Journalist Dorte Søholm har skrevet 174 sider om de mennesker, der de sidste tusinder af år har boet i Kasted - fra Ertebølletiden til Elsebeth Egholms krimihovedperson Dicte Svendsen.

Journalist Dorte Søholm har skrevet 174 sider om de mennesker, der de sidste tusinder af år har boet i Kasted - fra Ertebølletiden til Elsebeth Egholms krimihovedperson Dicte Svendsen. Foto: Ole Grønbæk

Ny bog om Kasted kaster nyt lys over gammel mordgåde

Journalist Dorte Søholm har skrevet den nye lokalhistoriske bog 'Folk i Kasted'

Af
Anders Michaelsen

BOG En lørdag i 1940 graver nogle mænd efter tørv i Vie Mosen øst for Kasted. Med spader i hånden slider de i middagssolen. Det er den første sommer under 2. verdenskrig, og manglen på brændsel er slået i gennem. En meter nede i jorden rammer en af mændene noget hårdt. Det er ikke sten og slet ikke tørv. For det viser sig at være et kranium fra et menneske, de er stødt på.

Politiet bliver tilkaldt, og senere kommer kredslægen. Lægen daterer liget til at være fra 1800-tallet, og på egnen siger man, det var en møller, som var blevet slået ihjel, og med manglende teknikker til at tidsfæste liget bliver sagen lukket.

Men 80 år senere er der nu kommet nye svar på mordgåden. Bag opklaringen står blandt andet journalist Dorte Søholm, som er forfatter til den nye bog 'Folk i Kasted'.

"Projektet med bogen greb lidt om sig, og der gik lidt detektiv i den. Jeg kunne læse i nogle gamle avisartikler, at der var fundet det her lig i 1940. Og i en af de avisartikler var det nævnt, at politimesteren i Hasle Herred havde besluttet at lukke sagen, og at skelettet skulle graves ned på Skejby Kirkegård, mens en kæbeknogle blev taget ud og sendt til Nationalmuseet," fortæller Dorte Søholm.

Efterfølgende gik jagten ind på kæbeknoglen, som forfatteren i samarbejde med Moesgaard Museum, Nationalmuseet og Aarhus Universitetet fik lavet en kulstof 14-datering på. Resultatet og historien har fået sit helt eget kapitel i bogen.

Kasted er unik

Bogen har taget forfatteren næsten to år at skrive ind i mellem alle mulige andre projekter. Det var Tilst-Kasted-Geding Lokalhistorisk Forening, der kontaktede Dorte Søholm til at lave en bog om Kasted.

"Da jeg fik henvendelsen måtte jeg gøre det klart, at jeg ikke er historiker, men journalist. Så fortællingen ville jeg gå til på en anden måde, end hvis man er historiker. Jeg har ikke værktøjerne til at pløje gennem gamle arkiver, toldlister og skattebøger, så jeg ledte mere efter mennesket i historien, og derfor blev titlen også 'Folk i Kasted'," fortæller hun.

Dorte Søholm er vokset op i Hasle og har været på spejdertur i Kasted, købt ind hos den økologiske købmand, og hun vidste, at forfatter Elsebeth Egholms figur Dicte var placeret i landsbyen, men hvad der skete i Kasted i 1700-tallet, vidste hun intet om.

"Det har overrasket mig, hvor langt historien går tilbage, og at strukturen i Kasted går helt tilbage til middelalderen. At der er ændret så lidt, har overrasket mig. Det er også det, der gør Kasted lidt unik, fordi mange små landsbysamfund rundt om Aarhus, som Trige og Tranbjerg, er blevet udstykket til boligblokke og parcelhuse og står helt forandret, hvor kommunen har været meget restriktive med at udstykke Kasted," siger Dorte Søholm.

Ertebølle og Egholm

Bogens 12 kapitler fortæller om de mennesker, der har levet og arbejdet i Kasted, og fortællingen strækker sig fra de tidligste beboer - Ertebølle-folkene - der kom til Kasted for mindst 5.000 år siden og frem til landsbyens måske mest prominente beboer - Elsebeth Egholms krimihovedperson, Dicte Svendsen. Dorte Søholm håber, at menneskene og historien kan fascinere nutidens beboere.

"Jeg håber, at de mennesker, der bor i Kasted i dag eller har boet der, synes, det kan være sjovt at vide, hvad der er sket på de marker, der omgiver deres hjem. I dag bor der jo unge, moderne mennesker i karetmageren og smedens hus. Jeg synes i hvert fald selv, det er ret fascinerende, hvis man får historien om det sted, man bor, og det fornemmer jeg også, der er en tendens til i tiden, at folk godt vil have," siger Dorte Søholm.

Hvem, hvad og hvorfor, der gemmer sig bag skelettet fra Vie Mosen, kan man blandt andet blive meget klogere på i bogen 'Folk i Kasted', som kan købes for 150 kroner på Tilst Bibliotek eller ved henvendelse til Tilst-Geding-Kasted Lokalhistoriske Forening på mail: arkivet@tilstarkiv.dk.

Publiceret 13 October 2019 10:00