Andreas Dissing-Hyttel (tv.) spiller rollen som den unge fyr Rune, der er ikke-udøvende pædofil i Teater på Tværs' forestilling 'Surprise'.

Andreas Dissing-Hyttel (tv.) spiller rollen som den unge fyr Rune, der er ikke-udøvende pædofil i Teater på Tværs' forestilling 'Surprise'. Foto: Sara Fusager

Tabu-teater:

Ny forestilling handler om pædofili-tanker

Vækslagsteatergruppen Teater På Tværs sætter samfundets smertepunkter i scene. Deres kommende forestilling 'Surprise' handler om ikke-udøvende pædofili og kan ses på Teater Katapult

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Hvordan er det at have tanker, man ved er forkerte, men som man ikke kan slippe af med? Hvordan er det ikke at kunne agere på sine følelser og ikke at kunne dele dem med nogen? Hvordan er det at føle sig forkert, stigmatiseret, syg og ensom?

Teater På Tværs’ forestilling ‘Surprise’ handler om ikke-udøvende pædofili; en betegnelse der henviser til mennesker, der har seksuelle tanker om børn. Tanker som de hverken har handlet eller overvejer at handle på.

“Med lige dele alvor og humor undersøger forestillingen et altoverskyggende tabu i vores samfund. For hvor søger man hjælp, når man har de forbudte tanker, og hvad sker der, hvis man rækker ud efter den?” spørger Nanna Berner. Hun er medskaber af Teater På Tværs og dramatiker på ‘Surprise’.

Idéen til forestillingen opstod for et halvt år siden, da hun tilfældigt hørte en podcast om pædofili på P1.

“Jeg følte, at den her gruppe mennesker havde en historie, som skulle fortælles, og som samtidig havde scenisk potentiale...” siger Nanna Berner.

Sammen med den københavnske teaterskole Prolog, gik Teater På Tværs i gang med projektet.

“Forud for forestillingen har vi været i gang med et stort researcharbejde, hvor vi har samarbejdet med blandt andet en antropolog fra Red Barnet og en psykiater fra Sexologisk klinik i København. Det krævede dog ikke megen research på emnet, før det stod klart, i hvor høj grad stigmatisering og taburisering står i vejen for både behandling og forskning inden for området,” fortæller Nanna.

Da Nanna Berner præsenterede projektet for skuespillerne og for instruktør Agnes Jung Lassen, som er en fast del af Teater På Tværs, mødte hun en del skepsis.

“Der var flere af spillerne, der var skeptiske omkring at skulle lave teater om pædofili og lige skulle tygge lidt på det. Det samme gjaldt vores instruktør. Det var afgørende for dem, at stykket tog en vinkel, de kunne stå inde for, og at vores mål med forestillingen blev at oplyse frem for at belyse,” forklarer Nanna.

Grundet sin sexualitet føler den unge fyr, Rune, sig ensom og stigmatiseret i 'Surprise'.

Grundet sin sexualitet føler den unge fyr, Rune, sig ensom og stigmatiseret i 'Surprise'. Foto: Sara Fusager

Udfordrende teater

I samarbejde med to andre startede Nanna Berner sidste år Teater På Tværs. Bag den uafhængige vækstlagsgruppe står en gruppe unge, talentfulde mennesker, som ikke har nogen officiel teaterbaggrund, men brænder for teater. En af dem er Andreas Dissing-Hyttel. Han er autodidakt skuespiller med mange års erfaring. I ‘Surprise’ spiller han hovedrollen som Rune, der kæmper med seksuelle tanker om børn.

“Rune er en helt almindelig mand på min egen alder; 25 år. Han er velfungerende og har kærlige relationer til venner og familie, men hans seksualitet kan de færreste forholde sig til. Rune kunne aldrig fine på hverken at se børneporno eller begå overgreb på børn,” siger Andreas og fortsætter:

“Det betyder, han lever med en seksualitet, han ikke kan få afløb for, men heller ikke kan flygte fra. Han føler sig syg og forkert og ved ikke, hvad han skal stille op med sig selv, men han tør ikke søge hjælp af frygt for omgivelsernes reaktioner. Han er bange for, alle, han har nær, vil vende ham ryggen.”

For Andreas er rollen som Rune en udfordring - både på det faglige og på det personlige plan.

“Jeg går til rollen med det udgangspunkt, at jeg som skuespiller ikke behøver at kunne sætte mig ind i, hvad det konkret vil sige at have seksuelle tanker om børn. Mit fokus er mere på de universelle følelser; på selvhadet, ensomheden, afmagten. Og på kærligheden som er lige så ren, som den kærlighed du og jeg føler... Min empatimuskel er på overarbejde her,” lyder det fra Andreas.

‘Surprise’ er en forestilling, der ikke blot udfordrer spillerne på scenen, men også sit publikum.

"Jeg har flere replikker, jeg selv har skullet vænne mig til at sige. Det er ikke sådan lige at sætte ord på en seksualitet, der ligger så langt fra min egen. Publikum må forvente at høre passager, der kan virke grænseoverskridende. Men det er jo netop noget af det, teater kan, og som gør det så fedt at lave. Og at se,” siger Andreas.

'Surprise' behandler universelle følelser som selvhad, ensomhed og afmagt.

'Surprise' behandler universelle følelser som selvhad, ensomhed og afmagt. Foto: Sara Fusager

Samfundets smertepunkter

Teater På Tværs arbejder med samfundets smertepunkter gennem absurd realisme.

“Noget af det, vi på Teater På Tværs synes, scenen kan og skal, er at skabe forståelse for og indblik i ting, man måske ikke umiddelbart forstår. Jeg synes, det er der, teater bliver mest spændende; når man føler, man har udvidet sin horisont eller flyttet sig i forhold til sit udgangspunkt.” Nanna Berner holder en kort pause.

“Jeg spørger mig selv: hvor går min forståelse, empati og sympati til? Og så prøver jeg at flytte mine grænser og blive klogere på de mennesker, som jeg ikke forstår. Scenen er et stærkt middel til at få vist nogle af de her smertepunkter, med sceniske hjælpemidler er det muligt at flytte sig fra det naturalistiske og forstørre det op på et mere følelsesmæssigt plan,” uddyber hun.

Rammen om forestillingen er Runes fødselsdag. I anledningen af den har hans venner i al hemmelig arrangeret et surprise party – heraf titlen ‘Surprise’.

“Pædofili er et tungt emne, men det betyder ikke, at ‘Surprise’ er et tungt, trist og kedeligt stykke. Vi har haft en klar ambition om ikke at sovse for meget rundt i det tunge og følelsesladede... Tværtimod kan publikum forvente masser af grin og et usædvanligt indblik,” forlyder det fra Nanna Berner.

“Og virkelig mange pizzabakker og ostepops!” ler Andreas.

“Også det!” medgiver Nanna og tilføjer:

“Med humor og empati søger vi at kompensere for stykkets stærke og grænseoverskridende tanker, følelser og ytringer. Vi ønsker ikke, at publikum skal gå hjem og slå sig selv i hovedet over ikke at være tilstrækkeligt rummelige til at kunne føle empati for mennesker, der er anderledes end dem selv. I stedet håber vi, vi får dem til at gå hjem med en konstruktiv følelse af at være blevet klogere,” siger Nanna.

Hovedpersonen Runes fødselsdags-surprise-party er rammen om forestillingen 'Surprise', som kan ses på Teater Katapult 20. juni.

Hovedpersonen Runes fødselsdags-surprise-party er rammen om forestillingen 'Surprise', som kan ses på Teater Katapult 20. juni. Foto: Sara Fusager

Spændt på publikums reaktioner

Efter at have spiller fire gange på Teater Huset i København kommer ‘Surprise’ til Teater Katapult i Aarhus, hvor forestillingen spiller 20. juni.

“Jeg glæder mig til at se folks reaktioner. Måske griner de på mærkelige tidspunkter, måske griner de slet ikke. Jeg er nysgerrig efter, hvilke følelser forestillingen får frem hos dem, og hvad de går derfra med. Som minimum, håber jeg, ‘Surprise’ vil give publikum noget at tænke over,” lyder det fra Andreas.

Nanna supplerer:

“Jeg er spændt på at finde ud af, om ‘Surprise’ er en forestilling, folk har lyst til at se. Når en forestilling har en så voldsom tematik, kan det nogle gange virke skræmmende på publikum. Men det er noget af det, vi kan som vækstlagsteater; eksperimentere og undersøge...”

Der er et par sekunders stilhed.

“Viser det sig, at folk i Aarhus synes, det, vi laver, er fedt, og vil de gerne have mere, så kommer vi tilbage!” slår Nanna Berner så fast.

Kan man dele de forbudte tanker og følelser med nogen uden at miste dem?

Kan man dele de forbudte tanker og følelser med nogen uden at miste dem? Foto: Sara Fusager

FAKTA ‘Surprise’

Hvornår: 20. juni, kl. 20

Hvor: Teater Katapult, Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus V

Af og med Teater På Tværs:

Manuskript Nanna Berner // Instruktion Agnes Jung Lassen // Scenograf Nana Andrea Tiefenböck // Lysdesing Beáta Kublik // Medvirkende Andreas Dissing-Hyttel, Sofus Dreyer, Anna Lund, Morten Wennevold, Magnus Emil Høgsbro-Nielsen, Sarah Simone Jørgensen, Michala Krøll Rosendahl

Forestillingen er sponsoreret af: DATS og Aarhus Kommune

Se mere og find billetter på www.katapult.dk og facebooksiden

OBS! Forestillingen er ikke egnet for børn under 15 år

Publiceret 19 June 2019 06:00