Direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, har sammensat en festuge, der indeholder noget hyggeligt, noget velkendt og noget helt nyt plus nogle overraskelser.

Direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, har sammensat en festuge, der indeholder noget hyggeligt, noget velkendt og noget helt nyt plus nogle overraskelser. Foto: Ritzau-Scanpix/ Stine Rasmussen

Festuge-direktør turde først ikke se Signas 12-timers teaterstykke - nu glæder hun sig

Teatergruppen Signas 12-timers teaterstykke er en af festugens store satsninger. Sammen med det eksperimenterende har Øxner og Co lagt nogle af gode gamle arrangementer i godteposen til byens borgere i år

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Festuge er lige om hjørnet og hver en stol i festugesekretariatets domicil i Officersbygningen er optaget af travle medarbejdere og frivillige.

Den dag, avisen har en aftale med festugens direktør, kæmper Rikke Øxner inde på sit kontor med en computer, der muligvis er overanstrengt af alt hendes arbejde. Den går i hvert fald helt uforklarligt i sort ind imellem.

"Pyh ha. Det er virkelig et dårligt tidspunkt at få den slags udfordringer på. Den SKAL bare holde igennem hele festugen," siger hun med et stort smil.

Der er travlhed til det sidste med Aarhus Festuge, der altid skydes i gang fredag i uge 35. I år er det 54. gang, at Festugen erklæres for åben, så aarhusianerne er forvænte med et væld af kulturelle arrangementer de 10 dage, festugen varer.

Mange ting vil følge traditionerne og være, som de plejer, men hvert eneste år udgår faste elementer og nye kommer til.

"Der skal både være noget hyggeligt, velkendt og traditionelt, men der skal også være plads til overraskelser og noget nyt og spændende, som vi ikke før har set," fastslår Rikke Øxner.

Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge:

Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge: "Da Signa satte et stykke op i København for nogle år siden, endte jeg med at give min billet væk, fordi jeg ikke turde at se det. Jeg blev nervøs for, om jeg kunne klare den udfordring, de gav publikum. Men straks efter fortrød jeg bittert." Arkivfoto

Det nye

"Det nye, vi ikke før har set, er helt klart teatergruppen Signas helt særlige 12-timers teaterforestilling, der bringer publikum i spil. Stykket er udviklet, mens teatergruppen har boet på det gamle amtssygehus, hvor det skal spilles," forklarer direktøren.

"Da teatergruppen satte et stykke op i København for nogle år siden, endte jeg med at give min billet væk, fordi jeg ikke turde at se det. Jeg blev nervøs for, om jeg kunne klare den udfordring, de gav publikum. Men straks efter fortrød jeg bittert, så nu glæder jeg mig helt vildt til at opleve dem her i Aarhus," siger hun og ryster på hovedet af sig selv.

Stykket spiller en hel måned, så den travle Festuge-chef kan nå at se det, når hendes ugelange arrangement er slut.

Signas 50 performere og skuespillere har boet på det tomme amtssygehus siden midt i juni måned. De øver sig på at spille hjemløse, som får besøg af foreningen 'Det Åbne Hjerte', der skal hjælpe dem. Den fiktive forening består af de 60 publikummer, der er til hver forestilling. De skal hen over en nat prøve at forstå og hjælpe de hjemløse.

"Signa har aldrig før været i Aarhus, så byen har ikke oplevet denne form for teater, som er helt særlig, fordi formålet med det er at udfordre publikum og at give os noget at tænke over," uddyber Rikke Øxner.

Det vi kender

Til dem, der holder af traditioner, vil der i programmet være en lang række indslag, vi før har set. Helt centralt er de mange gratis oplevelser man får, hvis man går en tur ud i byen.

Musikteltene vil være på byens pladser på samme måde som tidligere år, Byparken mellem Musikhuset og rådhuset har tilbud til alle aldre og det samme gælder Klostertorvet.

Desuden vil Festivalen Understrøm vil endnu en gang sørge for gratis musik fra scenerne i Mølleparken, under Clemens Bro og overfor Magasin i ugens sidste weekend.

Det der ikke er

Til den opmærksomme læser, der undrer sig over, hvad det så er, der ikke er med i år, kan vi afsløre, at Aarhus ikke får en skov på Aarhus Ø, et vandfald på Vesterbro Torv eller en lang rød sofa på Store Torv. I stedet er der en udstilling om arkitektur i Ridehuset.

"I år er vores arkitekturnedslag en udstilling, der sætter byen, byens udvikling og arkitektur til debat. Vi ryster posen hver gang, og hvert år er der noget, der ikke bliver, som det plejer. I 2017 havde vi ikke nogen uofficiel åbningsfest, fordi havnefronten blev indviet den dag," forklarer Rikke Øxner.

Det der bygger bro

Hun synes, at en af Festugens vigtigste opgave er at bygge bro mellem mennesker, hvilket da også er temaet for tredje og sidste gang. Hun ser for eksempel åbningskoncerten med det mere end 40 år gamle Aarhus-band, TV-2, som en brobygning på tværs af generationer. De mange syng-sammen-events, 'Stemmer bygger bro', er et andet godt eksempel.

"Der sker noget helt særligt, når folk synger. Man kan synge på tværs af alder og nationaliteter, man kan synge sammen og man kan synge sig sund. Vores 'Syng Norden Sammen' gør det muligt for hele Norden at synge med, for det livestreames, så man ligesom nytårsaften kan synge med, uanset hvor man er," forklarer direktøren.

Byen gør det sammen

Det er ikke kun i Signas stykke, at aarhusianerne inddrages og bliver en del af projektet. Festugen er i det hele taget hele byens fest og mange er med til at skabe den. Rikke Øxner, der er tilflytter med en fortid som direktør for Roskilde Festival gennem 19 år, er begejstret for aarhusianernes opbakning og deres stolthed over byen.

"Aarhus er på den anden ende og sætter sig selv i spil i denne uge. Mange gør sig umage og kommer ud i gaderne med deres små og store arrangementer. For nu får vi gæster. Der vil gå mellem en halv og en hel million mennesker gennem byen," siger Rikke Øxner.

Fakta

Festugedirektørens top tre

1 Teaterstykket Signa handler om empati, og hvordan man forholder sig til udsatte mennesker. Skuespilerne lever sammen med i 12 timer, og de har brugt en måned på at transformere sig til de figurer, de spiller. "Jeg har bittert fortrudt, at jeg gav min billet til en Signa-forstilling væk for fire år siden, så nu glæder jeg mig helt vildt til at få en ny chance."

2 Verdenspremieren på udgivelsen af den amerikanske poiner og komponist, John Cages, værk 'Variations VII' udgives for første gang i verden på viny og genopføres i Den Rå Hal på Godsbanen 3. september.

3 Stemningen i Aarhus er helt unik under festugen. De mange forskellige arrangementer tiltrækker op mod en million mennesker i byens gader. "At se Aarhus, når den summer af liv er fantastisk. Folk myldrer til byen og er klar på oplevelser."

Publiceret 29 August 2019 08:00