Omkring 700 vikinger fra hele verden tørner sammen i slaget på stranden til Moesgaard Vikingetræf 26.-28. juli.

Omkring 700 vikinger fra hele verden tørner sammen i slaget på stranden til Moesgaard Vikingetræf 26.-28. juli. Foto: Søren Vestergaard

Fællesskab og kampånd på Moesgaard Vikingetræf

26.-28. juli indtager 700 vikingekrigere området omkring Moesgaard til det årlige Moesgaard Vikingetræf. Blandt dem er den erfarne vikingehøvding Thomas Waagø Holleufer

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Støvletramp, hestevrinsk, kampråb og den skærende klang af metal mod metal.

Den 26., 27, og 28. juli er der endnu engang mulighed for at rejse tilbage i tiden, når det store, årlige vikingetræf indtager Moesgård Strand. Moesgaard Vikingetræf er et af verden ældste og største med 700 krigere med familier, 65 heste med tilhørende ryttere og over 70 handelsboder.

To af dem, der vil være at finde i vikingelandsbyen i de tre dage – og i hele ugen op til – er 53-årige Thomas Waagø Holleufer og hans kone Sidsel. I år bliver Thomas’ tyvende gang på Vikingetræffet ved Moesgaard.

“Jeg flyttede fra København til Aarhus i ‘96. Kort tid efter jeg var flyttet, var jeg til en fest, hvor jeg mødte den daværende høvding i vikingekampgruppen Ask. Jeg fortalte, at jeg indtil da havde dyrket japansk kampsport, og da han hørte det, sagde han: “Du skal da ud og slås med os! På den måde blev jeg en del af Ask,” husker Thomas.

Thomas Holleufer er høvding i vikingekampgruppen Gjallerhorn. Her bærer han navnet Hildetand.

Thomas Holleufer er høvding i vikingekampgruppen Gjallerhorn. Her bærer han navnet Hildetand. Foto: M. Jeppesen

Som han sidder der på en bænk i træ i haven uden for parrets hjem i Borum vest for Aarhus, ligner Thomas ikke alene en viking, men en vikingehøvding. Størstedelen af hans hår er sat op i en løkke, og skægget er langt, men veltrimmet. Han er klædt i en kaftan i brændt gul, grå posede bukser og brune håndsyede læderstøvler.

Det skal snart vise sig, Thomas ikke bare ligner, men er vikingehøvding.

“Jeg er høvding i Gjallerhorn, som jeg stiftede for tolv år siden. Mit høvdingenavn er Hildetand, som betyder kampvilje,” siger Thomas.

Gjallerhorn er en vikingekampgruppe alene for mænd.

“Der findes mange vikingekampgrupper også for kvinder, men vi har valgt, gruppen kun skal bestå af mænd. Ikke fordi kvinder ikke er dygtige kæmpere - der findes mange sindssygt dygtige kvindelige kæmpere. Det handler egentlig bare om, at vi har brug for ind i mellem kun at være mænd,” forklarer Thomas. I mellemtiden er Sidsel kommet til. Hun fanger Thomas’ blik og smiler.

Thomas Waagø Holleufer og hans kone Sidsel deltager begge i Moesgaard Vikingetræf. Thomas på 20. år.

Thomas Waagø Holleufer og hans kone Sidsel deltager begge i Moesgaard Vikingetræf. Thomas på 20. år. Foto: M. Jeppesen

Som viking er der to ting, der vejer særlig tungt: kamp og fællesskab.

“Det at slås er det, der binder os sammen i gruppen. Og det der gør, at vi får en helt særlig respekt for hinanden. Det fællesskab, vi har, bygger på at slås, men også på at kunne give og tage og på at kunne og ville rumme alle i gruppen,” forklarer Thomas.

En gang om ugen mødes Gjallerhorn gruppen for at træne. Hertil kommer diverse træf og markeder.

“De våben, vi kæmper med – om det er sværd spyd eller daneøkse - er ikke skarpe, men de kan stadig gøre skade, hvis vi ikke bruger dem rigtigt,” Thomas trækker sit sværd af skeden, som er fæstnet i et bælte, han har om livet. Klingen skinner i solen.

“Når vi kæmper, kæmper vi for at vinde, og det må gerne være voldsomt. Men det skal være kontrolleret. Så vi træner kampe en gang om ugen, hvor vi lærer at beherske vores våben uden at skade vores modstander.” Thomas lader fingrene glide henover det blanke sværd.

“Men det er de blå mærkers sport. For nogen er der ligefrem lidt status i at vise sine blå mærker frem. Til dem plejer jeg at sige, det jo gælder om ikke at blive ramt,” fortsætter Thomas og slår en latter op. Sidsel ler med ham.

I linjekampen handler det om at vinde. Der bliver kæmpet voldsomt, men dog kontrolleret, så ingen kommer til skade.

I linjekampen handler det om at vinde. Der bliver kæmpet voldsomt, men dog kontrolleret, så ingen kommer til skade. Foto: Søren Vestergaard

Stolthed og fællesskab

Moesgaard Vikingetræf er for mange vikinger kulminationen på det seneste års træning.

“Jeg har været med på Vikingetræffet på Moesgaard i de sidste tyve år. Det er jo fantastisk at komme ud at slås med 700 andre vikinger fra hele verden. Det er nogle hårde dage – fysisk men også mentalt - fordi man er 100 procent på og 100 procent fokuseret, når man kæmper imod nogle, man ikke har kæmpet imod før,” siger Thomas.

Thomas Holleufer har samlet sine vikingeklædedragter og -våben igennem tyve år. En stor del har han selv lavet - resten har han byttet sig til på markeder.

Thomas Holleufer har samlet sine vikingeklædedragter og -våben igennem tyve år. En stor del har han selv lavet - resten har han byttet sig til på markeder. Foto: M. Jeppesen

Han og Sidsel slår telt op på stranden ved Moesgaard allerede weekenden inden træffet.

“På vikingetræffet deler man spændingen, passionen, glæden og hyggen med alle de her skønne og stolte mennesker. For vi er stolte af at være vikinger. For os er det ikke et rollespil - vi sætter os ind i historien og dyrker fællesskabet.” Thomas rejser sig og bytter sværdet ud med en langskaftet daneøkse.

“Det fællesskab og det miljø, man bliver en del af, uanset hvilken baggrund man kommer fra, det er den dimension, der gør, jeg bliver ved,” tilføjer han så.

Sidsel nikker indforstået.

“Og så er det rart helt at zappe ud. Bare lade mobilen løbe tør for strøm og lade den være død hele ugen,” supplerer hun.

Netop det at være uden mobiltelefon og internet er for Thomas en del af det at være viking.

“Vi har både mobil, computer og internet herhjemme. Men som Hildetand bruger jeg det ikke. Som viking kommer man ned i et helt andet tempo, og jeg tror, det er sundt at presse sig selv ud i situationer, hvor man skal undvære at være online.”

Daneøksen, sværdet og klædedragten. Alt sammen er håndværk, Thomas og Sidsel enten selv har lavet eller har byttet sig til.

"Vikingevåben, -klædedragter og -redskaber kan købes online i dag, men for mig hænger det ikke sammen med at være viking. Alt hvad jeg har, har jeg samlet sammen igennem 20 år. Som viking skal man ikke have travlt, man skal kunne forene sig med, at ting tager tid. Og man skal have lyst til at give sig i kast med ting, også selv om de ikke er ligetil. Eksempelvis at sy sig et par gode støvler i skind." Thomas placerer illustrativt den ene støvlehæl i græsset. Støvlerne har han selv syet.

Der er ægte kampgejst i øjnene på Thomas Holleufer, når han drager i vikingekamp.

Der er ægte kampgejst i øjnene på Thomas Holleufer, når han drager i vikingekamp. Foto: M. Jeppesen

Danmarkshistorie og Valhalla-stemning

Som besøgende på Vikingetræffet ved Moesgaard kan man opleve drabelige slag, ryttershow, musik og over 70 forskellige boder.

“Hvis man kan lide at overvære kampe eller gå på marked med smykker, klædningsstykker, smedje, mad og mjød, så er Moesgaard Vikingetræf et oplagt udflugtsmål for hele familien. Samtidig er det en god mulighed for at blive klogere på et stykke Danmarkshistorie,” siger Thomas.

Både han og Sidsel glæder sig til at rejse teltdugen på Moesgaard strand.

“Jeg glæder mig til at stå på slagmarken sammen med mine brødre fra Gjallerhorn. Og så glæder jeg mig til at have en fest, og når jeg siger fest, mener jeg nogle gode kampe. Den her Valhalla-stemning med bare at smadre igennem og så drikke en masse gode øl, den trækker.” Thomas smiler bag skægget.

På vikingetræffet kan publikum både opleve linjekamp og den såkaldte cirkel af ære.

“Vikingetræffet på Moesgaard bliver af mange kaldt ‘Vikingernes VM’. Sagt med et smil på læben, men samtidig også med et gran af alvor. Mange af vikingerne på træffet fokuserer på cirklen af ære, som er møntet på den individuelle sejr. For mig handler det mere om at stå sammen med mine våbenbrødre i linjekampen, hvor omkring 350 krigere fra hver side tørner sammen. Det er en helt fantastisk følelse.”

Thomas løfter et rundt skjold fra jorden. Sat sammen med daneøksen, kjortlen, læderstøvlerne, det opsatte hår og det lange skæg, fremstår han som den ægte vikingehøvding, han er. Klar til at rejse noget der ligner 1000 år tilbage i tiden og drage i kamp på stranden ved Moesgaard.

FAKTA

Moesgaard Vikingetræf

Foregår ved Moesgaard Strand syd for Aarhus

Åbent for publikum 26.-28. juli. Markedspladsen er åben alle tre dage fra kl. 10-17

Oplev 700 vikinger, 65 heste, 70 handelsboder og en vikingeby med over 1500 indbyggere

Find det fulde program samt mere information og billetter på vikingetraeffet.dk

Vikingekampgruppen Gjallerhorn holder åbent hus for alle interesserede 4. oktober. Tilmelding skal ske til Thomas Waagø Holleufer på mobil: 25623697 eller på mail: gjallerhorn.vikings@gmail.com

Publiceret 19 July 2019 14:49