Andrea Mikkelsen har taget orlov fra studiet for at satse 100 procent på 'Patteriet'.

Andrea Mikkelsen har taget orlov fra studiet for at satse 100 procent på 'Patteriet'. Foto: M. Jeppesen

Patteriet hylder forskellighed

Bag mini-værkstedet Patteriet på Institut for X står Andrea Mikkelsen. Her laver hun keramikbeholdere med bryster i alle former og størrelser. Beholderne hylder forskellighed og skaber samtaler mellem mennesker

Af
Mai-Britt Jeppesen

I et lille hus med lyserød dør, placeret ved siden af A-huset på Institut for X, ligger det lille værksted Patteriet. Her bruger 26-årige Andrea Mikkelsen de fleste af sine vågne timer på at lave brystbeholdere; keramikbeholdere der forestiller kvindebryster i alle størrelser, former og nuancer. De mindste beholdere passer perfekt til tandstikkere, de mellemste til kaffe og de største til blomster. Eller til hvad end man nu måtte have lyst og fantasi til at bruge de håndlavede kreationer til.

“Alle brystbeholdere laver jeg i hånden, og hver enkelt er unik. Tanken bag er forskellighed. Ikke to beholdere er ens – ligesom der heller ikke er to mennesker, der er ens,” forklarer Andrea, som er kvinden bag Patteriet. Hun viser vej ind i værkstedet med lyserøde vægge, ovn og bøtter med ler. Og hylder med brystbeholdere i smuk mangfoldighed.

“Nogle bryster er store, nogle små. Nogle har store brystvorter, og nogle har indadvendte brystvorter. Og nogle har fået fjernet et bryst – eller begge bryster. Det er vigtigt for mig, at mine brystbeholdere afspejler virkeligheden.” Andrea tager to kopper ned fra en hylde for at understrege, at det gør brystbeholderne; afspejler virkeligheden. Den ene kop har en lille mave og fyldige bryster, den anden har flad mave og små, let uens bryster.

Efter at være blevet færdig som multimediedesigner og digital konceptudvikler i 2017, begyndte Andrea at lave kopper med bryster i ler i sin mors værksted i Nordjylland.

“Min mor er glas og keramisk formgiver, så mit barndomshjem har altid været lidt af en kreativ boble, og det har altid været naturligt for mig at arbejde kreativt med ler. Efter studiet gik jeg bare og hyggede mig med at lave de her kopper hjemme i Nordjylland,” fortæller Andrea. Hun sætter de to kopper tilbage på hylden.

“Det var jo egentlig lidt for sjov i begyndelsen, så mine veninders begejstring for kopperne, når de fik en i gave, overraskede mig. Og gav mig lyst til at udvikle på brystbeholderne.” Andrea smiler.

Andrea Mikkelsen er kvinden bag 'Patteriet' - det lille værksted, hvor hun laver brystbeholdere i keramik.

Andrea Mikkelsen er kvinden bag 'Patteriet' - det lille værksted, hvor hun laver brystbeholdere i keramik. Foto: M. Jeppesen

Fra hobby til levevej

Et anseeligt antal brystbeholdere senere, oprettede Andrea sin Instagram profil; and.krea. Flere af billederne her taggede hun med #StøtBrysterne.

“En dag kontaktede Støt Brysterne mig via min profil og spurgte, om jeg ville donere nogle kopper til en Støt Brysterne kampagne. Og det ville jeg gerne – det var jo et fantastisk formål at kunne være med til at bakke op om,” siger Andrea.

Herfra tog det fart. Andrea fik flere og flere følgere på Instagram, og interessen for hendes brystbeholdere voksede støt.

“Flere fortalte mig deres personlige historier. Enkelte af dem omhandlede brystkræft og var meget rørende. Det at mærke, hvordan brystbeholderne kunne skabe samtaler mellem mennesker, og hvordan de rørte noget – ikke bare i mig, men også i andre - motiverede mig til at lægge endnu flere kræfter i dem. Og til at etablere Patteriet,” husker Andrea.

I august sidste år begyndte Andrea at læse Interaktive Digitale Medier på Aalborg Universitet. Men det stod hurtigt klart, at hun ikke havde timer nok i døgnet til både at drive Patteriet og læse ved siden af.

“Hver kop tager mig omtrent en uge at lave. Det er en langsommelig proces; leret skal formes, tørre, brændes, pudses, farves, glaseres og brændes igen. Og så har jeg måttet prototype mig frem til alting: hvor tyk koppen skal være, hvor brysterne skal sidde, nuancerne...,” Andrea puster luft ud mellem læberne.

“Jeg havde svært ved at finde tiden til både Patteriet og mit studie, og da jeg kunne mærke, det var i Patteriet, jeg havde mit hjerte og motivation, tog jeg orlov fra uddannelsen og etablerede værkstedet her,” fortæller Andrea.

Andrea knokler i det lille værksted for at nå at producere så mange brystbeholdere som muligt til sit Åbent hus arrangement 20. juli.

Andrea knokler i det lille værksted for at nå at producere så mange brystbeholdere som muligt til sit Åbent hus arrangement 20. juli. Foto: M. Jeppesen

Unikt og personligt

For Andrea har tilværelsen som iværksætter været fulgt af en hastigt opadgående læringskurve fra dag et.

“CVR nummer og momsregistrering – alt sådan noget var helt nyt for mig. Jeg har aldrig været den store forretningskvinde... Var jeg det, havde jeg nok bare sat mig ned og masseproduceret brystbeholdere,” Andrea trækker på skuldrene.

Det er tidskrævende at lave brystbeholderne, og selv om Andrea bruger mange timer i værkstedet, kan hendes to hænder ikke følge med efterspørgslen.

“Men jeg ønsker på ingen måde at ændre, at hver kop skal være håndlavet og unik.️ Heller ikke selv om jeg kunne tjene flere penge. For mig er pengene ikke det vigtigste, og jeg levet gerne med usikkerheden,” Andrea tøver kort.

“Penge kan nok forsøde tilværelsen, men det vigtigste er, at man er glad. Og jeg er glad for konceptet. Det er meget mig. Alt fra typen af ler til designet på Patteriets logo til formen på brysterne på den enkelte kop - det er alt sammen noget, jeg står bag. Det gør det hele mere personligt, og for mig er det også vigtigt.”

Andrea har knapt 3800 følgere på Instagram. Det er via opslag her og til events, hun sælger sine brystbeholdere.

"Jeg tager ikke imod bestillinger eller sælger ud fra værkstedet. Jeg slår ind imellem op på Instagram, når man kan købe, og ellers holder jeg events, hvor jeg sælger mine brystbeholdere. Det er også med til at gøre det mere personligt; at man køber direkte af mig.”

Overrasket og taknemmelig

Næste gang, Andrea sælger ud af sine brystbeholdere, er til åbent hus i Patteriet på Institut for X lørdag 20. juli klokken 14. En begivenhed der i skrivende stund har over 1500 interesserede på Facebook.

“Jeg er overvældet over den store interesse og mega overrasket over, at noget, jeg har siddet og lavet, kan trække så stor opmærksomhed. Jeg er meget ydmyg - og meget taknemmelig - over folks åbenhed og støtte. Uden den ville der jo ikke være noget Patteriet...,” siger Andrea.

I de seneste uger har hun knoklet hårdt i værkstedet for at nå at lave så mange kopper som muligt til 20. juli.

"Det værste vil være, hvis jeg ikke har kopper nok, og nogen må gå skuffede herfra. Men altså... Åben hus arrangementet er en fejring af, at det er et år siden, Patteriet kom på Instagram. Bliver arrangementet en succes, finder jeg nok på noget andet at fejre, så jeg kan gøre det igen,” ler hun.

FAKTA:

Patteriet, Institut for X (ved siden af A-huset), Skovgaardsgade 5C, 8000 Aarhus C

Åbent hus er 20. juli klokken 14-17

Ud over brystbeholderne, der findes i tre størrelser, laver Andrea Mikkelsen også illustrationer i A3 eller A4 format. Alt sammen er håndmalet

Følg Patteriet på Instagram: and.krea og Patteriet

Publiceret 20 July 2019 08:00