Teatergruppen Signa har udarbejdet stykket, 'Det Åbne Hjerte', mens gruppen har boet på Amtssygehuset siden midten af juni. Der har den fundet sig til rette, levet sig ind i rollerne og indrettet stedet.

Teatergruppen Signa har udarbejdet stykket, 'Det Åbne Hjerte', mens gruppen har boet på Amtssygehuset siden midten af juni. Der har den fundet sig til rette, levet sig ind i rollerne og indrettet stedet. Foto: Arthur Köstler

Teaterstykket 'Det Åbne Hjerte' varer i 12 timer

Publikum skal spise, sove og være sammen med en gruppe lidende hjemløse, der bliver spillet af teatergruppen Signa

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Performanceforestillingen ’Det Åbne Hjerte’ er på alle måder nytænk og helt anderledes totalteater. Den er for de nysgerrige og modige, der tør prøve kræfter med sig selv og noget nyt. Ifølge Aarhus Festuges direktør, Rikke Øxner, er den en af festugens store satsninger og højdepunkter og det hun personligt glæder sig allermest til.

Der er plads til 60 publikummer i hver forestilling, der varer hele 12 timer, som man tilbringer på det ret uhyggelige gamle amtssygehus. Stykket foregår hen over natten fra klokken 19 til klokken syv om morgenen og i det tidsrum er man sammen med de 50 hjemløse.

Publikum bliver for en nat medlem af den fiktive forening ’Det Åbne Hjerte’, som har installeret de hjemløse på Amtssygehuset. Foreningen skal forsøge at støtte op om de hjemløse.

Publikum bliver for en nat medlem af den fiktive forening ’Det Åbne Hjerte’, som har installeret de hjemløse på Amtssygehuset. Foreningen skal forsøge at støtte op om de hjemløse. Foto: Arthur Köstler

Stykket er et kursus

Publikum bliver for en nat medlem af den fiktive forening ’Det Åbne Hjerte’, som har installeret de hjemløse i lokalerne. Nu skal foreningens medlemmer på kursus i at komme tæt på de lidende og på at gå ind i grænselandet mellem selvgodhed og godhed, mens magtbalancen udforskes.

Meningen med den opbygning er, at "kursisterne" oplever nye metoder til identitetsdeling og selvudvikling og at de efter de 12 timers kursus er nye og bedre mennesker.

Teatergruppen Signa har udarbejdet stykket, mens den har boet på Amtssygehuset siden midten af juni for at finde sig til rette, leve sig ind i rollerne og indrette stedet.

Gruppen styres af Signa og Arthur Kölsterpe, der siden 2001 har skabt en lang række performanceinstallationer. Flere af dem er opført i København, Tyskland og Østrig. Det er første gang, at Signa Kölster arbejder i Aarhus, hvor hun rent faktisk er født.

Stykket spiller 30. august-29. september klokken 19-07 på Aarhus Amtssygehus, Tage-Hansens Gade 2, 8000 Aarhus C.

Fakta

Teatergruppen hedder Signa, fordi den er grundlagt af Signa Kölster.

Hun er født på Aarhus Kommunehospital i 1975 og er vokset på Djursland og i Haderslev.

Hun har læst kunsthistorie, film og medievidenskab på Københavns Universitet.

Hun blev inspireret af sine studiejobs på københavnske natklubber, fordi de meget virkeligt iscenesætter intimitet mellem ansatte og kunder i kraft af erotik.

Publiceret 29 August 2019 10:00