Cecilie Stenspil og Nikolaj Lie Kaas slås i filmen 'Kollision' om at få forældremyndigheden over deres datter, efter en tragedie har ramt familien. Deres kamp indebærer grimme beskyldninger, kyniske advokater, drama i retssalen og flere ulykker. Filmen handler om kærlighed, sorg og svigt men også om håb.

Cecilie Stenspil og Nikolaj Lie Kaas slås i filmen 'Kollision' om at få forældremyndigheden over deres datter, efter en tragedie har ramt familien. Deres kamp indebærer grimme beskyldninger, kyniske advokater, drama i retssalen og flere ulykker. Filmen handler om kærlighed, sorg og svigt men også om håb. Foto: Rolf Konow

Filmpremiere: Testpublikum er vilde med Kollision

Nikolaj Lie Kaas, Cecilie Stenspil og mange andre kendte skuespillere udfolder de helt store følelser i Avaz-brødrenes nye film, der er optaget i Aarhus

Af
Bente Tahmasbi Hansen

De tre iranske Avaz-brødres nye film, 'Kollision', har premiere torsdag 31. oktober. Flere end 1000 mennesker forskellige steder i Danmark har været testpublikum, og de er ifølge Mehdi Avaz meget begejstrede.

"Testpublikum har bedømt 'Kollision' til at være det tredje bedste danske drama indtil i dag," siger instruktøren af filmen, Mehdi Avaz.

"Vores trailer er også vist for testpublikum, og 87 procent af dem sagde, at de ud fra traileren gerne ville anbefale andre at se filmen. Det er det bedste resultat nogensinde for en trailer," fortsætter Mehdi Avaz, der er meget stolt af 'Kollision'.

Forældreparret Leo og Olivia er her i en meget alvorlig samtale med en overlæge, der spilles af Charlotte Munck.

Forældreparret Leo og Olivia er her i en meget alvorlig samtale med en overlæge, der spilles af Charlotte Munck. Foto: Rolf Konow

Det bedst mulige

"Jeg kunne ikke have gjort det bedre. Man kan altid ønske sig mere tid og flere penge, men mulighederne er, som de er," fastslår Mehdi Avaz.

I filmen 'Kollision' falder en kernefamilie fra hinanden efter en dramatisk begivenhed. Forældrene, som spilles af Nikolaj Lie Kaas og Cecilie Stenspil, kommer ud i en hård kamp mod hinanden og slås i retten om forældremyndigheden over deres datter.

Scenen er filmet i den gamle byrådssal på Kvindemuseet i Aarhus. Af samme grund havde filmen gallapremiere i Cinemaxx i Aarhus 28. oktober, hvor Nikolaj Lie Kaas, Cecilie Stenspil, Charlotte Munck, Sebastian Jessen og Avaz-brødrene var til stede på den røde løber.

De havde set filmen, før den blev vist i biografens største sal.

"Skuespillerne er lige så stolte, som vi er," siger Mehdi Avaz på vegne af brødrene Misam og Milad Avaz, der er henholdsvis producent og manuskriptforfatter.

Store følelser

De tre brød igennem i 2017 med deres første film 'Mens vi lever', der fik gode anmeldelser og blev beskrevet som et voldsomt medrivende drama. Det samme kan man ifølge Mehdi Avaz sige om 'Kollision'.

"Folk spørger os, hvorfor følelserne skal være så store. Vi synes bare, at vi viser det ægte. Der er jo store følelser på spil, hvis man mister et barn. Og i min familie er vi vant til følelser og stor passion. Da vores mor for nylig bakkede ind i en stander på en bezinstation, græd hun, som om der var udbrudt krig. Vi kommer ud med det, vi føler," ler Mehdi Avaz.

Leo arbejder på en boreplatform og tager sin datter med derud. Også det udvikler sig dramatisk.

Leo arbejder på en boreplatform og tager sin datter med derud. Også det udvikler sig dramatisk. Foto: Rolf Konow

Instruktøren er i øvrigt selv blevet far under indspilningen af 'Kollision', og det har gjort ham endnu mere følelsesladet.

"Jeg har aldrig før oplevet den form for kærlighed. Da jeg fik min søn i mine arme, tænkte jeg: "Hold kæft, jeg har da ikke elsket før nu," forklarer Mehdi Avaz.

Han synes, at det forpligter at have børn, og at det er frygteligt, når skilte forældre gør deres børn til pendlere mellem to hjem.

"Alt bliver revet væk under børnene, som ofte ikke får noget valg. Det er slet ikke i orden. I filmen har jeg forsøgt at vise, at vi kun har et liv, og at vi aldrig ved, hvornår det tager en drastisk drejning. Derfor skal vi give vores børn masser af kærlighed og tryghed og så i øvrigt værdsætte det liv, vi har," fastslår Mehdi Avaz.

Var glade for Aarhus

Avaz-brødrene har en ven, der ikke opnåede samme ret til sit barn som hans ekskone. Brødrene har ladet sig inspirere af hans svære kamp. Og det kommer helt tæt på, fordi Misam Avaz' egen datter, Karla Avaz, spiller det klemte barn. Filmen er faktisk skrevet med hende og hovedrolleindehaveren, Nikolaj Lie Kaas, i tankerne.

"Hun brænder igennem og er naturlig. Det føles fuldstændigt rigtigt, at hun spiller rollen," sagde Misam Avaz, da Århus Onsdag mødte ham under optagelserne på Kvindemuseet i Aarhus.

Brødrene var glade for at arbejde i Aarhus, fordi det rykkede holdet væk hjemmefra København.

"Aarhus er skøn, her er så smukt. Og så er det som at komme på lejrskole. Det bliver meget intenst, når vi alle bor her. Og det kommer man til at se mere af i fremtiden, hvor flere filmproduktioner rykker rundt i Danmark. Det er godt," sagde Misam Avaz og hentydede til fordelingen af filmmidlerne, der i dag også tilgodeser Jylland og Fyn.

En scene fra retssagen hvor Nicolas Bro spiller advokat for den hårdt prøvede far, Leo. Scenen er optaget i den gamle byrådssal på Kvindemuseet i Aarhus.

En scene fra retssagen hvor Nicolas Bro spiller advokat for den hårdt prøvede far, Leo. Scenen er optaget i den gamle byrådssal på Kvindemuseet i Aarhus. Foto: Rolf Konow

FAKTA

Kollision handler om et par i skilsmisse, og hvordan det bringer deres datter i krise

I hovedrollerne ses Nikolaj Lie Kaas som Leo og Cecilie Stenspil som Olivia. Desuden medvirker blandt andre Tommy Kenter som stenrig og magtfuld morfar. Henning Jensen som kærlig farfar. Bodil Jørgensen som mormor. Charlotte Munck som presset overlæge. Sebastian Jessen som krigstraumatiseret bror til Olivia. Julie Christiansen som Leos nære kollega. Og Rasmus Bjerg og Nicolas Bro som kyniske advokater

Kollision er Misam, Mehdi og Milad Avaz's spillefilm nummer to

De gik fra at være ukendte til at blive dansk films fremtid i 2017 med filmen 'Mens Vi Lever'

Mehdi Avaz instruerer og Milad Avaz har skrevet manuskript. Misam Avaz er producer og hans datter, Karla Sigrid Wienberg Avaz, spiller datteren i filmen

Filmen har fået støtte fra Den Vestdanske Filmpulje og optages derfor blandt andet i Aarhus og i Frederikshavn

Publiceret 29 October 2019 07:03