TedxAarhus bliver arrangeret af godt 30 frivillige, der begynder planlægningen allerede omkring jul året før.

TedxAarhus bliver arrangeret af godt 30 frivillige, der begynder planlægningen allerede omkring jul året før. Foto: Justas Cekauskas

TedxAarhus laver anderledes konference

En danser, en lyriker, en forsker og en psykolog er blandt talerne til årets TedxAarhus. Vedrørende ideer og historier bliver formidlet kort, præcist og passioneret på Centralværkstedet

Af
Anna E. Køhlert

Pornografi-afhængighed som diagnose, ny kræftbehandling, dans som terapi og psykisk vold er nogle af de emner, der vil blive berørt hen over dagen, når Centralværkstedet åbner dørene for TedxAarhus 5. oktober.

Kræfterne bag konceptet vil efter tre succesfulde år i Tivoli Friheden bringe konferencen tættere på Aarhus og aarhusianerne, derfor flytter de ind på Centralværkstedet og skaber en dag, hvor der mellem taler også er masser af tid til at møde nye mennesker og nyde dans og musik. Anne Skjelborg er kvinden i front for de godt 30 frivillige kræfter, der får det hele til at ske. For fire år siden sad hun blandt publikum til den første TedxAarhus, og hun var blæst over af begejstring for konceptet:

"Det var en fabelagtig dag, og bagefter kunne jeg mærke, at det skulle jeg være en del af. Man kan ikke undgå at blive høj af, at man kan løfte et event på den her størrelse og få det hele til at lykkes," forklarer Anne Skjelborg, hvis entusiasme og energi lyser ud af hendes øjne.

Hvad er Tedx?

De fleste kender logoet: de store røde bogstaver 'Tedx'. Men hvad går konceptet egentlig ud på? 'Technology, entertainment og design' er hvad de tre bogstaver dækker over. Det er en non-profit organisation, der udelukkende bliver stablet på benene af frivillige kræfter. Ted startede for 30 år siden i USA og har nu spredt sig til mange forskellige lande herunder Danmark.

Grundidéen i Ted er 'ideas worth spreading' - ideer der er værd at sprede. TedxAarhus består i år af 11 talere med noget på hjerte, noget der er værd at dele. De har maksimum 18 minutter til at formidle det kort og præcist til et publikum.

Tedx's store røde bogstaver er et verdenskendt logo. De fleste genkender nok bogstaverne og den røde plet, hvor talerne står. I år løber TedxAarhus af stablen på Centralværkstedet 5. oktober.

Tedx's store røde bogstaver er et verdenskendt logo. De fleste genkender nok bogstaverne og den røde plet, hvor talerne står. I år løber TedxAarhus af stablen på Centralværkstedet 5. oktober. Foto: Justas Cekauskas

TedxAarhus er en anderledes type konference, da der udover talerne også vil være musikalske indslag såsom den aarhusianske electro-soul-R&B stjerne 'Fjer'. Derudover vil der også være rig mulighed for at mingle og snakke med en masse mennesker, man ellers ikke ville have mødt.

"Noget af det fede ved konferencen er, at man kommer til at tale med dem, man ikke kender. Det handler om at bryde isen og springe ud i smalltalk med fremmede mennesker. Jo mere du giver, jo mere får du med hjem," opfordrer Anne Skjelborg.

Passionerede talere

På konferencen handler det ikke kun om naturvidenskab og andre forskningsbaserede emner, der vil også være personlige beretning. Blandt andet vil en ung aarhusiansk kvinde fortælle om, hvordan det er at leve med diagnosen OCD.

Talerne må ikke læses op fra et stykke papir. De skal formidles gennem det talte sprog og kunne forstås og modtages af alle mennesker. Derfor skal alle emner gøres spiselige og præsenteres på en ordentlig måde. Frivillige og talere har arbejdet næsten et år på at få det hele til at gå op i en højere enhed.

Et af årets musikalske indslag på TedxAarhus står den aahusianske R&B sanger 'Fjer' alias Maja Barløse for.

Et af årets musikalske indslag på TedxAarhus står den aahusianske R&B sanger 'Fjer' alias Maja Barløse for. Foto: Daiki Miyanabe

"Talerne skal have en god ide eller historie, det giver mening at bringe videre. Det er utrolig krævende at holde et oplæg helt uden at have et papir til at læse op af og samtidig få sagt det vigtigste på en spiselig måde på højst 18 minutter. Derfor øver talerne sig rigtig længe," forklarer Anne Skjelborg om den lange proces og uddyber:

"Det talte ord kan noget andet end det skrevne. Det kan røre på en anden måde, specielt når personen, der taler, er passioneret omkring sit emne, som alle vores talere er."

Tydelig tale

Stoffet skal leveres på en saglig, interessant og ikke mindst gennemskuelige måde. Alle der deltager på konferencen skal kunne forstå selv de mest komplekse emner såsom protonbestråling til kræftbehandling og bioteknologi.

"Det fede ved det her format er, at det tekniske bliver mere klart og pointerne forståelige. Vi skærer det komplekse væk, så man kommer ned til det rene," forklarer Anne Skjelborg.

Året tema er 're-', det vil sige 're-think', 're-invest', 're-connect' og hvad man ellers kan sætte 're-' foran. Med andre ord; vi skal genopdage og genoverveje og lade os udfordre på vores normale og generelle måde at tænke på.

TedxAarhus er en konference, hvor der ud over talerne også er rig mulighed for at mingle og tale med alle de andre deltagere, og der opfordres til, at man også taler med folk, man ikke kender.

TedxAarhus er en konference, hvor der ud over talerne også er rig mulighed for at mingle og tale med alle de andre deltagere, og der opfordres til, at man også taler med folk, man ikke kender. Foto: Daiki Miyanabe

Omkring 30 frivillige arbejder i noget nær døgndrift de sidste dage op til konferencen for at give de op mod 500 deltagere en fuldendt dag.

"Alle omkring konferencen er frivillige, og vi arbejder ekstremt hårdt for at få det hele til at lykkes. Derfor er noget af det, jeg glæder mig mest til, at stå lørdag aften, og det hele er vel overstået, og alle er glade og lettede," smiler Anne Skjelborg og tilføjer:

"Der er ikke noget federe end at se talernes lettede ansigtsudtryk og glæden hos de mange frivillige."

Publiceret 02 October 2019 10:00