'Se dagens lys' er en farverig opsætning, hvor det overfladiske og konstant foranderlige samfund betyder, at alle hver morgen vågner op til en ny partner, nye børn, nye venner og nye jobs. Svend Åge Madsens roman fra 1980 'Se dagens lys' er på trods af sin alder mere aktuel end nogen sinde.

'Se dagens lys' er en farverig opsætning, hvor det overfladiske og konstant foranderlige samfund betyder, at alle hver morgen vågner op til en ny partner, nye børn, nye venner og nye jobs. Svend Åge Madsens roman fra 1980 'Se dagens lys' er på trods af sin alder mere aktuel end nogen sinde. Foto: Anna E. Køhlert

Aarhus Teater viser Svend Åge Madsen-drama: Et liv uden sorg og jalousi

Hvad hvis du fik en ny familie, et nyt job og et nyt liv hver dag? Det spørgsmål stiller Aarhus Teater, når de opsætter fremtidsromanen 'Se dagens lys'

Af
Anna E. Køhlert

Et samfund uden lidelse, kedsomhed, sorg og jalousi. Det kunne være et idealsamfund, og det er præcis, sådan det er stillet op i Svend Åge Madsens 'Se dagens lys', som nu udfoldes på teaterscenen. Et samfund hvor alle hver morgen vågner op til en ny familie, nye venner, nyt job og et nyt hus. Man slipper for at skabe dybere relationer, man slipper for bekymringer, man slipper for ensomhed og man slipper for alt det kedelige. Men til gengæld er også kærligheden og tiden til dybere refleksion væk. Og spørgsmålet er så, hvad der sker, når netop kærligheden rammer, og man vil have mere?

Svend Åge Madsens science fiction-roman fra 1980 kredser om og i et univers, hvor livet er flygtigt og hele tiden under forandring. Madam Datam flytter om natten rundt på alt og alle og nulstiller folks liv, så når man vågner næste morgen, er det til en helt ny tilværelse. Men hvad er prisen for et samfund, hvor man aldrig går glip af noget, og hvor man aldrig keder sig?

Kampen mod systemet

Elef og Maya vågner på scenen til endnu en dag, denne gang ved siden af hinanden. De præsenterer sig. Elef er begejstret og klar til en ny kone og et nyt job. Maya er trist og ligeglad. Følelser der kommer bag på Elef, for hvorfor glæder hun sig ikke til dagen, til at møde nye venner og kollegaer?

Det uundgåelige sker, Elef og Maya forelsker sig, og Maya får overbevist Elef om det overfladiske i deres liv. De begynder sammen at sætte spørgsmålstegn ved det samfund, de lever i. Så nu handler det om at snyde systemet, så de kan få lov til at være sammen, hver dag. For at få nærværet, relationerne og kærligheden tilbage også selvom det betyder, at sorgen, lidelserne og kedsomheden ligeledes vender tilbage.

Maya, spillet af Anne Plauborg, trives ikke i det konstant foranderlige samfund. Hun vågner en morgen op ved siden af Elef, spillet af Christian Hetland, der er hendes totale modsætning og stortrives i den flygtige og overfladiske verden.

Maya, spillet af Anne Plauborg, trives ikke i det konstant foranderlige samfund. Hun vågner en morgen op ved siden af Elef, spillet af Christian Hetland, der er hendes totale modsætning og stortrives i den flygtige og overfladiske verden. Foto: Anna E. Køhlert

Nærvær eller flygtighed

Stykket på Aarhus Teater er iscenesat af Rune David Grue, mens Julie Petrine Glargaard har stået for dramatiseringen. Svend Åge Madsen, der til november fylder 80 år, er begejstret for opsætningen af 'Se dagens lys':

"Jeg synes, det er spændende at se, hvor meget dramatikeren forløser af min roman og samtidig tilføjer sit eget. Jeg er faktisk lidt misundelig over, hvordan hun formår at få personernes følelser frem på en helt anden måde, end jeg gjorde i romanen," smiler Svend Åge Madsen.

I dag hvor der er fokus på, at man ikke vil gå glip af noget, og hvor det handler om at være omstillingsparat, er fremtidsromanen om muligt endnu mere aktuel, end da den udkom i 1980.

"Det er ikke bare en kritik af samfundet men også et forsøg på at forstå den verden vi lever i. Vi skifter ægtefælle og arbejdsplads hyppigere end tidligere. Vi er blevet meget mere overfladiske, men samtidig er vi blevet meget bedre til hurtigere at tilpasse os forskellige situationer. Det er et forsøg på at forstå, hvad der sker med os. Hvad er det for en slags mennesker, vi bliver, hvis det går stærkere og stærkere," reflekterer Svend Åge Madsen om romanens placering i dagens samfund.

'Se dagens lys' har premiere 13. september på Scala på Aarhus Teater og spiller indtil 10. oktober.

Hvad er prisen for et samfund, hvor man aldrig keder sig? Det spørgsmål bliver stillet, når idealsamfundet uden kedsomhed, sorg og jalousi bliver fremstillet på scenen på Aarhus Teater fra 13. september til 10. oktober.

Hvad er prisen for et samfund, hvor man aldrig keder sig? Det spørgsmål bliver stillet, når idealsamfundet uden kedsomhed, sorg og jalousi bliver fremstillet på scenen på Aarhus Teater fra 13. september til 10. oktober. Foto: Anna E. Køhlert

Publiceret 12 September 2019 10:00