Caro Emerald og Aarhus Jazz Orchestra spiller i Musikhuset Aarhus 13. juli klokken 20.

Caro Emerald og Aarhus Jazz Orchestra spiller i Musikhuset Aarhus 13. juli klokken 20. PR Foto

Aarhus Jazz Festival '19: Hele Aarhus jazz'er

Jazztonerne kommer til at flyde i gaderne, når Aarhus Jazz Festival nummer 31. med temaet 'Jazz gennem 100 år' rammer Aarhus 13. juli

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Stemningen var den helt rette, da Aarhus Jazz Festival inviterede til pressemøde på den legendariske jazzbar Bent J i Den Gamle By. Fra et hjørne i det dunkle lokale spillede de tre garvede jazzmusikere Hans Jakob Sahlertz, Helge Gramstrup, og Poul Nyholm livlige toner, lugten af cigar hang i luften og øl med tilhørende sidevogn blev langet over baren i en lind strøm, uagtet at tidspunktet var en torsdag formiddag klokken 11.

For 31. gang indtager Aarhus Jazz Festival byen 13.-20. juli, og igen i år er der et hav af helt unikke musikoplevelser i vente. Og med mere end 380 koncerter fordelt på omkring 43 forskellige spillesteder og lokationer rundt omkring i Aarhus, vil der være noget for enhver smag.

Temaet for jazzfestivalen anno 2019 er ‘Jazz gennem 100 år’ - en markering af 100-året for den allerførste jazzkoncert i Aarhus.

“Vi fejrer 100 året for jazzen her i byen med en festival, der i år har fokus på jazzens historie,” sagde bestyrelsesformand for Aarhus Jazz Festival, Mads Kjær Jensen, der var den første til at tage ordet efter leder af Aarhus Jazz Festivals sekretariat, Ilse Vestergaard, havde budt den fremmødte skare velkommen på Bent J.

“Årets jazzfestival byder på mangfoldighed, kvalitet og fornyelse og er et overflødighedshorn af musik i alle stilarter,” lød det fra bestyrelsesformanden.

Gregory Porter giver koncert i Musikhuset Aarhus for andet år i træk 14. july klokken 20.

Gregory Porter giver koncert i Musikhuset Aarhus for andet år i træk 14. july klokken 20. Foto: Erik Umphery

Internationale og lokale jazznavne

I tråd med tidligere år er Musikhuset Aarhus endnu engang en stor medspiller til Jazzfestivalen. Om programmet for årets festival i det kulturelle glashus sagde programchef Mette Kier:

“Hos Musikhuset Aarhus har vi virkelig ‘uppet’ os i år og byder på rekordmange koncerter.”

Musikhuset Aarhus’ gallaåbning af Aarhus Jazz Festival 13. juli er igen i år stablet på benene i tæt samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra.

“Til vores gallaåbning har vi tidligere præsenteret internationale navne som Jamie Cullum, Burt Bacharach og Melody Gardot. I år får vi besøg af en helt særlig jazz-, soul- og R&B-sangerinde fra Amsterdam; Caro Emerald. Hun rummer flere årtiers lyd og er blevet sammenlignet med blandt andre sangerinden Amy Winehouse. Vi har længe arbejdet på at få sangerinden til Aarhus, og nu er det endelig lykkes!” sagde Mette Kier begejstret.

“Det viste sig, at Caro Emerald kun havde ganske få arrangementer egnet til bigband, så Aarhus Jazz Orchestra har arrangeret en række helt nye numre til hende, særligt til dette års jazzfestival,” fortalte programchefen.

Under sidste års jazzfestival gav en anden jazzkomet, amerikanske Gregory Porter, koncert. I år vender han tilbage til Musikhusets Store Sal søndag aften 14. juli.

“Gregory Porter har vokset sig stor på kort tid, så vi er både meget stolte over og glade for, at han er tilbage i Musikhuset og på Aarhus Jazz Festival," sagde Mette Kier, der også fremhævede den amerikanske funkbassist Marcus Miller, der har spillet med store internationale stjerner som Aretha Franklin og Elton John. Han giver koncert i Rymisk Sal i Musikhuset 15. juli.

Ud over de store internationale navne, er der også en lang række danske jazznavne på Musikhusets jazzfestival program.

“Jeg synes, vi har fået skabt et program med både lokale og internationale navne, og vi kan allerede nu meddele om et rekordstort billetsalg. Og udover vores betalingskoncerter byder vi også på fem gratis koncerter under jazzfestivalen. Med blandt andre Mette Juul og Snorre Kirk Quartet,” fortalte Mette Kier.

Den amerikanske funkbassist Marcus Miller giver koncert i Musikhuset Aarhus 15. juli klokken 20.

Den amerikanske funkbassist Marcus Miller giver koncert i Musikhuset Aarhus 15. juli klokken 20. PR Foto

Gratis, fælles musikoplevelser

Det er ikke kun Musikhuset Aarhus, der byder på gratis jazzoplevelser under festivalen. Også Ridehusets Venner inviterer indenfor til hele 16 koncerter fordelt over fire dage - på scenen i Ridehuset og i et telt på Officerspladsen . Alle med fri entré.

"Aarhus Jazz Orchestra kan i år fejre, at det er 30 år siden orkestret første gang stod på scnen. Dengang under navnet Klüvers Big Band. Det markerer vi med fire dage med masser af god musik, fællesskab og god stemning. I år også fællesspisning, hvor vi arrangerer noget fællesspisning inden koncerterne" sagde Anders Ørbæk, kunstnerisk ansvarlig og producent ved Aarhus Jazz Orchestra.

“I år har vi 16 koncerter på programmet, hvor både helt unge solister og gamle løver kommer på scenen. Og så inviterer vi til aften koncerter med latinjazz; 'Cuban Big Band Nights'," fortsatte Anders Ørbæk.

Aarhus Jazz Selskab står ligeledes bag otte gratis koncerter i jazzugen.

“Aarhus Jazz Selskab har tidligere år stået for fire koncerter på Kunsthal Aarhus under jazzfestivalen. Grundet støtte fra ROSA og SPOT står vi i år bag yderligere fire gratis koncerter. De bliver spillet på SPOT scenen ved Magasin,” fortalte formand for Aarhus Jazz selskabs bestyrelse, Ulrik Bisgaard.

Den garvede, danske jazzsangerinde Cæcilie Norby giver koncert 20. juli klokken 20.

Den garvede, danske jazzsangerinde Cæcilie Norby giver koncert 20. juli klokken 20. PR Foto

Jazz for de mindste

Aarhus Jazz Festival er ikke kun for det voksne publikum alene. I løbet af festivalen vil der også være masser af musik og aktiviteter for de mindste. Flere gange i ugens løb har Dokk1 'Børnejazz' arrangementer.

‘Arrangementerne burde egentlig hedde 'Familie- og børnejazz'. I hvert fald er tanken ikke, at forældrene skal komme og aflevere deres børn, men blive der sammen med dem og høre noget musik. Vi har også masser af andre aktiviteter under jazz festivalen så som jazz- og rytmik-jam, kreativt jazzværksted, loungeområde og en jazz udstilling," fortlate Jesper Kirkegaard, biblioteksformidler på Dokk1.

Der var megen nyttig information den torsdag formiddag til pressemødet på Bent J. Men kun et budskab: Fra 13. til 20. juli vil Aarhus genlyde af jazzede toner, der kan både fornøje og overraske, røre og udfordre ældre som yngre øregange.

FAKTA

Aarhus Jazz Festival

  • 13.-20. juli 2019
  • Mere end 380 koncerter
  • Mere end 300 bands
  • Mere end 43 spillesteder
  • Programmet opdateres og udvides løbende, så følg med på jazzfest.dk

Publiceret 07 July 2019 08:00