Simon (tv.), Kasper (mf.) og Frederik er tre ud af seks bandmedlemmer i det psykedeliske popband Turquoise Sun.

Simon (tv.), Kasper (mf.) og Frederik er tre ud af seks bandmedlemmer i det psykedeliske popband Turquoise Sun. Foto: M. Jeppesen

Turquoise Sun: Vi kan ikke leve af musikken, men lever for musikken

Aarhusianske Turquoise Sun har nået en milepæl med bandets debutalbum. Med deres optræden på dette års Grim Fest når de endnu en. Målet er at kunne leve af musikken

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Krammere skal uddeles, smøger bommes og skaterrampen inspiceres, inden Frederik Linde, Simon Røn og Kasper Holm, som udgør halvdelen af den aarhusianske sekstet Turquoise Sun, får ro nok på til at kunne sætte sig ned og koncentrere sig om det interview, der ligger til grund for denne artikel.

Fredag eftermiddag skal upcoming bandet spille på Grim Fest i Brabrand. Og det er her, vi mødes en sjælden sommerhed formiddag, en uges tid før Danmarks største havefest får puls. Oppe under træerne, uden for en af pladsens barer, smider Frederik og Kasper sig i hver deres sækkestol.

”Der er et helt særligt sammenhold på Grim. Kigger man rundt, kan man se, hvordan alle løfter i flok og får den her festival banket op ved fælles hjælp. Det, at alle bidrager, gi’r et sindssygt godt fællesskab. Jeg var selv frivillig på Grim sidste år, så jeg ved det,” siger Simon og sætter sig på en bænk ved siden af de to andre.

”I år er vores bidrag at stå på scenen og spille. På den måde bliver vi en del af Grim-fællesskabet. Det er en god følelse,” fortsætter han. De to andre nikker.

Frederik har været på Grim Fest en enkelt gang før, mens i år bliver Kaspers debut her.

”Her er sindssygt hyggeligt. Det bliver for fedt at spille her,” siger Kasper; tydeligvis allerede hooked.

Turquoise Sun spiller på Skov Scenen på Grim Fest 2. august kl. 15.

Turquoise Sun spiller på Skov Scenen på Grim Fest 2. august kl. 15. Foto: M. Jeppesen

At leve for musikken

De seks medlemmer i Turquoise Sun har kendt hinanden siden gymnasietiden i Lemvig tilbage i 2008. Bandet blev officielt dannet i 2014.

”De fleste, som kommer fra en lille by, som vi gør, rykker til Aarhus eller København på et tidspunkt. Det gjorde vi også. Jeg rykkede til København, mens de andre fem endte i Aarhus. Da jeg så flyttede til Aarhus efter nogle år, rykkede Frederik til København. Det er som om, vi altid lige skal ha’ en enkelt mand derovre.” Simon trækker på skuldrene, Frederik på smilebåndet.

”Jeg er rykket til København, ja. For at satse på musikken. Er det dét, man vil, skal man være i København. Sådan er det bare. Det er i København, netværket og miljøet er,” forklarer Frederik.

Og det er, hvad Turquoise Sun vil; satse på musikken.

”Vi har alle sammen arbejde ved siden af. Vi kan ikke leve af musikken, men det er musikken, vi lever for… Og alt, hvad vi tjener på bandet, går til bandet. Så vi kan lave mere musik,” siger Frederik.

Med koncerten på Grim Fest har Turquoise Sun nået endnu en musikalsk milepæl.

Med koncerten på Grim Fest har Turquoise Sun nået endnu en musikalsk milepæl. Foto: M. Jeppesen

Længe ventet debut

Og Turquoise Sun er godt i gang. I april udgav det psykedeliske popband debutalbummet ’Sunesthesia’ på deres eget pladeselskab; ’GrabaSoda’.

”Stort set alt på den plade har vi selv stået for. Vi har fået assistance fra producer Anders Boll, og det kan helt sikkert høres. Han har foretaget nogle valg og lavet nogle miks, der lige har gjort pladen den tand mere fed,” siger Simon.

Turquoise Sun har udgivet tre singler siden bandets selvbetitlede EP fra 2015. Først fire år senere er debutalbummet en realitet.

”Det er sygt underligt at have et album ude. Noget vi har haft imellem hænderne i så lang tid og gjort os en masse tanker om og lagt en masse følelser i, har vi pludselig skullet give slip på. Fra den ene dag til den anden er det blevet allemandseje...” Simon trækker på skuldrene.

”Når man skriver sine egne sange og udgiver på sit eget pladeselskab, kan man godt frygte lidt at drukne i mængden af udgivelser. Og så er man nervøs for, hvordan det vil blive modtaget. Man er jo sin egen største kritiker… Men når pladen så bliver så godt modtaget, som den gør, er det al arbejdet og nervøsiteten værd,” supplerer Frederik.

Sunesthesia har fået positiv respons.

”Det er jo for vildt, at vi er blevet anmeldt i JP. JP! Fire stjerner. Gaffa har også giver pladen fire stjerner,” Kasper smiler stort.

”Og så har jeg lige opdaget, at P6 Beat værterne bruger vores nummer ’Like Others Like You’ som underlægningsmusik, når de snakker. Det er ret nice – og en milepæl, vi slet ikke vidste fandtes,” fortæller Frederik med hørbar begejstring.

Nogle af numrene på Sunesthesia har ligget på lager i flere år, mens andre er produceret for ganske nyligt.

”Vi har skrevet tre numre lige op til deadline. Simpelthen fordi vi manglede nogle numre for at kunne lave et helt album. Og det har været en sund øvelse for mig; at opdage at nogle af de numre, vi har brugt mindst tid på, faktisk er dem, jeg glæder mig mest til at spille nu,” siger Frederik.

”Så måske det næste album kan laves på det kvarte af den tid, vi har brugt på Sunesthesia. Og så blive tre gange så fedt!” ler Kasper. Frederik og Simon ler med ham.

”Der er rigtig mange praktiske opgaver forbundet med at udgive et album selv. Og den tid, vi bruger på dem, går fra det, vi elsker mest; nemlig at lave musik. På den måde er det en lettelse endelig at have fået albummet ud over rampen. Så kan vi komme tilbage til at skrive numre.” Simon holder en pause og kigger tørstigt på en sixpack med Heineken øl, som står på bordet foran ham.

Vemodig og vigtig koncert

Bandet er allerede i gang med at skrive numre til et næste album. Et album som vil adskille sig fra Sunesthesia på i hvert fald én måde.

”Vores trommeslager, Jonas, har stiftet familie. Det betyder, han ikke har tiden til at dedikere sig 100 procent til bandet. I Turquoise Sun vil vi gerne steppe up og lægge endnu mere tid i musikken, og her ved Jonas, han kommer til at skuffe over tid. Derfor har han valgt at stoppe,” forklarer Frederik.

Koncerten på Grim bliver således bandets sidste med Jonas bag trommerne.

”Det bliver en vemodig koncert, men også en helt speciel koncert, som vi skal huske at nyde,” siger Kasper.

Der bliver nikket.

”Samtidig er koncerten kulminationen på vores pladeturné og endnu en milepæl for os. Vi er sindssygt glade for at få lov til at spille her. Grim er meget en Aarhus-institution - og så er det nogle rimelig bad ass-navne, der er på plakaten i år. Vi er i lækkert selskab!” slår Frederik fast.

De seks bandmedlemmer har kendt hinanden siden gymnasietiden i Lemvig i 2008.

De seks bandmedlemmer har kendt hinanden siden gymnasietiden i Lemvig i 2008. Foto: M. Jeppesen

Fremtiden er en gradbøjning

Håb, mål og ambitioner lever i bedste velgående hos Turquoise Sun.

”Vi skal have en ny trommeslager. Og ikke bare en trommeslager, men den rigtige trommeslager. Vi vil gerne kunne sætte holdet, så vi kan fokusere på at skrive musik. Og så planlægger vi en tour part 2. Vi har lige afsluttet vores tour part 1, hvor vi har turneret rundt i Danmark. Part 2 bliver international. Blandt andet skal vi spille en række koncerter i Canada,” fortæller Frederik.

Turquoise Suns tidlige rockstardrømme har fortonet sig i en mere fundamental tilfredsstillelse ved at lave musik, andre kan bruge til noget.

”Kan vi skabe noget værdifuldt for nogen, er vi nået langt. Det er jo grundlæggende derfor, vi er trådt ind i musik…” Frederik tøver kort og fortsætter så:

”Gør vi et godt indtryk på Grim, kan det være, vi får lov til at spille her igen. Det håber vi. Og ellers er ambitionen, at det skal være vildere, vildere og vildere. Vi skal tage Turquoise Sun helt, helt, helt derud,” Frederik gør en armbevægelse, der synes at omfavne Grimhøjgård, markerne bag, byen, regionen, landet og verden.

”Det der… Det kræver en skål” udbryder Simon. Han griber sixpacken på bordet og langer et par øl over til Frederik og Kasper. Han snupper selv en og åbner den.

De tre musikmænd skåler. For Grim, for Jonas og for Turquoise Sun.

MEDIEPARTNER

Lokalavisen Aarhus er mediepartner på Grim Fest. Lokalavisen vil løbende skrive artikler om festivalen, ligesom redaktionen naturligvis vil være til stede under selve festivalen. Med andre ord, hvis du vil vide alt om Grim Fest, så skal du følge med i Lokalavisen Aarhus og på aarhus.lokalavisen.dk

FAKTA: Turquoise Sun

består af:

Frederik Linde (Vokal, guitar)

Simon Røn (Synthesizer)

Kasper Holm Mikkelsen (Guitar)

Andreas Kristiansen (Vokal, saxofon)

Jonas Mathiasen (Trommer, vokal)

Johan Gudmandsen (Bas)

spiller fredag 2. august kl. 15 på Skov Scenen på Grim Fest

Grim Fest foregår 1.-3. august, Grimhøjgård, Grimhøjvej 20, 8220 Brabrand

Se mere på grim.dk

Publiceret 31 July 2019 16:30