Forlægger Thomas Aagaard Skovmand står bag den nyåbnede Byens Forlag og Bogcafé i Borggade 5, hvor hygge og særpræg er nogle af nøgleordene.

Forlægger Thomas Aagaard Skovmand står bag den nyåbnede Byens Forlag og Bogcafé i Borggade 5, hvor hygge og særpræg er nogle af nøgleordene. Foto: M. Jeppesen

Stil kaffetørst og læselyst hos Byens Forlag og Bogcafé

Er du kaffetørstig, læselysten, eller har du en god idé til en bog, så kig ind til Byens Forlag og Bogcafé i Borggade

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Blyindfattede ruder, malede trækasser, bløde møbler og duften af kaffe danner rammen i byens nye bogcafé i Borggade 5. I den tidligere pladebutik Dandelion Records slog Byens Forlag medio september dørene op til café og kontor i ét.

“Byens Forlag fungerer som et almindeligt forlag, som udgiver bøger. Vi står også for lokal formidling af bøger, og det har vi god mulighed for her i caféen, hvor vi er i øjenhøjde med byens borgere,” siger Thomas Aagaard Skovmand, som etablerede Byens Forlag for 10 år siden.

“Som forlag vil vi gerne være en del af byen. Så i stedet for at sidde på et traditionelt kontor, rykker folkene på vores Aarhus redaktion ind i caféen, som kommer til at fungere som en form for udadvendt kontor. Her kan de brygge kaffe til og tale med caféens gæster, samtidig med at de redigerer bøger,” forklarer forlæggeren.

En legende lever videre

Det er to år siden, Byens Forlag åbnede deres anden bogcafé i Vejle, hvor Thomas Aagaard Skovmand selv bor. Den første åbnede i København for syv år siden, og nu er turen altså kommet til Aarhus.

“Vi har længe kigget efter lokaler her i byen. Da vi en dag kom i snak med Dandelion og erfarede, de havde planer om at lukke, var der ikke noget at være i tvivl om. Adressen her er perfekt med en del trafik igennem gaden, og så er det tæt på byens populære Latinerkvarter,” lyder det fra Thomas Aagaard Skovmand.

Da Byens Forlag overtog lokalet i Borggade, indgik de en aftale med Dandelion Records om fortsat at forhandle vinyler i caféen.

“Vinyler og bøger kan sagtens gå hånd i hånd. Dandelion har ligget på adressen i mange år og er legendarisk i mange aarhusianeres øjne. Derfor ville vi gerne bibeholde en del af pladebutikken her og bringe lokalets oprindelige historie videre i en eller anden forstand. Det har vi gjort ved at bevare gulvet og spotsne fra den gamle butik og ved at have vinyler til salg. Og så har Dandelion faktisk stadig lager i kælderen,” fortæller Thomas Aagaard Skovmand.

Innovation og særpræg

Byens Forlag vil løbende stable arrangementer på benene i caféen. Blandt andet ‘Prosa og poesi’ arrangementer, som længe har været et fast indslag i kalenderen på caféen i København.

“Byens er et innovativt forlag, og vi kan godt lide at holde lidt mere særprægede arrangementer, som selvfølgelig har til formål at formidle bøgerne og brande forlaget. Vi vil gerne lave arrangementer, som er vedkommende og nede på jorden, men som samtidig er underholdende, uforudsigelige og med et tvist.” Thomas Aagaard Skovmand rejser sig fra sin stol og henter en glaskrukke fra baren. 'Træk et digt og få det læst op. Kun 10 kroner.' står der på krukkens låg.

"For at leve op til vores egen ambition om at være lidt skæve, tilbyder vi besøgende i bogcaféen at få læst et digt højt af en af vores ansatte – det koster ti kroner. Ligesom vi opfordrer de gæster, som benytter caféens toilet, til at skrive et digt på væggen derude.” Thomas Aagaard Skovmand smiler.

Byens Forlag og Bogcafé har siden åbningen kun mødt positiv respons.

“Vi er blevet taget rigtig godt imod; folk har været meget positive og nysgerrige. Så vi er fulde af fortrøstning og føler os nu endnu mere overbeviste om, at Aarhus er den helt oplagte by til et koncept som vores,” siger Thomas Aagaard Skovmand.

Hvor mennesker mødes

Byens Forlag udgiver bøger skrevet på dansk af danske forfattere. Genremæssigt dækker forlaget alt fra krimier over romaner til temabøger.

“Som forlag skiller vi os ud ved at have en række skæve titler. Som eksempelvis ‘Supermarkedspoesi’, der er digte skrevet ud fra tabte indkøbssedler, og ‘Hvad skal der stå på din gravsten’ hvor kendte og ukendte fortæller om det, der skal stå på deres gravsten.” Forlæggeren har stillet glaskrukken tilbage på baren og holder nu de nævnte titler op. En i hver hånd.

“Det er helt i orden bare at kigge ind til os og få sig en kop kaffe. Vores grundtanke har jo været at åbne et sted, hvor der er hyggeligt at være. Men selvfølgelig bliver vi da lykkelige, hvis man går herfra med en bog. Der er dog ingen tvang!” slår han fast.

Har man en idé til en bog eller måske ligefrem et færdigt manuskript, er man også velkommen til at kigge forbi og få sig en snak med de ansatte.

“Vi vil enormt gerne vende idéer med folk, hvad end man er garvet eller debuterende forfatter. Kan vi se potentialet, kan det være, vi går videre med idéerne, og at produktet i sidste ende bliver en bog.” Thomas Aagaard Skovmand løfter øjenbrynene og tilføjer så:

“Det er det, vi er her for; at redigere og udgive bøger. Men også for at hjælpe folk til at mødes. Alt kan ikke foregå på nettet, vi skal ud og tale med andre mennesker. Det kan man her hos Byens Forlag og Bogcafé,” slår han så fast.

FAKTA:

Byens Forlag og Bogcafé

Borggade 5, 8000 Aarhus C

Åbningstider: Mandag til fredag: kl. 09.00-17.00. Lørdag og søndag: kl. 10-16.00

Caféen serverer blandt andet kaffe, kolde drikke, boller, croissanter og kage

Se mere på byensforlag.dk

Publiceret 20 October 2019 07:00