18. august er der Marked i Parken samtidig med at der er koncert med Dansk-amerikansk Musikklub.

18. august er der Marked i Parken samtidig med at der er koncert med Dansk-amerikansk Musikklub. Foto: Musikhuset

Gratis musik ved åen, på Sallings tag og i Musikhusparken

Det er sæson for musik i det fri, og det finder man ved åen, i en gyde, på et tag og i en park. Blandt andet i Musikhusparken, der i år har flere gratis koncerter end nogensinde

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Kalenderen siger sommer, om vejrudsigten gør det samme er ikke sikkert. Men en række af byens musiksteder har satset på det gode vejr og har arrangeret udendørs koncerter. Det sker på Spotscenen ved åen overfor Magasin, på Sallings Rooftop, i Marens Smeds Gyde og i Musikhusparken. Der præsenterer Musikhuset det største og mest omfattende udendørsprogram i husets historie. De første har allerede fundet sted, men der er stadig 19 tilbage.

"Vi vil gerne skabe liv og en god stemning i byen udenfor Musikhusets glasfacade. Det er hyggeligt, når folk hænger ud i parken og lytter med. Det er også fint, at dem, der bare helt tilfældigt går forbi, får en oplevelse med på vejen. Måske kommer de igen en anden gang," siger Musikhusets direktør, Jan Christensen.

Koncerterne kommer til at foregå på en scene i det karakteristiske spejlbassin foran Musikhuset.

"Vi er ikke kun sat i verden for at sælge billetter men også for at give så mange som muligt en kulturoplevelse. Der skal være noget for enhver pengepung," uddyber Jan Christensen.

Man kan droppe ind

Der er flere koncerter i år end tidligere, blandt andet fordi man så ikke behøver tjekke i kalenderen og huske på, hvornår de er. Man kan bare gå forbi fredag, lørdag og søndag klokken 13 og høre, hvad der sker, for der sker noget hver fredag, lørdag og søndag. Så man kan roligt lægge sin rute den vej forbi og tjekke dagens koncert ud.

Håbet er, at Musikhusparken i endnu højere grad bliver et naturligt samlingspunkt, hvor mange forhåbentlig kan nyde både sommersolen og musikken.

"Vi vil gerne være et sted, hvor man bare dropper ind. Musikhuset er meget mere end flotte forestillinger inde i salene, som man planlægger at opleve. Vi har mange gratis arrangementer året rundt. Både de dygtige konservatoriestuderende, som spiller i kammermusiksalen og mange forskellige ting i foyeren," fortsætter Jan Christensen.

I løbet af sommeren vil der blive præsenteret noget for næsten enhver smag: Jazz, pop, americana, visesang, Halfdan Rasmussen-sange, Hyldest til Bob Dylan og mandemusik i kvindehænder.

Det omfattende program er blevet til takket være en donation fra Spar Nord Fonden.

I nederste hjørne af billedet kan man skimte scenen på Salling Rooftop. Der vil hen over sommeren være en række gratis koncerter, som man kan nyde sammen med udsigten.

I nederste hjørne af billedet kan man skimte scenen på Salling Rooftop. Der vil hen over sommeren være en række gratis koncerter Arkivfoto: Salling

Salling Rooftop

Musikhuset er langt fra alene om at tilbyde gratis musik. Et af byens nye og meget spektakulære spillesteder er Salling Rooftop, der åbnede i 2017. Den smukt indrettede tagterrasse har en 360 graders udsigt over hele byen 27 meter over gadeplan.

Mens man nyder synet af byens tage og havet, kan man i sommermånederne høre musik på tagets scene. Der er frokostkoncerter først i juli og i jazzfestivalen er der jazzkoncert hver dag klokken 13.

Jazzmusikeren og hjerneforskeren, Peter Vuust, er en gennemgående figur i otte koncerter - en hver dag. Den aarhusianske bassist spiller sammen med nye musikere ved hver koncert, så de bliver alle vidt forskellige. Han lægger ud med at tage den nærmeste familie med på scenen: hans fætter, saxofonisten Christian Vuust, og hans to sønner, Mikkel og Frederik, der spiller trommer og piano.

Lørdag eftermiddag er der koncert på Spotscenen overfor Magasin og masser af plads til publikum på 'Den Spanske Trappe', som den hedder i folkemunde.

Lørdag eftermiddag er der koncert på Spotscenen overfor Magasin og masser af plads til publikum på 'Den Spanske Trappe', som den hedder i folkemunde. Arkivfoto

I gyden og ved åen

Hvis man hellere vil høre musik nede på jorden, er der også mulighed for det.

The Cockney Pub har genoptaget sine udendørs søndagskoncerter i den hyggelige Maren Smeds Gyde. Og i jazzfestivalen bliver der fire koncerter fra fredag 12.-søndag 21. juli.

Desuden kan man i denne uge nå at høre de to sidste af i alt 10 koncerter på Spotscenen ved Aarhus Å overfor Magasin. Der spiller Shy Shy Shy indierock og Kristine Hoelgaard spiller poprock lørdag 29. juli.

Fakta

Spotscenen ved Magasin

Alle dage klokken 14.30: 6. juli Mary Jean og Faratuben, 13. juli Astrrid Engberg og Kalaha, 20. juli Jeppe Zeeberg og Girls in Airport, 27. juli Ida Wenøe og Kaaliyah, 3. august Athletic Progression & Tobias Albert

The Cockney Pub

Har udendørs jazz på søndage klokken 14.30. Pubben ligger i Marens Smeds Gyde 8

Man kan blandt andet høre Creole Cats, Ann Farholt, Heine Hot&Friends under jazzfestivalen i juli

Salling Rooftop

Frokostkoncert klokken 11.30 med Drabant 4. juli, Frederik Damkaer 9.juli

Der er fra 13. juni i alt otte jazzkoncerter med Peter Vuust og skiftende musikere: Christian, Mikkel og Frederik Vuust 13. juli, Uffe Steen 14. juli, Marc Mommaas 15. juli, Hans Esbjerg 16. juli og Nikolaj Hess 17. juli, Mads Bærentzen 18.juli, Frederik Vuust 19.juli, Michael Bladt 20. juli. De er alle klokken 13

Musikhuset

Koncerterne er klokken 13, hvis andet ikke er anført

Frederikke Bohr 5. juli klokken 15, Christina Dahl Trio 6. juli, Thomas Sejthen Trio 7. juli, Sylfiden 21. juli, Colorite 27. juli, The Jar 28. juli, Freddy’s Blues Trio 3. august, Kamla Marie & I-Trio 4. august, Blue Page 10. august klokken 14.30, Dreamcatcher 3.0 11. august, Aske Jacoby 17. august, Dansk-amerikansk Musikklub 18. august

Har begge daglige gratis koncerter i jazzugen fra 13. juli. De er dog ikke under åben himmel.

Publiceret 05 July 2019 06:00