'Tarzan' er en farverig forestilling med lianer hængende fra loftet og dansere og performere udklædt som eksotiske blomster. I rollen som Jane ses Regina Lundsgaard Sloth. Da forestillingen spillede i Fredericia Teater, delte hun rollen med Bjørg Gamst, der dog er blevet i Fredericia, for at spille 'Klokkeren fra Notre Dame'.

'Tarzan' er en farverig forestilling med lianer hængende fra loftet og dansere og performere udklædt som eksotiske blomster. I rollen som Jane ses Regina Lundsgaard Sloth. Da forestillingen spillede i Fredericia Teater, delte hun rollen med Bjørg Gamst, der dog er blevet i Fredericia, for at spille 'Klokkeren fra Notre Dame'. Foto: Søren Malmose

'Me Tarzan, you Jane': Junglen indtager Aarhus Musikhus

Musikhuset Aarhus omdannes til jungle med liansvingende gorillaer og blomstrende kærlighed, når succesmusicalen 'Tarzan' kommer til Aarhus

Af
Anna E. Køhlert

"Det er herresjovt, jeg har glædet mig i et halvt år. Det er absurd sjovt at spille Tarzan," griner Kim Ace Nielsen. Dagens første prøver er netop slut, og den Tarzanspillende skuespiller har iført sig hjemmesko og morgenkåbe. Han har sat sig på en af de forreste stolerækker i Store sal i Musikhuset Aarhus sammen med sin kollega Regina Lundsgaard Sloth, der spiller Jane. Også hun har skiftet sit 1800-tals kostume ud med mere afslappet, nutidigt tøj og står med sit lange lyse hår hængende ned over skuldrene.

Skal vi lige høre Tarzan-råbet, griner Fredericias teaterchef Søren Møller til Kim Ace Nielsen. Det er skuespilleren helt med på, men i samme øjeblik drejes samtalen ind på skuespillernes tanker om forestillingen, og råbet er glemt for en stund.

"Tarzan er en form for Disney prins, og han er vel en af de første superhelte. Det er mega fedt at få lov til at spille en superhelt. Så snart jeg fik rollen, begyndte jeg at øve mig på at lande som en superhelt," griner Kim Ace Nielsen og hopper op for at lande som en ægte Tarzan. Både Kim Ace Nielsen og Regina Lundsgaard Sloth er fyldt med energi, til trods for de netop har gennemført tre timers prøver.

Kim Ace Nielsen spiller hovedrollen som Tarzan. En rolle, der er fysisk krævende, når Tarzan svinger sig i lianer og løber og hopper over scenen, mens han synger.

Kim Ace Nielsen spiller hovedrollen som Tarzan. En rolle, der er fysisk krævende, når Tarzan svinger sig i lianer og løber og hopper over scenen, mens han synger. Foto: Søren Malmose

'Me Tarzan, you Jane'

Junglemanden Tarzan mistede sine forældre som spæd, han blev 'adopteret' af en hun-gorilla og voksede op blandt gorillaer i junglen. Lige indtil Jane stod der midt i junglen med sin lyse, smukke glød og sit store nysgerrige smil. Junglemanden blev straks tiltrukket af det mærkelige og alligevel så sært velkendte væsen.

Klassikeren 'Tarzan - Abernes Konge' blev skrevet af Edgar Rice Burrough i starten af 1900-tallet og handler om menneskebarnet Tarzan, der voksede op og svingede sig i lianerne blandt gorillaer og andre dyr i den vestafrikanske regnskov. I 1999 omdannede Walt Disney romanen til en animationsfilm med samme navn og gjorde sætningen 'Me Tarzan, you Jane', om muligt, endnu mere berømt, end den var i forvejen.

Jane er taget til junglen sammen med sin far professor Porter for at studere gorillaerne. Med sig har de den skydeglade guide Clayton, der dog har skumle bagtanker med besøget i junglen. En lykkelig professor Porter får endelig lov til at se en rigtig gorilla efter mange års søgen, mens Tarzan må træffe et valg. Da han bliver stillet over for denne Jane, der til forveksling ligner ham selv, må han vælge, hvor han hører til: hos gorillaerne eller menneskene? De fleste har nok stiftet bekendtskab med tegnefilmen, så vi afslører nok ikke for meget ved at sige, at Tarzans svære valg ender lykkeligt.

Jane, hendes far professor Porter og deres guide Clayton tager til den Vestafrikanske jungle i deres søgen efter gorillaer. Jane og hendes far fascineres i mødet med Tarzan og hans gorillafamilie, mens Clayton vil tage gorillaerne til fange for at udstille dem i England.

Jane, hendes far professor Porter og deres guide Clayton tager til den Vestafrikanske jungle i deres søgen efter gorillaer. Jane og hendes far fascineres i mødet med Tarzan og hans gorillafamilie, mens Clayton vil tage gorillaerne til fange for at udstille dem i England. Foto: Søren Malmose

Hudløs ærlig forestilling

'Tarzan' havde premiere på Fredericia Teater tilbage i oktober 2018 og spillede frem til februar i år. For skuespillerne er det nu tid til at finde tilbage i rollerne.

"Jeg har aldrig haft det sjovere med noget. Det er bare sjovt at spille den her forestilling, så for min skyld kan vi godt tage den om et år igen," griner Kim Ace Nielsen og fortsætter:

"Jeg har danset i rigtig mange år, og i denne forestilling kan man forene dansen, musikken og skuespillet. Det kunne ikke passe bedre til mig."

Tarzan møder Jane første gang, da han redder hende fra junglens rige dyre- og planteliv. Jane spilles af Regina Lundsgaard Sloth og Tarzan af Kim Ace Nielsen. Begge skuespillere var også på rollelisten, da musicalen havde premiere i Fredericia for godt et år siden.

Tarzan møder Jane første gang, da han redder hende fra junglens rige dyre- og planteliv. Jane spilles af Regina Lundsgaard Sloth og Tarzan af Kim Ace Nielsen. Begge skuespillere var også på rollelisten, da musicalen havde premiere i Fredericia for godt et år siden. Foto: Søren Malmose

Regina Lundsgaard Sloth er uddannet på Fredericia Musicalakademi ligesom Kim Ace Nielsen. Rollen som Jane i 'Tarzan' er hendes første store hovedrolle, og hun er mindst lige så begejstret for rollen som hendes mandlige kollega.

"Skuespillet var min første store interesse, inden jeg blev optaget på musicalakademiet, og det får jeg virkelig lov til at udfolde i Tarzan. Man kan sagtens lave en meget troværdig og helt hudløs ærlig forestilling som musical. Der bliver også lagt vægt på skuespillet, selvom det er en musical, så jeg føler mig meget tilpas i det," forklarer Regina Lundsgaard Sloth.

Enorm sceneopsætning

Castet arbejder intenst hver dag for at få forestillingen klar. Fra loftet hænger grønne og brune lianer i lange baner, mens selve scenen er forlænget ud i salen på begge sider. Lange plantebesatte plateauer strækker sig langs begge vægge over de forreste stolerækker helt ud til de laveste balkoner. Scenens bagtæppe består af kæmpe skærme, der forlænger junglens dybde som et levende bagtæppe, og som sammen med lysopsætningen kan skabe både mørke og dysterhed samt lys og farverig flora. Stemningsskift der er en stor del af essensen i alle Disney film.

Maria Skuladottir spiller Tarzans adoptiv-gorillamor Kala, mens Teit Samsø spiller alfa-gorillaen Kerchak. Gorillakostumerne er ikke heldragter og masker, da man vil give skuespillerne mulighed for at bruge deres mimik og samtidig give kostumerne et strejf af Disney.

Maria Skuladottir spiller Tarzans adoptiv-gorillamor Kala, mens Teit Samsø spiller alfa-gorillaen Kerchak. Gorillakostumerne er ikke heldragter og masker, da man vil give skuespillerne mulighed for at bruge deres mimik og samtidig give kostumerne et strejf af Disney. Foto: Søren Malmose

Forestillingen er en enorm stor teknisk opsætning, der er fyldt med flyvende dansere, akrobater og skuespillere. Da scenen og salen i Aarhus er meget anderledes end i Fredericia, er det et stort teknisk arbejde at få sat de rekvisitter op, som er blevet lastet på 14 lastbiler og fragtet fra Fredericia til Aarhus. Der er bygget en helt ny scene ovenpå Musikhusets egen scene for at få det hele til at gå op og også få plads til en enorm computerstyret drejescene.

"Der arbejdes hårdt med at få det hele gjort klar. Malingen er ikke helt tør, når de går i gang med prøverne, og så snart de er færdige med prøverne, bliver der igen arbejdet på scenen. Så scenen har ikke fri på noget tidspunkt. Det har været en kæmpe udfordring at få opsætningen tilpasset til scenen her i Aarhus, fordi der er så mange tekniske detaljer. Sikkerheden skal være i orden, så vi er ekstremt grundige," forklarer Søren Møller om det store arbejde for at få forestillingen klar til det aarhusianske publikum.

Musik i verdensklasse

Sange som 'Be in My Heart' og 'Two Worlds' vil de fleste blandt publikum nok kunne synge med på. Musicalen er fyldt med musik skrevet og komponeret af den Oscarbelønnede og syvdobbelte Grammy-modtager Phil Collins. Skuespillerne har da også trænet hårdt både fysisk og teknisk for at kunne løbe, hoppe og svinge sig i lianerne, samtidig med at de synger.

"Jeg gik i gang med træningen meget hurtigt efter jeg fik rollen. Jeg har altid været i form, men jeg skulle i endnu bedre form. Og så bliver man også lidt forfængelig, når man skal rende rundt i underbukser en hel forestilling igennem. Jeg begyndte også tidligt i forløbet at træne både sang og drama. Jeg hoppede ind i et øvelokale og løb rundt, mens jeg sang. Fordi det er svært at synge, mens ens puls er helt oppe. Vi har en indbyrdes aftale om, at Regina altid stopper en tone samtidig med mig, for det er ikke sikkert, jeg kan holde den helt så længe, som jeg skal," forklarer Kim Ace Nielsen om den ekstremt fysiske rolle. Regina Lundsgaard Sloth indskyder grinende:

"Ja, så sender han mig paniske øjne på scenen, og så ved jeg, vi skal stoppe tidligere."

Jane og Tarzan er på hver sin måde fascineret af hinanden. Hun af junglemanden uden menneskesprog. Han af væsenet der ligner ham selv, men alligevel er fremmed for ham.

Jane og Tarzan er på hver sin måde fascineret af hinanden. Hun af junglemanden uden menneskesprog. Han af væsenet der ligner ham selv, men alligevel er fremmed for ham. Foto: Søren Malmose

Forestillingens store cast omfatter rigtig mange gorillaer, og de bevæger sig rundt på scenen halvt oprejste, halvt gående på knoerne, som rigtige gorillaer ville gøre. Derfor er en del af gorillaernes kostumer handsker, der skal beskytte hænderne. Men handsker eller ej så er skuespillernes hænder under pres.

"Snakken bag kulisserne går meget på, hvor meget hård hud mange af skuespillerne får på knoerne, det er ikke så tit, man ser det," fortæller Regina Lundsgaard Sloth, mens Kim Ace Nielsen grinende supplerer: "Det er først, når huden begynder at revne, det bliver rigtig sjovt."

Disney succes

Tilbage i 2012 havde Fredericia Teater verdenspremiere på 'Aladdin - The musical'. Det var den første i rækken af opsætninger af Disneys berømte tegnefilm. Siden kom 'Den lille havfrue' og 'Klokkeren fra Notre Dame'. Tilsammen har de solgt næsten 400.000 billetter, og alt tyder på, at succesen fortsætter med 'Tarzan'.

De foregående Disney opsætninger har ikke lagt vejen forbi Aarhus, men det ændrer sig, når Tarzan indtager Musikhuset Aarhus og omdanner salen til en jungle med lianer og farverige, eksotiske blomster. Et kæmpe cast af musicalperformere, dansere og akrobater indtager scenen og loftet, når de svinger sig i lianer og med et væld af farver på både scene og kostumer spreder musik og energi helt ud til publikum i salen.

Musikhuset er et hit

'Tarzan - the musical' spiller frem til 13. oktober i Musikhuset Aarhus. Et velkomment gensyn for Kim Ace Nielsen.

"Jeg har spillet i Musikhuset Aarhus rigtig mange gange, og det er den bedste sal, man kan spille i, synes jeg. Og det er ikke for at fedte, jeg siger det. Alt er godt ved at være her. Man håber altid, man skal til Aarhus med en forestilling." Kim Ace Nielsens store smil fylder hans ansigt, og begejstringen for både Aarhus, Musikhuset og 'Tarzan' lyser ud af ham.

Tarzan mister sine forældre og ligger alene tilbage i junglen, hvor han bliver fundet af en hun-gorilla, der tager ham til sig. I musicalen følger man Tarzans opvækst i junglen, hvor hans bedste ven er en gorilla ved navn Terk.

Tarzan mister sine forældre og ligger alene tilbage i junglen, hvor han bliver fundet af en hun-gorilla, der tager ham til sig. I musicalen følger man Tarzans opvækst i junglen, hvor hans bedste ven er en gorilla ved navn Terk. Foto: Søren Malmose

"Skal vi lige have det der råb," opfordrer Søren Møller grinende skuespilleren om igen.

Og der midt i salen mellem de forreste stolerækker, rejser Kim Ace Nielsen sig op og råber. Det karakteristiske Tarzan råb kommer ud med en enorm kræft, så alle i salen bliver blæst tilbage. Mikrofon er ikke nødvendig her.

Publikum kan glæde sig til at høre det karakteristiske råb, eller nærmere brøl, flere gange undervejs i den stort opsatte musical 'Tarzan', der spiller i Musikhuset Aarhus indtil 13. oktober.

Publiceret 02 October 2019 07:00