under forestillingen. Foto: Emilia Therese

FAKTA: 'PAGTEN'

  • 14. november til 21. december
  • Aarhus Teater, Store Sal, Teatergaden i Aarhus C
  • Instruktør: Line Paulsen
  • Scenograf og kostume: David Gehrt
  • Medvirkende: Frederik Mansø, Anne Plaunborg, Marie Marschner, Anders Baggesen, Jacob Kvols, Mathilde Passer m.fl.
  • Billetter samt yderligere information på aarhusteater.dk

Publiceret 13 November 2019 16:00