Tarteletter med et moderne twist. Om tirsdagen står menuen på traditionel dansk på Aarhus Efterskole.

Tarteletter med et moderne twist. Om tirsdagen står menuen på traditionel dansk på Aarhus Efterskole. Foto: Aarhus Efterskole

Gastronomisk efterskolemad: "Vi vil inspirere eleverne"

Det gode måltid er højt prioriteret på Aarhus Efterskole, hvor eleverne dannes og inspireres til at være nysgerrige på mad

Af
Sofie Amalie Skovsager

Aarhus Efterskole har et af landets højeste madbudgetter på efterskoler.

Elever og ansatte nyder hver dag godt af alt fra fisk fra Havnens Fiskehus, plantebaserede retter med krydderurter fra egen urtehave, traditionel, dansk mad med et moderne tvist, ostebord med franske oste og weekendbrunch med hjemmebagt brød og hjemmekogt marmelade.

Denne torsdag står menuen på pulled pork med hjemmesyltede rødløg og krydderurter, ristede kartofler og salat med feta, kerner og hindbær fra urtehaven.

Mere end bare mad

Efterskolen har indført begrebet 'måltidsfællessskab', som det der opstår, når man nyder maden sammen. Forstander Rasmus Bro Henriksen siger, at måltidsfællesskab er en dannelse i koncentration og fokus på maden.

"Det indebærer at dække bord sammen, nyde maden og bruge tid på det sammen. Vi har et utroligt veluddannet køkken, som vi er stolte af. Køkkenet serverer mange smagsoplevelser, som man ikke er vant til, så det er også en dannelse i at lade sig udfordre og prøve nyt."

De færreste efterskoler kan prale af erfaring fra nogle af de bedste restauranter i landet. Køkkenet har blandt andet erfaring fra Frederikshøj Kro og Nørre Vissing Kro. Køkkenchef Lars Lassen påpeger, at arbejdsmåden er anderledes, end han er vant til.

"I branchen arbejdes ofte under pres og frygt for at fejle. Det er helt anderledes her. Det handler i høj grad om at gøre det sammen med eleverne. I stedet for at være en produktionsenhed, så skal vi give eleverne en forståelse for maden."

Køkkenchef Lars Lassen står i spidsen for maden på Aarhus Efterskole.

Køkkenchef Lars Lassen står i spidsen for maden på Aarhus Efterskole. Foto: Sofie Amalie Skovsager

16-årige Freja Skifter Nyholm, som netop er begyndt i 10. klasse på Aarhus Efterskole er begejstret for maden på sin efterskole.

"Maden er virkelig god. Vi får ikke det samme to gange. Vi bliver udfordret og kommer alle smagsnuancer igennem. Jeg får prøvet en masse ting, som jeg ikke vidste, jeg kunne lide," fortæller hun.

Køkkenuge skal præge eleverne

Efterskolen har indført en køkkenuge, hvor eleverne hjælper til i køkkenet. Her smager de maden til, skærer, snitter, vasker op og gør klar til frokost. Ifølge køkkenchefen har køkkenet ansvar for at præge eleverne på en måde, så de bliver nysgerrige på madens mange muligheder.

"Som efterskole har vi en kæmpe mulighed for at præge eleverne og formidle det gode måltid. Det skal være en sjov og udfordrende oplevelse at være med i køkkenet. Maden skal udvide horisonterne," påpeger Lars Lassen.

Forstander Rasmus Bro Henriksen finder det givende, at efterskolen har prioriteret pengene i madbudgettet frem for store rejser til udlandet.

"Vi skal danne eleverne til, hvem de er, når de er færdige her. Det indebærer også madmod, respekt og en forståelse for, hvordan maden er blevet til," siger han.

I køkkenet på Aarhus Efterskole er både kokke og elever i gang med forberedelserne til dagens frokost.

I køkkenet på Aarhus Efterskole er både kokke og elever i gang med forberedelserne til dagens frokost. Foto: Sofie Amalie Skovsager

10. klasses elev Freja Skifter Nyholm har fået større respekt for kokkene, efter hun har været med i køkkenet. Når efterskoleopholdet slutter om et år, håber hun, at hun har udvidet sin horisont.

"Jeg tager måltidsfællesskabet med mig og vil sætte pris på sammenholdet omkring at lave mad. Jeg vil heller ikke være bange for at prøve noget nyt," fortæller hun.

Sanserne skal udfordres

Aarhus Efterskole har fokus på at udfordre sanserne. Efterskolen vil være en foregangsefterskole, som andre efterskoler bliver inspireret af.

"Vi vil vise, hvad man kan med et efterskolekøkken. Vi vil rykke os og eksperimentere. Vi skal snart på tangsafari i Grenå, hvor vi lærer at bruge tang i maden," siger køkkenchef Lars Lassen.

I køkkenhaven gror både krydderurter, bær og chili.

I køkkenhaven gror både krydderurter, bær og chili. Foto: Sofie Amalie Skovsager

Freja Skifter Nyholm er glad for de muligheder, som efterskolens køkken giver.

"Det bliver aldrig besværliggjort at spise glutenfrit eller vegetarisk. Jeg fik en glutenfri bolle, som smagte vildt godt, så jeg bad køkkenet om opskriften. Jeg tog den med hjem til min familie, som også var begejstrede," siger hun med et smil.

Publiceret 27 September 2019 06:00