Lørdag aften åbnes der for 'Den Ultimative Aarhusmiddag', hvor fire aarhusianske restauranter rykker ned på Tangkrogen og serverer for de mange gæster, der sidder på plænen under udspændt sejldug.

Lørdag aften åbnes der for 'Den Ultimative Aarhusmiddag', hvor fire aarhusianske restauranter rykker ned på Tangkrogen og serverer for de mange gæster, der sidder på plænen under udspændt sejldug. Foto: Gorm Branderup

Food Festival: Kom i køkkenet med kendte kokke

Aarhus Food Festival byder på skattejagt, insektkugle snack, gourmet hotdog og fremtidens fødevarer. Og i år kan du komme i lære hos nogle af landets absolut bedste kokke

Af
Anna E. Køhlert

Aarhus Food Festival vender tilbage til Tangkrogen, hvor der sættes fokus på gastronomi. I år er det lykkedes festivalen at samle et væld af kendte kokke fra hele landet, og de vil dele ud af deres viden og begejstring for mad. Det vil være muligt at komme med i køkkenet og ikke kun opleve stjernekokkenes madkreationer, men også selv at få fingrene i dem.

Den anerkendte pioner indenfor dansk gastronomi og tidligere tv-kok Søren Gericke stiller op og laver grønlandske fiskespecialiteter. Rejecocktail, fiskesupper og Søren Gerickes egen opfindelse 'savissivik' er på menuen. Hvis man er til fisk, er der her en oplagt mulighed for at lære af en af de allerbedste på feltet.

Er man mere til kød, grønsager eller ost, er der dog også rig mulighed for at få tips og trick fra kokkeverdenens 'toppen af poppen', når Michel Michaud (Ruths Hotel), Francis Cardenau (medstifter af Mash) samt Paul Cunningham (Henne Kirkeby Kro) guider deltagerne igennem kokkereringen.

Der bliver rig mulighed for at komme i køkkenet med nogle af Danmarks absolut bedste kokke, når de guider folk igennem alt fra grønlandsk fiskesuppe til oksetatar.

Der bliver rig mulighed for at komme i køkkenet med nogle af Danmarks absolut bedste kokke, når de guider folk igennem alt fra grønlandsk fiskesuppe til oksetatar. Foto: Gorm Branderup

Hotdog og Arme Riddere

Som altid er der også blevet plads til noget så dansk og jordnært som hotdogs, vel at mærke en gourmetvariant lavet af de bedste råvarer. Det tilbagevendende event 'DM i Hotdog' er en helt særlig ting for direktøren for festivallen Anna Lund:

"For mig er 'DM i Hotdog' et af de bedste eksempler på, at Food Festival kan være med til at skabe fokus på det innovative indenfor gastronimen og fødevarer generelt. At noget så traditionelt og lavstatus som hotdog kan løftes til gastro-niveau viser, at det er muligt at løfte alle retter," forklarer hun med energisk stemme.

I år bliver 'DM i Hotdog' med Anders Breinholt som konferencier. Hans store passion for kendte kokke får Breinholt til at melde sig på banen og tage en helt frivillig tjans.

'DM i Hotdog' er på programmet søndag, når kokke, pølsemænd og slagtere giver deres bud på farverige og anderledes gourmet hotdogs.

'DM i Hotdog' er på programmet søndag, når kokke, pølsemænd og slagtere giver deres bud på farverige og anderledes gourmet hotdogs. Foto: Stefan Valentin

Aarhus Food Festival har også deres helt lokale rockstjerner. Alle år har det mest efterspurgte været 'Niels & Grete' og deres 'Arme Riddere'. Sidste år var deres bod blevet flyttet, og det betød, at det mest stillede spørgsmål i informationen var: "Hvor er Niels & Grete?" De er naturligvis med igen i år for at servere deres populære brødskiver vendt og stegt i æg, mælk og sukker.

Fremtidens fødevarer

Danmark er ifølge flere udenlandske rapporter et af de førende lande indenfor udvikling af fødevarer. De mange danske eksperter og aktører på feltet har i år fået deres eget område på Aarhus Food Festival. Med fokus på bæredygtighed og sundhed vil der være masser af fællesspisning og debatter, og man kan blive klogere på, hvordan fødevarerne er om 10 år.

"Miljøet omkring bæredygtighed er vokset helt vildt. De unge har allerede en ny fødevarestil og har fattet, at vi skal redde verden. Vi andre er længere tid om det og laver kun mindre forandringer ved at skifte enkelte fødevarer ud. Derfor er det så vigtigt med fokus på netop bæredygtighed, og mange af vores gæster går op i det. Det er en sindssyg spændende udvikling at følge," forklarer Anna Lund.

Nyt og velkendt for alle

Aarhus Food Festival er Nordens største madfestival med omkring 30.000 besøgende, og det er en festival for folk i alle aldre. Et tiltag for de mindste er; en skattejagt efter bogstaver fordelt over hele pladsen. Og mens jagten går, kan man undervejs nyde de mange smagsprøver.

'Arla Food Fest' retter igen i år fokus på børn og unge: hjemmelavet is på 60 sekunder, kagetips fra bagedystvinderen Emil Obel og ikke mindst insektkuglesnacks er på programmet hen over weekenden.

Aarhus Food Festival byder på masser af aktiviteter for børn i alle aldre, blandt andet insektkuglesnacks og is på 60 sekunder hos 'Arla Food Fest'.

Aarhus Food Festival byder på masser af aktiviteter for børn i alle aldre, blandt andet insektkuglesnacks og is på 60 sekunder hos 'Arla Food Fest'. Foto: Stefan Valentin

De voksne kan også glæde sig, da området 'Nordiske Dråber' indeholder endnu flere mikrobryghuse, destillerier og vinproducenter end tidligere.

"Der er vilde og anderledes smagsoplevelser hos 'Nordiske dråber'. For eksempel laves der nu Mjød i mange varianter. Det er ikke længere bare en sød, tung og mørk drik. Den fås også som rosé, der er let og lys og god til en forret," uddyber Anna Lund og glæder sig til en festival, der både kan inspirere, informere og skabe hyggelige rammer med mad i fokus.

Aarhus Food Festival åbner for pladsen fredag 6. september og fortsætter til 8. september på Tangkrogen.

Hos 'Nordiske dråber' er der lidt for enhver smag. Der bydes på danskproduceret øl, vin og spiritus i topklasse.

Hos 'Nordiske dråber' er der lidt for enhver smag. Der bydes på danskproduceret øl, vin og spiritus i topklasse. Foto: Jesper Rais

Anna Lunds top tre

  • Workshop med topkokke: Vi er utroligt stolte af, at vi kan tilbyde vores gæster at lave mad med nogle af de bedste kokke i Danmark. Det bliver en oplevelse for livet.
  • Det nye område Sundhed og Bæredygtighed: Her vil vores gæster kunne møde nogle virkelig spændende producenter, som arbejder med fremtidens fødevarer.
  • Nordiske Dråber:Vi er utroligt glade for, at vores område Nordiske Dråber har rekordmange producenter. Vi har verdensklasse whisky og gin og ikke mindst øl i lange baner. Der vil være masser af smagsprøver og fantastisk stemning.
  • Og meget mere: Dette er bare et par af de ting, som årets festival byder på. Alt i alt kan vi godt love, at årets festivalprogram kommer til at blæse gæsterne bagover.

Publiceret 04 September 2019 10:00