Scenen er sat: Et forældrepar følger deres børn i skole i 1918. I virkligheden filmer DR en ny tv-serie i Den Gamle By.

Scenen er sat: Et forældrepar følger deres børn i skole i 1918. I virkligheden filmer DR en ny tv-serie i Den Gamle By. Foto: Tahmasbi

DR filmer i Den Gamle By

13.-15. november kan man i Den Gamle By følge DR's arbejde med at skyde historiske scener til den nye tv-serie Grænseland

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Onsdag 13. november-fredag 15. november kan man i Den Gamle By opleve historien udspille sig live. For da danner Den Gamle By kulisse for DRs næste tv-serie om Danmarks historie. Der vil være statister klædt på som for over 100 år siden, rullende kameraer og afspærrede områder hvor der filmes.

Lars Mikkelsen er fortæller

Det er anden gang, at DR rykker ind på de toppede brosten for at skabe levende rekonstruktioner af tiden fra 1840-1920. Første gang var 9. og 10. oktober, hvor de filmede velopdragne danske børn, som blev fulgt af deres forældre til det, der skulle forestille at være en tysk skole. Optagelserne foregik blandt andet på Torvet foran Bendtsens Pakhus.

De var iklædt uldjakker, hatte og snørede læderstøvler. Pigerne havde pæne kjoler på og fik håret glattet en ekstra gang, før forældrene sagde farvel og sendte dem ind i skolegården til frau Müller.

Scenen blev taget om mange gange med forskellige kameravinkler, så alle 10 statister måtte tålmodigt gå den samme tur hen mod skolen igen og igen, selv om det var en kølig oktoberdag. Heldigvis blev der en pause med slik og varm kakao til børnene.

DR har søgt lokale statister, der medvirker i scenerne fra Den Gamle By.

DR har søgt lokale statister, der medvirker i scenerne fra Den Gamle By. Foto: Tahmasbi

Denne gang skal der filmes i haven bag Eilschous Boliger, i skolestuen, på avistrykkeriet og i baggården bag Møntmestergården.

Scenerne skal bruges i tv-serien 'Grænseland', som er en historisk dramadokumentar på fire afsnit, der er i samme stil som 'Historien om Danmark'. Skuespilleren Lars Mikkelsen bliver også denne gang fortælleren, og serien har et særligt fokus på Sønderjylland.

Grænseland skal sendes i foråret 2020 fire søndage i træk på DR1 klokken 20.

Publiceret 12 November 2019 08:00