Thøger Dixgaard skabte en synge- og dansefest foran Skovscenen lørdag først på aftenen.

Thøger Dixgaard skabte en synge- og dansefest foran Skovscenen lørdag først på aftenen. Foto: M. Jeppesen

Tre dages optur på Grim Fest er forbi

Tre dages havefest med solskin, musik og små 3000 gæster er slut. Grim Fest 2019 blev en optur på stort set alle parametre

Af
Mai-Britt Jeppesen

Grim Fest 2019 blev rundet flot af lørdag 3. august med solskin fra den tidlige morgenstund, et lækkert musikprogram og feststemte publikummer i alle aldre. Meget lig de to foregående festivaldage.

Arrangør og ejer af Grimhøjgård, hvor Grim Fest bliver holdt, Aage Stokholm, er travl ved toastmaskinerne i en af boderne i festivalens Food Court, da Lokalavisens journalist fanger ham sent lørdag aften.

"Sjov, hygge, fest og optur er nogle af de positive tillægsord, jeg vil knytte til dette års Grim. Jeg synes, vi har fået gang i mange fede ting og generelt er lykkes med rigtig meget," siger Aage.

Nogle dage forud for festivalen afholdes den såkaldte Grimhøjskole, hvor en masse engagerede folk kommer ud og hjælper med at bygge festivalen op. I løbet af højskolen bliver der arrangeret workshops, hvor fagfolk og ildsjæle deler ud af deres viden.

"Typisk er det billetten, der er motivationen, når man er frivillig på en festival, men her er det i lige så høj grad fællesskabet, der er grundpillen. Samt muligheden for at udvikle sine kompetencer. Vi har nogle dygtige folk tilknyttet, der gerne vil lære fra sig. I alt fra at lave syltetøj til at brygge øl," fortæller Aage og peger på en tresidet, fem meter høj, farverig træinstallation placeret tæt ved toast-boden.

"At se resultatet af Grimhøjskolen - det kan man kun blive begejstret af," tilføjer han så.

Grim Fest var i år udviddet med en dag, så festivalen strakte sig over tre dage.

"Det har været fedt med den ekstra dag i år. Torsdagen er en mere rolig dag, hvor vi har chancen for at teste de sidste ting af. Musikprogrammet torsdag slutter også tidligere end de øvrige dage, da vi ved, mange skal op og på arbejde fredag," siger Aage.

Der var god mulighed for at slappe af i skyggen i skovområdet på Grim Fest.

Der var god mulighed for at slappe af i skyggen i skovområdet på Grim Fest. Foto: M. Jeppesen

Affaldssortering kan forbedres

Når Grim Fest lukker og slukker lørdag nat, bruger frivillige tre-fire dage på at pille ned, rydde op og gøre rent på og omkring Grimhøjgård.

"Vi skal gerne være færdige med at pille alt ned onsdag. Men ud over at barer, boder, toiletter, scene og så videre skal væk, venter der også et større stykke arbejde med at samle og sortere affald," siger Aage.

"Det kan godt være, det var naivt, men jeg havde højere forventninger til publikum i forhold til affaldssortering, end de kunne indfri. Jeg troede nok, at vores gæster var mere i sync med Grim Fests værdisæt, der i høj grad handler om at passe på miljøet..." Han trækker på skuldrene og langer et par rygende varme toasts over disken.

Som mange andre festivaler og koncerter havde også Grim Fest i år skiftet engangsglas ud med genbrugsglas, ligesom megen mad blev serveret på tallerkener af genbrugsmaterialer.

"Jeg tror, de færreste er bevidst om, hvor stort et arbejde det er for 300 frivillige at rydde op efter små 3000 publikummer! Nogle folk tænker sig ikke om, når de bliver fulde, og smider bare deres affald på jorden. Det er en skam. Der går jo ingenting tabt ved lige at gå fire skridt hen til den nærmeste skraldespand - til gengæld er der rigtig meget vundet!" siger Aage.

Lige som tidligere år har der rundt omkring på pladsen været opstillet beholdere til pant, småt brændbart samt madaffald og papir. Et hold frivillige har desuden sørget for løbende at samle affald på pladsen.

"Vores gæster har ikke været dårlige til at holde festivalpladsen ren. Men når ambitionen er at nå derhen, hvor der ikke er brug for et rengøringshold på pladsen i de tre dage, der er festival, så er vi et stykke fra mål endnu."

Unge Ea Kaya indtog Skovscenen og skabte god stemning på Grim Fests første aften.

Unge Ea Kaya indtog Skovscenen og skabte god stemning på Grim Fests første aften. Foto: M. Jeppesen

Som at se spøgelser

Det funk-rockede band The William Blakes lukkede dette års Grim Fest lørdag nat.

"Det er altid en lidt syret oplevelse at komme ud på pladsen, når Grim Fest er slut, alle gæster er taget hjem og stilheden har sænket sig. Når jeg går rundt herude søndag, kan jeg stadig fornemme publikum. Det er lidt som at se spøgelser... Eller som når man lægger et stykke madpapir hen over noget og stadig kan se igennem. Der hænger en helt særlig energi i luften," forklarer Aage.

Det varer dog kun få dage før, både han og græsset på Grimhøjgård er kommet sig efter tre dages succesfuld musikfest.

"Så er der ro på matriklen igen. I hvert fald indtil slut august, hvor her kommer til at være nogle mindre fester. Og et motionsløb for 3000-4000 mennesker. Bare sådan nogle småting, du ved." Aage smiler.

Den næste og 17. udgave af Grim Fest løber sædvanen tro den første weekend i august; fra 30. juli til 1. august 2020. Næste år introducerer Grim desuden et nyt tiltag: Grimmaker. En skaberfestival der varer tre dage, fra 27.-29. juli 2020. Grimmaker og Grim Fest foregår som altid i de hyggelige omgivelser på Grimhøjgård i Brabrand.

Morten og Lene Rønn var nogle af de mange gengangere på årets Grim Fest.

Morten og Lene Rønn var nogle af de mange gengangere på årets Grim Fest. Foto: M. Jeppesen

Publiceret 04 August 2019 22:50