Forlægger hos Filo, Poul Henrik Mikkelsen (tv.), og sønnen Malthe slog 21. september dørene op til Filo bogcafé og ciderbar i Jægergårdsgade.

Forlægger hos Filo, Poul Henrik Mikkelsen (tv.), og sønnen Malthe slog 21. september dørene op til Filo bogcafé og ciderbar i Jægergårdsgade. Foto: M. Jeppesen

Nyåbning:

Filo forener ord og æbler

Filo inviterer på cider og kaffe, sparring og arbejdsro i forlagets kombinerede bogcafé og ciderbar i Jægergårdsgade

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS I lokalerne i Jægergårdsgade 31 har der i mange år ligget en herrefrisør. Men lørdag 21. september blev shampoo, saks og hårvoks byttet ud med cider, kaffe og bøger.

Forlaget Filo er nemlig rykket ind på de relativt få kvadratmeter. Her inviterer forlægger Poul Henrik Mikkelsen og sønnen Malthe forfatterspirere, læseheste, cider- og kaffetørstende indenfor.

“Vi har længe gået byen tynd for at finde de helt rigtige rammer. Et lokale hvor vi kan præsentere Filos udgivelser, og hvor folk kan komme ind fra gaden, få en kop kaffe og sætte sig og arbejde eller måske fortælle os om en idé til en bog eller præsentere os for et manuskript,” siger Poul Henrik Mikkelsen, der tidligere var forlægger på Systime.

Filo er en gren udsprunget af Systime og har været selvstændigt forlag i et års tid.

“Filo er et lille forlag, som skal ud med sit indhold. Det kommer vi ikke i tilstrækkelig grad hos boghandlerne. Vi skal ud, hvor læsere og kommende forfattere kan møde os - det kommer vi her,” slår Poul Henrik Mikkelsen fast.

På væggene hænger plakater med forsider fra en række af forlaget Filos udgivelser. Og på de små caféborde ligger titler, der dækker alt fra et portræt af forfatteren Jakob Ejersbo til en guide i DNA-forståelse.

“Ja, og så bor både Malthe og jeg på Frederiksbjerg, så på den måde er lokationen her jo også helt perfekt. Det er jo nærmest i baghaven,” lyder det fra den erfarne forlægger.

Kig forbi Filo bogcafé og ciderbar i Jægergårdsgade 31 til en stille hyggestund, en snak eller et glas god cider.

Kig forbi Filo bogcafé og ciderbar i Jægergårdsgade 31 til en stille hyggestund, en snak eller et glas god cider. Foto: M. Jeppesen

Cider for enhver smag

Poul Henrik Mikkelsen vil være i bogcaféen nogle gange om ugen for at arbejde.

“Her kan jeg arbejde og samtidig komme i kontakt med læsere og forfattere. Det kan jeg ikke på samme måde, hvis jeg sidder på et kontor på 2. sal. Og så bliver det jo kun hyggeligere af, at Malthe står for baren.” Han slår ud med armene mod baren, hvor sønnen er i gang med at brygge dagens første kop kaffe.

Malthe Mikkelsen sætter den dampende kaffe på disken og tørrer behændigt den blanke kaffemaskine af.

“Ud over kaffe har vi naturvin. Og så har vi cider. 10 forskellige slags! På enten fad eller flaske og fra både danske og franske leverandører. Vi har cider for enhver smag - fra de helt tørre til de mere søde varianter,” fortæller Malthe. Han griber to glas og skænker to typer cider op; en tør æblecider fra danske Æblerov og en rundere, mere sødmefuld fra franske Dupont.

“Der er også mulighed for at få et glas økologisk æblemost. Eller en fransk æblebrændevin, Calvados, til kaffen,” siger Poul Henrik Mikkelsen. Han får øjenkontakt med Malthe og tilføjer så:

“Jeg har altid været meget glad for æbler og bruger æbler i alt! Interessen for særligt æblecider har jeg haft i mange år efterhånden. Og det er altså smittet af på Malthe. Derfor var det også oplagt at kombinere de to ting; bøgerne og æblecideren.”

Malthe nikker.

“Jeg har ikke altid været glad for cider, men det er jeg blevet. I dag foretrækker jeg faktisk et glas cider frem for et glas vin... Mit indtryk er, at mange lige skal finde ud af, hvad cider egentlig er. Og opdage at det er meget andet end Somersby og Mokai,” siger han.

Initiativ betaler sig

Responsen på den lille kombinerede bogcafé og ciderbar har indtil videre været udelukkende positiv.

“Vi har allerede haft flere besøgende, som er kommet igen. Nogle for at sidde og arbejde. Andre for at købe en flaske cider med sig hjem,” fortæller Malthe.

“Og så har vi solgt flere bøger i de 14 dage, der er gået, siden vi åbnede, end alle de boghandlere, der forhandler vores bøger, har gjort tilsammen i de sidste to uger. Så meget tyder på, at det at få Filo ned i øjenhøjde med læserne betaler sig,” siger Poul Henrik Mikkelsen med tilfreds stemmeføring.

I løbet af året planlægger far og søn at holde forskellige arrangementer på lokationen i Jægergårdsgade.

“Vi har et festlokale heromme i baggården, hvor vi påtænker at arrangere cidersmagninger, oplæsninger og præsentationer af nye udgivelser. Herudover drømmer vi om på sigt at kunne åbne flere Filo bogcaféer og ciderbarer. I København og Odense...”

“Og Aalborg!” afbryder Malthe sin far.

De to løfter hver deres glas med æblecider og udveksler et indforstået smil.

Publiceret 10 October 2019 06:00