I midten af billedet står Anders Busse Nielsen og peger og fortæller om True Skov. Han har gennemført en lang række vandringer i området for alle interesserede.

I midten af billedet står Anders Busse Nielsen og peger og fortæller om True Skov. Han har gennemført en lang række vandringer i området for alle interesserede. Foto: Tahmasbi

Debatmøde: True Skov har plads til os alle - hvad vil du med den?

Har du opdaget skoven, der skyder op omkring True. Der er planlagt sankespor, rideruter, mountainbiketracks og løberuter i den. Vil du være med til at forme dem?

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Det største natur-hit i Danmark er skovene. De er voksne danskeres første valg, når vi har fri og vil ud. Den store popularitet slider skovene omkring Aarhus op. Men sådan behøver det ikke være, for Aarhus har en stor, men også lidt overset, skov: True Skov.

I 2018 udviklede en stor gruppe borgere, Aarhus Kommune og Naturstyrelsen en udviklingsplan for friluftslivet i området. De ønsker sig mere varieret natur, nye stisystemer for dem der vil sanke, ride, cykle, løbe eller nyde skovens dybe, stille ro. Mange af de foreslåede tiltag er afhængige af samskabelse og lokalt engagement, som også kan danne grobund for andre gode ideer og tiltag. Så hvordan kommer vi fra gode ideer til virkelighed?

Det spørgsmål stiller Århus Onsdag/Lokalavisen Aarhus og Vores Brabrand, så skriv, hvad du tænker i boksen under artiklen, og kom og vær med på et debatmøde, der afholdes på Gellerup Bibliotek 3. december.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

De første træer blev plantet for 25 år siden, og skoven har for længst rejst sig i landskabet og indbyder til brug. True Skov indbyder til engagement og løbende udvikling. Den er i voksealderen og meget mere formbar end gammel skov.

"True Skov og dens forlængelse ind i Skjoldhøj Kilen og Langdalen har et kæmpe potentiale, og den er der for at blive brugt. Der er seks kilometer i fugleflugt fra Hasle Bakker til True Skovs vestlige grænse - så der er plads til både natur og friluftsliv," siger Anders Busse Nielsen. Han er landskabsarkitekt, professor og Naturstyrelsens mand i True Skov.

Området på billedet kaldes Lille Amerika, fordi træerne er hentet fra Amerika. Der er plantet douglas, sitka, tsuga, grandis, rødeg, tulipantræ og robinia.

Området på billedet kaldes Lille Amerika, fordi træerne er hentet fra Amerika. Der er plantet douglas, sitka, tsuga, grandis, rødeg, tulipantræ og robinia. Foto: Tahmasbi

Der færdes han tit, og han kender den ud og ind. Den er på størrelse med Marselisborg Skovene og er fem gange større end Riis Skov.

"True Skov giver mulighed for at aflaste Marselisborg Skovene, hvis grænse er ved at være nået. I dem er oplevelsen for den enkelte skovgæst præget af, at der er så mange brugere," siger Anders Busse Nielsen, der er meget begejstret for den unge skov.

Skoven går helt ind i byen

"Træerne er for længst vokset os over hovedet, og man kan opleve vandhuller, lysninger og åbne naturarealer mellem træerne. Vi arbejder lige nu med at forstærke den landskabelige variation for at understøtte og stimulere mange forskellige typer af natur, naturoplevelser og friluftsliv," forklarer han og tilføjer:

"Det varer naturligvis mange år, før træerne bliver lige så store, som i Marselisborg Skovene. Det tager 100 år at få 100 år gamle træer, men få af os er her om 100 år, så lad os komme ud og bruge True Skov og være med til at forme den," opfordrer landskabsarkitekten.

Han påpeger, at True Skov-området trækker naturen helt ind i byen til Gellerup og folk ud i naturen. Den skaber et attraktivt grønt område og et landskabeligt modstykke til byen, der breder sig mod vest og nord. Nu har byen fået en fin grøn kant, der giver lys og luft og beskytter drikkevandet til aarhusianerne.

"True Skov har potentiale til at blive udflugtsmål for familierne i hele Aarhus. Folk i den vestlige del af byen bruger allerede skovområdet, og de vil sikkert gøre det mere og mere, efterhånden som vi får udviklet gode stier, ruter og spor," håber Anders Busse Nielsen.

Fakta

Debatmøde for alle på Gellerup Bibliotek, Gudrunsvej 78, 8220 Brabrand.

3. december klokken 17-18.30.

Tilmeld dig på mail: bth@lokalavisen.dk

Århus Onsdag/Lokalavisen Aarhus, Vores Brabrand, Dokk1 og FO-Byen arrangerer og har inviteret Naturstyrelsen, Aarhus Kommune og alle, der vil være med.

Udviklingsplanen for friluftsliv i True Skov området foreslår blandt andet:

Huleby

Mountainbikerute

Rideruter

Foreningshus

Shelterby

Sankespor, der skal bestå af en nøddevej med hassel og valnød, en frugtsti med æble, pærer og blomme og et bærspor med solbær, skovjordbær og hindbær

Planen kan læses og downloades i dette link:

https://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/naturprojekter/true-skov-for-alle/

Publiceret 05 November 2019 15:00