I forbindelse med The Tall Ships Races 1.-4. august lægger 50 smukke sejlskibe til kaj i Aarhus Havn.

I forbindelse med The Tall Ships Races 1.-4. august lægger 50 smukke sejlskibe til kaj i Aarhus Havn. Foto: Michael van Deurs

The Tall Ships Races 2019:

Stemningsfuld havnefest for hele familien

Hele området omkring Aarhus Havn forvandles til en stemningsfuld havnefest for små og store, når 50 smukke sejlskibe fra 19 forskellige nationer lægger til kaj under The Tall Ships Races 1.-4. august

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Der er noget for både garvede og nyslåede skippere, bådentusiaster, pirater og vandhunde, når The Tall Ships Races for tredje gang kommer til Aarhus. Fra 1.-4. august vil hele havneområdet på Aarhus Havn summe af liv og glade dage, når over 50 majestætiske sejlskibe fra 19 forskellige lande lægger til kaj.

The Tall Ships Races afholdes hvert år i fire forskellige værtsbyer. Aarhus var første gang vært for eventet i 2007 og for anden gang i 2013. Begge gange var byen starthavn for de smukke skole- og øvelsesskibes videre færd. I år vender de imponerende skibe tilbage, og for første gang er Aarhus sluthavn for verdens største, årligt tilbagevendende kapsejlads.

“Havnen og byen er rykket tættere sammen på de seks år, der er gået, siden eventet sidst var i Aarhus. Så i forhold til tidligere skruer vi lidt op for havnefesten i år, nu hvor havnearealerne er blevet færdige og indbyder til det. Hele Dokken, Havnepladsen og Mellemarmen bliver taget i brug og bundet sammen af skibene, som kommer til at ligge som perler på en snor langs hele havnekajen,” fortæller Charlotte Kirk Elkjær, som er projektleder på The Tall Ships Races.

Omkring 400.000 gæster ventes at besøge The Tall Ship Races fra onsdag, hvor de først skibe kommer i havn, til lørdag hvor eventet slutter.

Omkring 400.000 gæster ventes at besøge The Tall Ship Races fra onsdag, hvor de først skibe kommer i havn, til lørdag hvor eventet slutter. Foto: Sara Marie Stent/RitzauScanpix

Mere for børnefamilierne

I de fire dage skibene ligger i Aarhus, vil der være aktiviteter af forskellig art fra morgen til aften. Man kan komme ombord på de gamle sejlskibe, prøve kræfter med diverse sportsgrene eller nyde stemningen, musikken og den gode mad på land.

“The Tall Ships Races er fire dage med dejlig atmosfære på havnen, hvor der foregår en lang række aktiviteter i smukke rammer. Men særligt for i år er, at vi i kraft af vores samarbejde med Randers Regnskov og alle museerne i særdeleshed er lykkes med at kunne præsentere rigtig mange sjove og lærerige tilbud til børnefamilierne,” siger Charlotte Kirk Elkjær.

Et kig i det tæt pakkede program viser, at hun har ret. Ungerne kan gå på opdagelse i Aarhus Bugten, møde Byens Brandmænd, smage fremtidens mad og meget mere.

“Ud over livemusik, teater, workshops, udstillinger og sportslige aktiviteter, har vi i år sat et par ekstra lys i lagkagen. Nemlig det 30 meter høje Pariserhjul på Mellemarmen, som man kan komme op i og nyde udsigten over byen, havnen og skibene. Og det store fyrværkerishow, som kan opleves fra både Havnepladsen og Mellemarmen lørdag aften,” lyder det fra projektlederen.

2. august kl. 19 giver Søs Fenger og Aarhus Jazz Orchestra koncert på Spar Nord Scenen.

2. august kl. 19 giver Søs Fenger og Aarhus Jazz Orchestra koncert på Spar Nord Scenen. Foto: Mette Mørk/RitzauScanpix

Nye og bæredygtige tiltag

Igen i år vil der være masser af frivillige til at guide de cirka 400.000 besøgende, man forventer vil lægge vejen forbi havneområdet mellem onsdag, hvor de første skibe begynder at komme i havn, og søndag.

“Som supplement til de frivillige guider, der kan vise folk rundt under The Tall Ships Races, har vi i år introduceret en digital assistent - populært kaldet en chatbot - på vores hjemmeside. Den kan man for eksempel spørge, hvor toiletterne er, eller hvornår Søs Fenger spiller. Aarhus er en ung vidensby, så på den måde bliver eventet også et testvindue i forhold til at prøve nye ting af. Vi er spændte på, hvordan chatbotten bliver modtaget, og om den kan hjælpe folk rundt,” siger Charlotte Kirk Elkjær.

Også flere bæredygtige tiltag er kommet til, siden The Tall Ships Races sidst besøgte Aarhus.

“Vi er et event under Aarhus Kommune, og som by har vi nogle klimamål, vi skal nå. Det betyder blandt andet, at vi kører i elbiler, sorterer affald og tilbyder flere kreative workshops, som involverer genbrugsmaterialer,” lister projektlederen op.

“Med et event som The Tall Ships Races, der har havet som omdrejningspunkt, giver det god mening at have fokus på klimaet. Samtidig har vi en oplagt mulighed for via eventet at kommunikere bæredygtige budskaber ud til rigtig mange mennesker. Så i forbindelse med eventet forsøger vi at sætte ord og handling på FNs verdensmål, så de bliver mere håndgribelige og brugbare i hverdagen,” fortsætter hun.

Hvor vidt The Tall Ships Races kommer til Aarhus igen, vides endnu ikke.

“Det er med at gribe chancen og opleve de store og vanvittigt flotte skibe, når de er her. The Tall Ships Races er noget, man som by byder ind på. Så der er ingen, der ved, hvornår chancen byder sig igen. Og om den byder sig igen. Men vandet er jo vores store perle her i Aarhus, og det skal selvfølgelig bruges til noget. Hvad det bliver, må tiden vise,” siger Charlotte Kirk Elkjær.

Oplev Erann DD sammen med Aarhus Jazz Orchestra og gæstemusikere på Spar Nord Scenen 3. august kl. 21.

Oplev Erann DD sammen med Aarhus Jazz Orchestra og gæstemusikere på Spar Nord Scenen 3. august kl. 21. Foto: Mads Nissen/RitzauScanpix

FAKTA:

The Tall Ships Races

1.-4. august på Aarhus Havn

Fri entré

Udpluk af programmet:

1. august kl. 08-12: Kanonen på Pier 2 affyres, når nye skibe kommer i havn

1. august kl. 12: Åbningsceremoni

2.august kl. 14.30: Crew Parade med alle besætningsmedlemmerne fra de deltagende skibe. Starten går ved Mindet, hvorfra paraden bevæger sig gennem indre by

2. august kl. 19: Søs Fenger og Aarhus Jazz Orchestra på Spar Nord Scenen

3. august kl. 17: Marie Carmen Koppel med The Gospel Voices og Aarhus Jazz Orchestra på Spar Nord Scenen

3. august kl. 21: Erann DD, Aarhus Jazz Orchestra samt gæstemusikere på Spar Nord Scenen

3. august kl. 22.30: Stort fyrværkeri show som kan opleves fra både Havnepladsen og Mellemarmen

4. august kl. 10: Parade of Sail hvor skibene sejler ud af Aarhus Havn

Se mere på thetallshipsraces.aarhus.dk

Publiceret 31 July 2019 06:00