Ander Busse Nielsen fra Naturstyrelsen står her i midten. Han gik på opdagelse i True Skov sammen med en flok lokale og sammen opdagede de en høj, et nyt navn og måske en sø.

Ander Busse Nielsen fra Naturstyrelsen står her i midten. Han gik på opdagelse i True Skov sammen med en flok lokale og sammen opdagede de en høj, et nyt navn og måske en sø. Foto: Tahmasbi

På tur i True Skov:Vi fandt en høj, et nyt navn og måske en sø

Byens nye skov viste sig at indeholde overraskelser, da vi gik på opdagelse

Af
Bente Tahmasbi Hansen

En tur i True Skov sammen med Anders Busse Nielsen fra Naturstyrelsen afslørede flere ting, han ikke vidste om området og skoven.

Turen begyndte og sluttede i Lyngby og en stor del af deltagerne var lokale. De mødtes på parkeringspladsen på Lyngbygårdsvej og gik ind over markerne i retning af jernbanebroen og skoven.

Anders Busse Nielsen stoppede gruppen på et højt og smukt udkigspunkt. Han forklarede om planerne for naturlig tilgroning med skov-øer på Erik Olsens marker. Og allerede her blev aftenens først nyhed serveret af en af de mange lokale:

"Vi står på en gammel bronzealderhøj. Den hedder Næshøj og er ikke fredet, så der er pløjet hen over den. Kunne man ikke plante skoven omkring den i stedet for hen over?" spurgte han.

"Er det her en bronzealderhøj? Det fremgår ikke af vores kort. Men vi ved, der er en anden gravhøj tæt herpå og de ligger jo typisk sammen. Det noterer jeg lige. Hvor er det godt med det lokale kendskab," sagde en overrasket Anders Busse Nielsen.

Skoven fik en sø

Strømmen af nyheder stoppede ikke der. Et øjeblik efter, at områder var blevet beriget med en gravhøj fik den måske også en sø:

"Jeg har været i en lang dialog med kommunen om at etablere en sø på min grund. Men der sker overhovedet ingenting. Det er ellers så oplagt og jeg er bare klar," sagde en anden deltager og pegede på sin jord på det kort, Anders Busse Nielsen havde taget med.

(Artiklen fortsætter under grafikken.)

"Det vil ellers være end god ide for biodiversiteten og vi har ænder, der trækker, og som mangler et vandhul," fortsatte markejeren.

Anders Busse Nielsen var igen overrasket og lovede at tage hans forslag med videre i etableringen af den nye True Skov.

"Vi har allerede fået en ny gravhøj og snart får vi en ny sø. Det bliver bedre og bedre, det her," lo Anders Busse Nielsen begejstret.

Det blev ikke aftenens eneste gode forslag. For da han senere præsenterede en smuk udsigt fra et helt unikt bjerg, der som det eneste i Danmark hedder Lort Bjerg, viste det sig, at navnet kan diskuteres.

"Det hed faktisk før i tiden Lovt Bjerg og vi synes egentlig, at det lyder bedre," sagde endnu en af de lokale.

Det vidste Naturstyrelsens folk egentlig godt, fordi det står på de gamle kort over området. Men på kortet fra 1970’erne stod der pludseligt Lort Bjerg, og så kom det til at hedde sådan – også i folkemunde.

"Måske havde de på tegnestuen en praktikant, der var træt en fredag eftermiddag og som troede, at der skulle stå Lort Bjerg. I hvert fald stod det pludseligt på kortet. Men vi er åbne overfor at vende tilbage til det gamle navn, når vi laver nye kort," lovede Anders Busse Nielsen.

Svend Aukens skov

Beriget med en gravhøj, en sø og et nyt navn viste folkene fra True Skov-projektet flokken af fremmødte væk fra stien og ind i skoven. Gruppen kom gennem det område, der hedder Amerika, fordi der er plantet træer, som stammer derfra og i en bue tilbage mod Lyngby.

På aftenens sidste stop kom endnu et forslag om et nyt navn.

"Det var jo egentlig Svend Auken, der først foreslog, at vi skulle plante mere skov i True og udnytte området til mere friluftsliv. Skal vi ikke opkalde noget i skoven efter ham?"

Flere af de fremmødte syntes umiddelbart godt om forslaget, men mente ikke, at True Skov i stedet skal hedde Svend Aukens Skov.

"Så kan han få sit navn på en af parkeringspladserne. Aukens Plads,"

Aftenens gåtur i True Skov sluttede lige så muntert som den begyndte.

Publiceret 12 November 2019 17:00