Mazen Haj Kassem kom til Danmark som syrisk flygtning. Han er uddannet skuespiller og instruktør og er projektleder for 'Aarhus Arab Film Festival'. Målet med festivalen er at vise diversiteten i arabiske film og at nuancere danskernes forestilling om arabisk kultur.

Mazen Haj Kassem kom til Danmark som syrisk flygtning. Han er uddannet skuespiller og instruktør og er projektleder for 'Aarhus Arab Film Festival'. Målet med festivalen er at vise diversiteten i arabiske film og at nuancere danskernes forestilling om arabisk kultur. Privat foto

Arabisk Filmfestival: Mellemøsten er mere end hummus, haydari og krig

Manden bag den nye filmfestival vil vise, at man i Mellemøsten ikke bare bor i jordhuler og slås hele dagen. Der er en skattekiste fuld af kultur

Af
Anna E. Køhlert og Bente Tahmasbi Hansen

"Jeg snakkede med en dansk fyr, der spurgte mig, om vi har Coca Cola i Syrien. Det chokerede mig, og det gik op for mig, hvor lidt danskerne ved om Syrien. Mange tror, at landet er tilbagestående, at vi bor i jordhuler og ikke laver andet end at slås," siger Mazen Haj Kassem.

Han er idemanden bag en ny filmfestival, 'Aarhus Arab Film Festival', der viser arabiske film. Han har de seneste to år stået for arrangementet 'Syriske Filmdage'. Han fik ideen til projektet, efter flere gange at være blevet konfronteret med, hvor lidt danskerne ved om Syrien og syrisk kultur. Han mener, at der generelt mangler viden om Mellemøsten, derfor har han nu også taget initiativ til den arabiske version af en filmfestival.

Andet end haydari og krig

"Jeg oplever, at folk tror, at Mellemøsten er hummus, haydari, krig og islamisme, og det vil jeg gerne lave om på. Arabiske film er ligesom film fra resten af verden. Filmene kan bevæge, røre, og forbløffe, som alle andre film kan," siger Mazen Haj Kassem.

De udvalgte film vil vise, at der er plads til selvstændige, nyskabende og provokerende tanker i den arabiske verden.

Den marokkanske film 'The Healer' er en af de arabiske spillefilm, der vises i Øst for Paradis fra 4. til 7. oktober, mens der i Dome of Visions vises kortfilm 8. og 9. oktober.

Den marokkanske film 'The Healer' er en af de arabiske spillefilm, der vises i Øst for Paradis fra 4. til 7. oktober, mens der i Dome of Visions vises kortfilm 8. og 9. oktober. Foto: Aarhus Arab Film Festival

Mazen Haj Kassem kom til Danmark som syrisk flygtning, efter han i hjemlandet havde uddannet sig til skuespiller og instruktør. Sin viden om og kærlighed for film vil han bruge til at skabe opmærksomhed om arabisk kultur og film.

"Vi vil vise arabiske film for danskerne. Der findes mange arabiske film af meget høj kvalitet, og vores ønske er at fortælle danskerne om diversiteten i arabisk kultur og film," forklarer Mazen Haj Kassem med et genert smil under sin Barcelona kasket.

Han vil bruge sin erfaring fra de syriske filmdage i arbejdet med den nye festival. Når der er et stort publikum til de syriske film, tror han, at det også gælder for arabiske film. Det er Mazen Haj Kassems plan, at filmdagene og festivalen skal køre så længe, at danskerne faktisk får en større forståelse for den mellemøstlige kultur.

Film som brobygger

'Syriske Filmdage' oplevede en del kraftige reaktioner, da den blev lanceret for to år siden.

"Både fra dansk og syrisk side blev der sagt, at festivalen og filmene var propaganda. Det viser meget godt, hvordan politik bliver blandet ind i ting, der slet ikke er politisk funderet. Hverken 'Syriske Filmdage' eller 'Aarhus Arab Film Festival' handler om politik. Det handler om film og kunst," siger Mazen Haj Kassem med alvor i stemmen.

Åbningsfilmen i Øst for Paradis 'Sawah' handler om Samir, der rejser til Europa for at deltage i en DJ konkurrence. Han mister dog sine papirer, og myndighederne tror fejlagtigt, at han er flygtning.

Åbningsfilmen i Øst for Paradis 'Sawah' handler om Samir, der rejser til Europa for at deltage i en DJ konkurrence. Han mister dog sine papirer, og myndighederne tror fejlagtigt, at han er flygtning. Foto: Aarhus Arab Film Festival

Mazen Haj Kassems plan er at skabe samme succes med 'Aarhus Arab Film Festival', og han er ikke i tvivl om, at film kan noget særligt. Når folk sætter sig ind i mørket i biografen, træder stærke mekanismer i kraft.

"Vores håb er, at vi kan mødes med danskerne, skabe forbindelser mellem mennesker og skabe debat og dialog om noget, vi kan være fælles om såsom film."

'Aarhus Arab Film Festival' løber af stablen fra 4. til 9. oktober. Godt 30 film fra flere arabiske lande herunder Egypten, Saudi Arabien, Marokko og Qatar vil blive vist hen over de seks dage i henholdsvis Øst for Paradis og Dome of Visions på Aarhus Havn.

Publiceret 28 September 2019 07:00