Foto: Google Street View

Train vil bygge nyt og større spillested i Aarhus:

Vil gafle flere udenlandske navne

Spillestedet Train satser på at åbne et nybygget spillested i Lydbyen i Sydhavnen om fire år med plads til 1.500 tilskuere. God plan, siger producer i Lydhavnen

Af
JØRGEN RYE

JP AARHUS

Nybygget spillested i Sydhavnen som en del af Lydbyen.

Plads til 1.500 tilskuere mod 1.000 i dag.

Bedre chancer for at gafle især udenlandske navne.

Sådan lyder tre ønsker hos spillestedet Train, og hvis alt går vel, kan de ønsker være opfyldt om fire år, i slutningen af 2023 eller starten af 2024. For Trains ledelse tegner og regner i øjeblikket på planer om at få bygget et helt nyt spillested i samarbejde med entreprenør- og udviklerselskabet A. Enggaard, der står for udvikling af størstedelen af Sydhavnen.

"Vi kan se, at der er visioner på musikkens vegne i den nye bydel, og vi kan se os selv som spillested og et bud på, hvad Aarhus kan og skal fremad i det område. Vi vil fortsat drive spillested, men også indgå i samarbejder med Lydhavnen og andre aktører, som også arbejder med lyd- og studieproduktioner, og tanken er, at vi i fællesskab vil udvikle et nyt Lydbyen i Aarhus som en slags pendant til Filmbyen," siger Carsten V. Nielsen, direktør for Train.

Målet er at få bygget et spillested, som er en halv gang større end det nuværende spillested i Toldbodgade.

"Vores ambition er at blive større, for vi kan se, at musikken ofte kræver mere og mere plads, og der løber vi nogle gange panden mod muren, fordi vi kun kan have 1.000 gæster i øjeblikket. Vores plan er at bygge et spillested med plads til ca. 1.500 gæster, og det vil især rette sig mod en række internationale artister, som kræver et større spillested - enten fordi de takker nej, fordi vi kun har plads til 1.000 tilskuere, eller fordi vi selv takker nej, fordi det ikke kan løbe rundt økonomisk," siger Carsten V. Nielsen og fortsætter:

"Oveni er det også rettet mod en række danske kunstnere, hvor vi ofte må melde udsolgt og måske kunne have solgt måske 500 billetter mere," siger han.

Bo til leje

Et rytmisk spillested til 1.500 stående tilskuere vil udfylde et hul i byens koncertsaludbud, da de nuværende koncertsale ikke når over 1.000 tilskuere. Musikhusets rytmiske sal kan rumme 1.000 tilskuere, Hermans i Friheden har plads til 800 stående gæster, mens Voxhall har plads til ca. 700 gæster. Derfra er der et spring op til de større steder som Scandinavian Congress Center med plads til ca. 4.000 og Ceres Park Arena med plads til 7.000 tilskuere.

Planen er, at ”Det nye Train” skal bygges af A. Enggaard, og så skal Train bo til leje, som spillestedet også gør i de nuværende lokaler i Toldbodgade.

Økonomisk set fik Train et løft i de nyeste budgetter for de kommende år, hvor forligspartierne blev enige om at forhøje Trains tilskud med 600.000 kr. årligt de næste fire år, og det glæder selvsagt direktøren.

"Vi er glade for, at Aarhus Kommune prioriterer musikken, og det ekstra tilskud er møntet på vores nuværende indsats for musikken og musiklivet som regionalt spillested og ikke direkte møntet på en evt. flytning til Sydhavnen, men det gør os robuste i en overgang til en mulig fremtidig flytning," siger Carsten V. Nielsen.

Anders Boll er producer og lydtekniker i studiefælleskabet Lydhavnen og aktiv i Lydbyenprojektet, og han ser frem til et større spillested som en del af Lydbyen.

"Det er fint nok med et spillested i Lydbyen, men det afgørende er, at vi får et større spillested, så vi kan trække nogle andre navne til Aarhus. Og det vil også være interessant for os i studierne, hvor vi f. eks. havde Diplo og Rhye nede i Lydhavnen en nat, efter at de havde spillet på Northside, fordi de fik lyst til at lave nogle vokalindspilninger. De fandt os ved at skrive til alle studier i Aarhus og hvis vi er nabo til spillestedet, bliver det endnu mere nærliggende at lave den slags samarbejder," siger Anders Boll.

Diplo er en amerikansk DJ og producer, og Rhye er et canadisk R’n’B-projekt.

Sydhavnsprojektet udvikles i øjeblikket i samarbejde mellem Aarhus Kommune, udviklerne og de aktører, som skal bo i området, og næste trin er en bydelsplan, som skal fremlægges for byrådet, oplyser Peter Thorsgaard, salgs- og udviklingschef ved A. Enggaard.

Publiceret 01 October 2019 19:45