Bowie genopstår smukt på Aarhus Teater

Prisvindende Jacob Kvols udfolder David Bowies ikoniske sange i den farverige musical 'Lazarus'

Af
Anna E. Køhlert

Aarhus Teater har endnu engang skabt en prangende, smuk og farverig musical som en del af Aarhus Festuge. Denne gang er det ikonet David Bowie, der vækkes til live, når ensemblet fra Aarhus Teater med Jacob Kvols i hovedrollen synger sig igennem 18 af Bowies største hits.

Jacob Kvols har arbejdet indgående med Bowies sange og forsøgt at ramme den rette melankolske, til tider direkte forfaldne stemning i forestillingen:

"Jeg har fået en masse sangundervisning og prøvet at lytte til hans lyd, for der er en særlig smerte i mange af hans numre. Der er så meget på spil, som man godt kan efterligne, så det ikke bare er skønsang, der må godt være nogle skæve toner og nogle sprækker for at det bliver interessant," siger Jacob Kvols.

Jacob Kvols som Thomas Newton udfolder et af David Bowies seneste hits 'Lazarus' fra albummet 'Blackstar'.

Jacob Kvols som Thomas Newton udfolder et af David Bowies seneste hits 'Lazarus' fra albummet 'Blackstar'. Foto: Emilia Therese

Det silkelyseblå jakkesæt falder i ét med den ligeså blå 1960'er sofa forreste på scenen, her sidder Jacob Kvols' skikkelse tilbagelænet, sovende i en brandert med en blå ginflaske i skødet. Den blanke isse bliver oplyst af projektørerne, mens den halvgennemsigtige røde skjorte bryder de blå nuancer. Tonerne fra orkestret rejser sig sammen med skikkelsen, der forvirret vågner op og stående breder de lange arme ud til siden. "Look up here, I'm in heaven" synger Jacobs Kvols roligt og klart, men med et smerteligt udtryk over ansigtet.

Simon Mathew i rollen som den diabolske figur Valentine, der forfølger Thomas Newton og blandt andet slår flere af dennes gamle venner ihjel.

Simon Mathew i rollen som den diabolske figur Valentine, der forfølger Thomas Newton og blandt andet slår flere af dennes gamle venner ihjel. Foto: Tahmasbi

I Bowies fodspor

Bowies musical handler om rumvæsnet Thomas Newton, som i den danske opsætning på Aarhus Teater spilles af den prisvindende aarhusianske Jacob Kvols. Og det er store sko, der skal fyldes ud, når Thomas Newton bevæger sig rundt på scenen

"For det første skal jeg ikke prøve at være Bowie, jeg skal ikke prøve at efterligne han. Når det så er sagt, så er der selvfølgelig nogle tydelige referencer, til at Bowie selv spillede rollen i 1976, og at det er en afsked med livet. Men jeg går til arbejdet med hans sange med en vis ærefrygt, fordi mange har et forhold til dem," forklarer Jacob Kvols leende. Han uddyber at det generelt er en udfordrende forestilling

"Det er en anderledes forestilling, fordi det er en lidt syret fortælling, der ikke er helt nemt som skuespiller. Meget foregår måske i virkeligheden inde i Thomas Newtons hoved. På den ene side skal jeg spille reelle situationer og på den anden side, skal jeg spille en tilstand, hvor Thomas Newton hører stemmer og det er en hårfin balance."

Simon Mathew i rollen som den diabolske figur Valentine. Her sammen med dansere iført mamelukker, krinolineskørt tilført rødt tyl samt strømper og plastik bryster i skrigende farver.

Simon Mathew i rollen som den diabolske figur Valentine. Her sammen med dansere iført mamelukker, krinolineskørt tilført rødt tyl samt strømper og plastik bryster i skrigende farver. Foto: Emilia Therese

Syret musical om døden

Forestillingen handler i høj grad om hovedpersonens afsked med livet. Fordrukken og forfalden bevæger han sig i sit splindrede sind, som en drømmerejse mod enden. Trods den dystre stemning er det en spraglet musical med god musik.

Det farverige univers folder sig ud, når Jacob Kvols figur får selskab på scenen af kvindelige dansere, iført hvide mamelukker under krinolineskørt tilført rødt tyl med skriggule strømper og ligeså skrigende blå, grønne og lyserøde plastik bryster. Det lyder måske forceret og overdrevet, men det er så gennemført og gjort med en selvfølgelighed, at man som tilskuer ikke tænker over det aparte i situationen.

Sara Viktoria Bjerregaards karkater 'Pige' i forestillingen, synger blandt andet det ikoniske hit 'This is not America'.

Sara Viktoria Bjerregaards karkater 'Pige' i forestillingen, synger blandt andet det ikoniske hit 'This is not America'. Foto: Tahmasbi

Prisvindende aarhusianer

Rollen kommer i en lang række af alsidige teaterroller, hvor Jacob Kvols' seneste hovedrolle, i den karikerede og farverige forestilling Rocky Horrorshow, indbragte ham Iscenes Publikumspris 2019. Udover Jacob Kvols består ensemplet af en lang række aarhusianske skuespillere samt musikere, alle iført vanvittige men gennemførte kustumer, der fuldender oplevelsen af et professionelt, storstilet syretrip.

'Lazarus' har premiere på Aarhus Teater 29. august 2019 og spiller indtil 12. oktober.

Fakta

- Musicalen 'Lazarus' er en fortsættelse af filmatiseringen af science fiction romanen 'The Man Who Fell to Earth'. David Bowie spillede selv hovedrollen i filmen i 1976.

- Filmen handler om rumvæsenet Thomas Newton, der tages til fange af CIA og ikke kan komme tilbage til sin egen planet. Han ender fordrukken og ensom.

- I musicalen møder vi Thomas Newron 40 år senere, stadig fordrukken og på kanten af sit liv.

- 'Lazarus' er David Bowies eneste musicalopsætning. Han nåede at være med til premieren i New York i december 2016, blot en måned før sin død.

- 18 af David Bowies sange indgår i forestillingen. Der er både nye sange, skevet til musicalen, samt tidligere hits fra Bowies karriere, bl.a. klassikeren 'This is not America'.

Publiceret 28 August 2019 09:00