Teater Katapults egenproduktion ’Anna, Walk With Me’ er blevet til i samarbejde med Odin Teatret i Holstebro og har urpremiere 4. marts 2020.

Teater Katapults egenproduktion ’Anna, Walk With Me’ er blevet til i samarbejde med Odin Teatret i Holstebro og har urpremiere 4. marts 2020. Foto: Gisli Dúa Hjörleifsson

Teater Katapult vil slå publikums autopilot fra

Teater Katapults mål med næste sæsons brede program er at sælge billetter, men lige så vigtigt at gøre indtryk på publikum

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Dødsangst, kropsbevidsthed, storbyjagt, fake news, John Lennon og H.C. Andersen. Teater Katapults nye sæsonprogram spænder vidt og byder på tre helt nye forestillinger samt en række interessante gæstespil og internationale forestillinger.

En af næste sæsons tre urpremierer er en egenproduktion. Det er ’Anna, Walk With Me’, der har urpremiere 4. marts næste år og er blevet til i samarbejde med Odin Teatret i Holstebro.

”I Danmark har vi verdensrekord i dødsfornægtelse. Vi er simpelthen det folkefærd, der er allermest bange for døden. I ’Anna, Walk With Me’ bruger vi nærdødsoplevelser til at blive klogere på døden og afmontere angsten. Kendetegnende for folk, der har haft nærdødsoplevelser er, at de ikke længere er bange for at dø. Denne interessante transformationshistorie er oplagt at dramatisere, og jeg tror, man vil få et andet syn på døden efter at have set forestillingen. Det er i hvert fald en del af vores målsætning,” siger Torben Dahl, der er teaterchef på Teater Katapult.

Forestillingen består af naturinspireret musik og spektakulære animationer.

”’Anna, Walk With Me’ mikser klassisk skuespil og dukketeater. Og ved hjælp af livesang og -musik skabes et helt særligt univers, hvor publikum sendes på en rejse ind i døden,” forklarer Torben Dahl.

’Corpo Surreal’ handler om menneskets stigende tendens til at flygte ind i cyberspace og til at ville lave om på vores krop med plastikkirugi. Forestillingen får verdenspremiere på Teater Katapult 4. februar 2020.

’Corpo Surreal’ handler om menneskets stigende tendens til at flygte ind i cyberspace og til at ville lave om på vores krop med plastikkirugi. Forestillingen får verdenspremiere på Teater Katapult 4. februar 2020. PR Foto

Den anden store urpremiere, sæsonen 2019-20 blænder op for, er 'Corpo Surreal'. Sammen med Teater Katapult, Det Kongelige Teater og et kunstnerisk verdenshold bestående af kreative kræfter fra Japan, Island og Mexico skaber performancekompagniet Sew Flunk Fury Wit et poetisk musik- og drømmeunivers med surrealistiske dukker i menneskehøjde.

”’Corpo Surreal’ har to spor. Den handler om, hvordan en stor del af os undgår at forholde os til det virkelige liv ved at forsvinde ind i en cyberverden, hvor vi kan gemme os. Forestillingen handler også om tidens tendens til at ville ændre på sin krop igennem avancerede kirurgiske indgreb. ’Corpo Surreal’ afbilleder mennesket, der befrier sig selv fra den naturlige krops identitet,” forklarer Torben Dahl.

’Corpo Surreal’ får intet mindre end verdenspremiere på Teater Katapult 4. februar 2020.

Bag forestillingen 'John Lennon er død' står den prisvindende dramatiker, Sophie Zinckernagel, og på rollelisten står blandt andre skuespiller Charlotte Munksgaard, der vandt en Reumert for bedste kvindelige ensembleskuespiller i stykket.

Bag forestillingen 'John Lennon er død' står den prisvindende dramatiker, Sophie Zinckernagel, og på rollelisten står blandt andre skuespiller Charlotte Munksgaard, der vandt en Reumert for bedste kvindelige ensembleskuespiller i stykket. Foto: Daniel Buchwald

Berømte karakterer på scenen

Skuespiller Sophie Zinckernagel fik i 2014 Årets Reumerts talentpris for sin rolle i Teater Katapults ’Bye Bye Yue Yue’. Nu er hendes dramatikerdebut, ’John Lennon er død’ i Teater V's opsætning klar på Katapults scene, hvor den spiller 7.-8. samt 18. november.

”'John Lennon er død' er en forestilling, som i den grad har spillet sig varm og som udover den prisvindende dramatiker, også har skuespiller Charlotte Munksgaard på rollelisten. Hun vandt en Reumert for bedste kvindelige ensembleskuespiller i netop 'John Lennon er død.' Så trives man bedst med at se teaterforestillinger, der er ’blåstemplet’ i en eller anden form, så er det oplagt at gå ind at se ’John Lennon er død’, når det anerkendte stykke vender tilbage til Katapult,” siger Torben Dahl.

Lennon er ikke den eneste berømte karakter, Teater Katapult kan præsentere på repertoiret for den kommende sæson. I ’Kærlig hilsen H.C. Andersen’, giver Lars Bom i rollen som den folkekære digter publikum et kig bag den myte, digteren var så optaget af at bygge op omkring sig. Forestillingen har premiere 10. oktober.

Lars Bom giver publikum et kig bag facaden hos digteren H.C. Andersen i forestillingen ’Kærlig hilsen H.C. Andersen’.

Lars Bom giver publikum et kig bag facaden hos digteren H.C. Andersen i forestillingen ’Kærlig hilsen H.C. Andersen’. PR Foto

Nationale og internationale bidrag

Nationale såvel som internationale bidrag trænger sig velkomment på i den kommende sæson på Teater Katapult.

I BaggårdTeatrets ’Dannebrog’, der kan opleves 20.-21. november, befinder vi os i Danmark år 2023, hvor vi er ved at grave os fri af Tyskland for at blive et Europa-løsrevet ø-rige.

”I forestillingen Dannebrog leverer Josephine Nørring en pragtpræstation af en sitrende monolog om flagets 800-årige historie. Stykket går op i en højere enhed i forhold til fortælling, skuespil og kreativt lysdesign,” fortæller Torben Dahl.

To forskellige teaterkompagnier med rødder i Canada lægger vejen forbi teatret på Godsbanen; Down The Rabbit Hole Theatre fremfører stykket 'The Urban Hunt’, mens Paradox byder ind med den mediekritiske ’Fake News’.

"Alle forestillinger har vi nøje udvalgt efter vores mantra med ’at slå menneskets autopilot fra’. Vi vil gerne vise stykker, hvor man som publikum får noget med sig hjem, men samtidig bliver underholdt, kan grine og blive rørt. Jeg synes, vi præsenterer en spraglet buket af interessante forestillinger, hvor publikum risikerer at blive klogere, ligesom vi selv bliver det, når vi arbejder med de forskellige tematikker," lyder det fra teaterchefen.

Noget af det vigtigste for Torben Dahl, når et nyt sæsonprogram skal sammensættes, er at kunne præsentere publikum for teater, som rører ved deres bevidsthed om dem selv og om den verden, de befinder sig i.

"Vores ypperste håb er, at det her sæsonprogram kan være med til at flytte nogle mennesker mentalt, følelsesmæssigt eller holdningsmæssigt. At se nye historier udfolde sig på scenen kan give indsigt. Meget af det, vi præsenterer i næste sæson, er helt nye forestillinger - om den tid vi lever i og om os som mennesker. Kan vi flytte noget på den måde, vil det være rigtig godt!" siger han og tilføjer:

"Implicit ligger selvfølgelig, at vi ønsker at sælge flest muligt billetter, så så mange som muligt kommer ind og ser vores forestillinger. Men vores håb og klare ambition er, at vi som teater flytter noget samtidig.

FAKTA

Sæson 2019/20 på Teater Katapult

The Urban Hunt, 2.-4. september 2019

Fake News, 24.-25. september 2019

Kærlig hilsen H.C. Andersen, 10. oktober 2019

John Lennon er død, 7.-8. samt 18. november 2019

Dannebrog, 20.-21. november 2019

Corpo Surreal, 4.-7. februar 2020

Anna, Walk With Me, spiller 4.-18. marts 2020

Teater Katapult, Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C

Se det fulde program på katapult.dk

Publiceret 21 July 2019 06:00