Camilla Rohde Søndergaard er redaktør på det medarbejderejede forlag Klim, som er Danmarks niende største forlag. Hun har mødt en lang række af de internationalt anerkendte forfattere, hvis bøger Klim oversætter og udgiver.

Camilla Rohde Søndergaard er redaktør på det medarbejderejede forlag Klim, som er Danmarks niende største forlag. Hun har mødt en lang række af de internationalt anerkendte forfattere, hvis bøger Klim oversætter og udgiver. Foto: Tahmasbi

Guide: Aarhus-bøger der kan give dig en stormfuld sommer

Hvordan finder du præcis den bog, som passer til dig? Måske kan vi hjælpe. Det aarhusianske forlag Klim har udvalgt fem bud på den ypperste læsning denne sommer

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Uanset om sommeren er smeltende varm eller våd og grå kan den tilbringes i selskab med et par gode bøger. Ferietid er for mange af os læsetid. Men hvordan finder man de gode bøger, som man vil investere sin sparsomme fritid i?

Man kan helt traditionelt gå på det lokale bibliotek og få en snak med bibliotekaren eller tjekke de udstillede bøger. Man kan også åbne computeren og finde inspirationen der uden at skulle flytte sig fra sofaen. På bibliotekernes litteratursiden.dk finder man guides, bogomtaler og forfatterportrætter. Den er skabt af bibliotekarerne, altså eksperterne.

I modsætning til det er der også anbefalinger fra læser til læser. Dem finder man for eksempel på hjemmesiden bogrummet.dk, der består af læseres anmeldelser. Den bestyres af frivillige bogentusiaster.

Århus Onsdag har i denne guide valgt at finde inspirationen et helt tredje sted. Nemlig hos det lokale bogforlag Klim. De adskiller sig ved at have tæt kontakt til og stor viden om de forfattere, forlaget samarbejder med. Så når forlæggerne fortæller om bøgerne, får man ofte en sjov vinkel eller personlig historie om forfatteren med på vejen.

Klim har denne sommer håndplukket bøger af fem forfattere og inviterede i forbindelse med litteraturfestivalen, LiteratureXchange, til en gennemgang af dem på Dokk1. Knap 50 deltagere dukkede op og fyldte næsten den lille sal. Blandt de fremmødte læseheste var der blandt andet en, som anmelder bøger i sin fritid på bogrummet.dk og en kommende litteraturstuderende, der ser sig selv på et forlag i fremtiden.

"Jeg er her, fordi jeg gerne vil høre om bøgerne og fordi jeg skal høre Mario Vargas Llosas foredrag. Men jeg er her også fordi, jeg vil søge ind på litteraturhistorie og det kan sagtens føre til et job på et forlag," sagde den kommende litteraturhistoriestuderende, Martin Kousholt, til avisen.

Lille Sal på Dokk1 var næsten fuld, da Klim i forbindelse med litteraturfestivalen, LiteratureXchange, inviterede til inspiration til sommerlæsning.

Lille Sal på Dokk1 var næsten fuld, da Klim i forbindelse med litteraturfestivalen, LiteratureXchange, inviterede til inspiration til sommerlæsning. Foto: Tahmasbi

Et kik ind i lukkede Kina

Redaktør Camilla Rohde Søndergaard og oversætteren, Sidse Laugesen, introducerede både bøgerne og forfatterne og fortalte, hvad der kendetegner dem og hvorfor netop disse er interessante.

Sidsel Laugesen har oversat nogle af Yu Huas bøger fra kinesisk til dansk. Hun fortalte, at hans bøger er på listen over de 100 vigtigste bøger i Kina. Hans mest kendte hedder 'At Leve'. Både den og hans øvrige værker beskriver gennem fine fortællinger om finurlige personer, hvor svært det er at leve i det kinesiske system. For eksempel handler 'Den syvende dag' om en mand, der ikke har opdaget, at han er død. Det er der en særlig forklaring på, som giver mening, hvis man læser bogen.

"Yu Hua er en af Kinas allerstørste forfattere, og jeg synes, at det er fantastisk, at Klim har fået så mange af hans bøger og dermed et indsiderbillede fra en, der af al magt forsøger at fortælle om den virkelighed, han lever i," sagde Sidsel Laugsen.

Hun mener, at Yu Hua skriver om traumer, ofre, afmagt og alligevel viljen til at leve. Han er en dygtig fortæller, der både får en til at grine og græde og som er let at forstå.

"Det officielle Kina er utilfredse med Yu Huas romaner, der er meget kritiske overfor systemet, men de giver netop mig som læser et spændende kig ind i det ellers ret lukkede land," forklarede Sidsel Laugesen.

Bøger modarbejder fake news

Klim arbejder vedholdende på at få Yu Hua til at besøge Aarhus næste år i forbindelse med litteraturfestivalen 'LiteratureXchange'. Bogforlaget ser også gerne Nigerianske Chigozie Obioma, der er en af denne guides fem indslag, som gæst i Aarhus på næste års litteraturfestival.

I år var hovednavnene nobelprisvinderen, Mario Vargas Llosa, og Pullitzerprice-vinderen Jennifer Egan. Redaktør Camilla Rohde Søndergaard har mødt dem begge og bider mærke i, at både den 83-årige mand fra Peru og den 56-årige amerikanske kvinde er optaget af, at vi skal læse os til viden, så vi ikke kan føres bag lyset med påstande, der er fake news.

"De kom begge ind på, at læsning af samfundsbeskrivende litteratur gør os i stand til at skelne og tænke selv. Vi skal vide noget om vores historie og ikke bare orientere os ud fra de mange Facebook-opslag, der flagrer forbi. Jennifer Egan tror, at USAs præsident Trumph kan blive genvalgt og frygter det," siger Camilla Rohde Søndergaard.

"Jeg synes, at mange forfatterne i dag er blevet mere politiske. Ikke på en måde, så de skriver om det højreorienterede overfor det venstreorienterede. De skriver om de menneskelige konsekvenser af politiske systemer. Det er meget indsigtsfuldt og lærerigt," mener Klim-redaktøren.

Fakta

Find den bedste bog til dig:

På biblioteket

Hos boghandlerne

På litteratursiden.dk, der er bibliotekarernes anbefalinger

På bogrummet.dk, der er frivillige bogentusiasters anmeldelser

På forlagenes hjemmesider

Publiceret 13 July 2019 08:00