Sune Rose Wagner har komponeret ny musik til Grarups brutale, rørende og samtidig smukke billeder.

Sune Rose Wagner har komponeret ny musik til Grarups brutale, rørende og samtidig smukke billeder. Foto: Flemming Bo Jensen

Silent Noise: Jan Grarup, Sara Omar og Sune Wagner optræder i Musikhuset

Sammen med krigsfotograf Jan Grarup og forfatter Sara Omar sætter musiker og producer Sune Rose Wagner menneskerettigheder på dagsordenen. Det sker til ‘Silent Noise’ - en visuel koncert i Musikhuset Aarhus 4. november

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Barske billeder af krig, vold og tortur glider forbi. Til lyden af ord, der fortæller om traumatiske hændelser oplevet på egen krop. Og til vibrationerne fra nykomponeret, minimalistisk musik.

Under titlen Silent Noise skaber krigsfotograf Jan Grarup, forfatter Sara Omar og musiker Sune Rose Wagner en visuel koncert, som rører og oprører. Silent Noise sætter fokus på vold, krig, tortur og traumer og bliver en oplevelse, der vil gå lige i maven på sit publikum, når den opføres i Musikhuset Aarhus 4. november.

I koncertens første akt vil fotograf Jan Grarup og forfatter Sara Omar gennem ord og billeder udforske, hvad vold og traumer gør ved kroppen og sindet til et lydspor mikset af Sune Rose Wagner.

“I første akt ligger min instrumentale, filmagtige musik hen over Jans billeder, alt imens Jan og Sara taler på skift. Det giver et meget powerfuldt udtryk. Så powerfuldt at nogle blandt publikum faktisk besvimede, da vi opførte koncerten i Det Kongelige Teater 19. oktober,” siger Sune Wagner. Han er med på en telefonlinje fra sin nuværende hjemby, Los Angeles. Lettere jetlagged ovenpå flyveturen fra København til L.A. for mindre end 12 timer siden.

Sara Omar og Jan Grarup sætter ord på svære hændelser, akkompagneret af Grarups billeder og Sune Wagners kompositioner.

Sara Omar og Jan Grarup sætter ord på svære hændelser, akkompagneret af Grarups billeder og Sune Wagners kompositioner. Foto: Flemming Bo Jensen

Smukt og smertefuldt

Sune Rose Wagners pr-dame, Jenni Jet, er den egentlige initiativtager til Silent Noise projektet.

“Jenni har kendt mig i over 25 år; hun ved, jeg gerne vil lave filmmusik. Og med Jans billeder som er så rå, ‘smukke’ og filmiske, var det her lidt af et drømmeprojekt for mig,” lyder det fra Sune Wagner.

Stykke for stykke er projektet blevet til via digitale kanaler på tværs af Atlanten. Først kort inden koncerten i København mødtes de tre danske kulturpersonligheder.

“Rent praktisk er Silent Noise blevet til ved, at E-Types, som er dem, der har sat Jans billeder sammen, har sendt filmen til mig. Og så har jeg komponeret musikken til billedsporet,” forklarer den garvede musiker, producer og filmkomponist.

Jan Grarup har i mere end 30 år dokumenteret krige og konflikter verden over. Han har været vidne til rækker af brutale hændelser. Hændelser, som er foreviget på billeder. Hændelser, som har sat sig i ham i form af traumer og ptsd. Også Sara Omar, der er født i Mellemøsten, bærer på traumer og ptsd efter at have mærket kvindeundertrykkelsen på egen krop.

Dette har været stærke fikspunkter for Sune Wagner i sit arbejde med musikken.

“Til tider har det været meget hårdt at skulle skabe lyd til så smertefulde og samtidig så smukke billeder. Det har også været en kæmpe udfordring at komponere musik, som ikke er for ‘storslået’, men netop prøve at holde det til et mere minimalistisk udtryk,” reflekterer Sune Wagner og fortsætter:

“Jeg havde gang i nogle stykker musik på et tidspunkt, som simpelthen var for Hollywoodagtige til formålet. Der skal man virkelig passe på...”

Psyched Up Janis i duoform med den aarhusianske guitarist og sangerinde Kajsa Vala på scenen til Silent Noise i Det Kongelige Teater.

Psyched Up Janis i duoform med den aarhusianske guitarist og sangerinde Kajsa Vala på scenen til Silent Noise i Det Kongelige Teater. Foto: Flemming Bo Jensen

Nostalgi med strejf af nyt

Anden akt byder på en akustisk koncert med det nyligt gendannede band Psyched Up Janis i duoform bestående af bandets oprindelige bassist Jakob Jørgensen og stifter Sune Rose Wagner.

“Det er tredje gang, Psyched Up Janis bliver ‘genforenet’ siden bandet gik i opløsning tilbage i ‘99. Grunden til, at vi gør det lige præcis nu, er, at det er 30 år siden, Jakob og jeg mødte hinanden og begyndte at spille sammen,” fortæller Sune Wagner.

“Silent Noise koncertens første akt er ret brutal, så vi følte ikke, der var plads til fuld Psyched Up Janis smadder i anden akt. Her fungerer duoformen; den giver en smuk intimitet til sangene,” forklarer han.

Bare få uger inden den første Silent Noise koncert i København, annoncerede Sune Rose Wagner og Jakob Jørgensen, at de havde inviteret den aarhusianske guitarist og sangerinde, Kajsa Vala, med på dele af Psyched Up Janis’ semi-akustiske shows.

"Igen er det Jenni. Hun anbefalede guitarist og sangerinde Kajsa Vala, og da jeg hørte hendes coverversion af nummeret ‘Inch’ fra vores ‘Hi-Fi Low Life’ plade, var jeg fuldstændig solgt,” bedyrer Sune Wagner.

Koncerten i Det Kongelige Teater i København var udsolgt flere uger i forvejen, og på aftenen virkede folk efter Sune Wagners bedste overbevisning til at have fået, hvad de kom for.

“Det var en meget smuk aften. Folk var meget begejstrede og blev meget rørte af Jans billeder. Ligesom de også var super entusiastiske til Psyched Up Janis i anden akt,” siger Sune Wagner.

Den første af de to Silent Noise koncerter i Det Kongelige Teater begejstrede og rørte publikum.

Den første af de to Silent Noise koncerter i Det Kongelige Teater begejstrede og rørte publikum. Foto: Flemming Bo Jensen

Hjem til Aarhus

Silent Noise er blevet til i tæt samarbejde med arrangøren DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur. Al overskud fra aftenen går til menneskerettighedsorganisationen. Det er koncertens eksplicitte mål. Men Silent Noise har også et mere implicit mål; at sætte menneskerettigheder på dagsordenen.

“Silent Noise skal vise, hvordan sindssygt mange mennesker lever i ufatteligt farlige områder rundt omkring i verden på grund af krig, voldtægt, tortur, destruktion, vold og ødelæggelse. For mennesker, der bor i de områder, er det hverdagskost. Det er ekstremt tragisk!” konstaterer Sune Wagner tungt.

For den 46-årige musiksmed og tidligere The Raveonettes frontmand, der er født i Sønderjylland og igennem flere årtier har bevæget sig regelmæssigt i det østjyske, er der noget helt særligt ved at skulle på scenen i Aarhus.

“Aarhus er en by, der har betydet meget for mig igennem rigtig mange år. Jeg glæder mig til at komme tilbage til Jylland - og til at se familien. Og så har Psyched Up Janis mange trofaste fans i og omkring Aarhus, så jeg glæder mig helt vildt til at optræde der,” lyder det fra Sune Wagner. Imponerende entusiastisk trods jetlag.

“Jeg håber, koncerten i Musikhuset Aarhus bliver lige så smuk som den i København. Og så håber jeg, publikum vil få en anderledes aften, hvor grusomhed og nostalgi er i højsædet,” tilføjer han så.

FAKTA: Silent Noise

4. november 2019 kl. 20.00

Musikhuset Aarhus, Store Sal, Thomas Jensens Allé, Aarhus C

Medvirkende: Sune Rose Wagner, Sara Omar, Jan Grarup, Jakob Jørgensen og Kajsa Vala

Al overskud fra aftenen går til DIGNITY (Dansk Institut Mod Tortur)

Billetter på musikhusetaarhus.dk

OBS: Værket er ikke egnet for børn under 15 år

Publiceret 02 November 2019 13:00