De fire medlemmer af Northern Assembly tæller fra venstre Jesper Smalbro, Dina Dánialsdóttir, Andreas Bevan og Jens Hedegaard.

De fire medlemmer af Northern Assembly tæller fra venstre Jesper Smalbro, Dina Dánialsdóttir, Andreas Bevan og Jens Hedegaard. Foto: Emil Nørgaard

Store følelser tilsat nordisk lyd

Store følelser tilsat nordisk lyd er hvad, der er i vente, når gruppen Northern Assembly spiller akustisk neo-folk live i Musikhuset Aarhus 9. november

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Andreas Bevans øjne er blanke og halstørklædet kørt tilpas mange gange rundt om halsen.

“Andreas,” hilser han på med grødet stemme. Andreas Bevan er guitarist og vokalist i den aarhusianske neo-folk gruppe Northern Assembly. Denne onsdag sidst i oktober begynder bandets Danmarksturné, som betyder 15 koncerter forude spredt hen over de kommende fire uger. En af dem i Musikhuset Aarhus 9. november.

“Det er det værst tænkelige tidspunkt at blive ramt af influenza på. Men hvis bare jeg sparer på stemmen og får en masse varmt at drikke, så satser jeg på, det nok skal gå...” lyder det med håbefuld, lavmælt stemme fra Andreas.

Caféen i Åbyhøj tæt på Andreas hjem, myldrer med kaffetørstige mennesker denne morgen.

“Dina er på vej,” hvisker Andreas og nipper prøvende af sin dampende te. Dina er bandets sangerinde; Dina Dánialsdóttir.

Nærmest i samme sekund hendes navn er nævnt, træder hun ind ad døren. Med stor imødekommenhed hilser hun på. Andreas får et knus.

“Så dårlig timing!” siger hun med henvisning til hans skranten og ryster smilende på hovedet.

De fire medlemmer af Northern Assembly er født og opvokset forskellige steder i landet og verden, men har i dag alle sammen bopæl i Aarhus.

De fire medlemmer af Northern Assembly er født og opvokset forskellige steder i landet og verden, men har i dag alle sammen bopæl i Aarhus. Foto: Jannik Boerlum

De store følelser

Northern Assembly har eksisteret i små otte år.

“Ved et tilfælde var vi alle fire hentet ind til at skulle spille sammen med en anden kunstner tilbage i efteråret 2011. Ingen af os kendte ikke hinanden, men det viste sig, vi alle sammen var bosat i Aarhus,” fortæller Dina.

Andreas fik stukket en guitar i hånden som barn og har spillet, sunget og skrevet musik lige siden.

“Jeg kan huske, at jeg gav Dina lidt guitarundervisning, og at hun spillede nogle af sine numre for mig. Og de numre, de kunne noget! Det var tydeligt, at hun med sin konservatorieuddannelse i bagagen havde mere styr på sangskrivningen end jeg. Og så begyndte vi at skrive numre sammen...” fortæller Andreas.

Dina og Andreas’ tekster blomstrede musikalsk, da trommeslager Jens Hedegaard og kontrabassist Jesper Smalbro sluttede sig til.

“Det var fedt, at Andreas og jeg kunne supplere hinanden i tekstskrivningen. Jeg havde nok i første omgang bare tænk på det som noget, der fungerede rigtig godt og var hyggeligt. Men da Jens og Jesper hørte nogle af vores numre, var de ret opsatte på, vi fire skulle lave et band. Og så var det dét, vi gjorde,” husker Dina.

Andreas er født og opvokset i England og har herudover boet i Norge i en årrække, inden han mødte sin kone og rykkede til Aarhus. Dina er født i Frederikshavn, men har boet i lande så forskellige som Norge og Etiopien. Blandt andre.

“Fordi vi har boet så mange forskellige steder rundt omkring i verden, kendte både Dina og jeg følelsen af rodløshed og længslen hjem - både til der hvor man er født og til der, hvor man har følt sig hjemme i perioder af sit liv. For os er hjemme der, hvor ens hjerte er og der, hvor man har haft gode og mindeværdige oplevelser. Det kom til at fylde i sangskrivningen,” siger Andreas.

Dina nikker.

“Det var først på et senere tidspunkt, det gik op for os, at mange af vores tekster handlede om det. I starten tænkte vi slet ikke over det. Det skete ligesom bare helt af sig selv,” supplerer hun.

Karakteristisk for Northern Assemblys tekster er, at de ofte handler om de store følelser.

“Vi skriver tit om kærlighed og sorg, om liv og død... Vi kan godt lide de store armbevægelser i vores tekstskrivning, og vi tror på, den type numre har sin berettigelse,” forklarer Dina.

Northern Assembly spiller på akustiske instrumenter, som forstærker bandets fok-lyd.

Northern Assembly spiller på akustiske instrumenter, som forstærker bandets fok-lyd. Foto: Elisabeth Hejslet

To sider

Northern Assembly spiller popfolk på akustiske, håndspillede instrumenter med et drømmende, nordisk islæt af vemod og naturens rasen. Båret af varmt omfavnende stemmer fra alle fire bandmedlemmer.

“Vi spiller alle sammen akustiske instrumenter, som giver den her folkede atmosfære. Men vi kan også godt lide det mere poppede. Det er tydeligt at høre på vores seneste album, at bandet ligesom har to sider: den akustisk, håndspillede musik og så den type musik, som kan måle sig med tidens mainstream popmusik – men som stadig er håndspillet,“ lyder det fra Andreas.

“Vi insisterer på stadig at lave musik, hvor det menneskelige er det primære. Men det at have en producer ind over nogle af numre, det kan helt sikkert noget. Lyden er bare en anden end den akustiske,” siger Dina.

Gruppens andet album ‘Closer Together‘ udkom medio september i år og har fået stor ros fra både fans og anmeldere.

“Man hører så meget om den svære to’er. Så vi valgte med vilje ikke at fokusere på at lave en to’er, men mere på bare at skrive og udgive nogle fede numre. Vi udgav et par singler, og så pludselig havde vi seks numre. Først der besluttede vi os for at skrive to numre mere, så vi havde til et helt album. Det blev til albummet ‘Closer Together’,” fortæller Andreas.

Det er de store følelser, Northern Assembly synger om, og det rører ofte publikum, når gruppen spiller livekoncerter.

Det er de store følelser, Northern Assembly synger om, og det rører ofte publikum, når gruppen spiller livekoncerter. Foto: Thomas Friis

Musik der kan mærkes

Koncerten i Musikhuset Aarhus er den ottende i rækken på bandets Danmarksturné.

“Ud over musikken, er Aarhus er det, der samler os, og vi er alle fire stolte af at kunne sige, vi kommer fra Aarhus, når vi er ude at spille. Så det bliver helt sikkert noget særligt for os at spille i Aarhus, hvor vores mest hardcore fans også er fra,” siger Dina.

Koncerten i Musikhuset Aarhus bliver en fuldstændig præsentation af Northern Assemblys nye plade ‘Closer Together’. Tilsat gamle numre med nye musikalske twists og nye sange bandet ikke tidligere har spillet live.

“Vores ambition med vores liveoptrædener er at give publikum en oplevelse, de kan mærke. Det gælder også koncerten i Musikhuset, hvor publikum ud over at få en intens og hyggelig aften i vores selskab med os, kan forvente at blive rørt. Det håber vi i hvert fald, at de bliver,” siger Andreas.

Når Northern Assembly har spillet landsturnéens sidste koncert 23. november i Harboøre, stiger de for en periode ned af livescenen og begraver hovederne i maskinrummet.

“Vi er allerede godt i gang med at skrive ny musik. Og når vi er på den anden side af vores Danmarksturné, bliver det dét, vi kommer til at fokusere på. Det er altid fedt at se, hvor langt vi kan strække os; både os fire som band, men også med hjælp fra nye og andre kræfter udefra,” Dina gør store øjne.

Udover sangskrivningen har bandet også nogle helt ekstraordinære koncerter i kalenderen til foråret.

“Vi har planlagt en række akustiske koncerter uden mikrofoner i forskellige kirker rundt omkring i landet. 28. april skal vi spille i Gellerup kirke, og vi tør godt love, det bliver en noget anden oplevelse, end når man ellers hører os live. Det er altid interessant at høre et popband skrælle det hele væk,” Andreas taler ned i tekoppens dyb. Han tømmer koppen, strammer tørklædet yderligere om halsen og kaster et hurtigt blik på mobilen.

“Vi spiller vores første koncert i Amager Bio i København i aften. Jeg kan lige nå hjem og få hvilet mig – og min stemme – lidt, inden vi skal med færgen klokken 12,” siger Andreas og rejser sig.

“Og jeg kan nå hjem og hente nogle pebermyntedråber til dig. De er effektive, når man har ondt i halsen. Tag nogle af dem, og jeg lover dig, din stemme har det bedre i aften.” Dina krydser lange- over pegefinger.

Andreas smiler.

“Fedt!” hvisker han så.

FAKTA: Northern Assembly

Består af:

Dina Dánialsdóttir (vokal)

Andreas Bevan (vokal/guitar)

Jens Hedegaard (trommer) og

Jesper Smalbro (kontrabas)

Genre: Håndspillet akustisk neo-folk

Tid: 9. november kl. 20

Sted: Musikhuset Aarhus, Thomas Jensens Allé, Aarhus C, Lille Sal

Billetter på musikhusetaarhus.dk

Publiceret 07 November 2019 16:00