Bestseller Aarhus City Halvmarathon samler omkring 12.000 løbere, 50.000 tilskuere og 500 frivillige.

Bestseller Aarhus City Halvmarathon samler omkring 12.000 løbere, 50.000 tilskuere og 500 frivillige. Foto: Aarhus Motion

Mere miljøvenligt halvmarathon i Aarhus: Dropper balloner og vandposer

Tusindvis af energiske fødder kommer til at krydse byen, når Bestseller Aarhus City Halvmarathon inviterer til miljøvenlig løbefest

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Aarhus City forvandles for ottende år i træk til en farverig og energisk løbefest, når Bestseller Aarhus City Halvmarathon skydes i gang på Frederiks Allé foran Musikhuset søndag formiddag 16. juni. Op imod 12.000 løbere tager udfordringen op og begiver sig ud på den nøjagtig 21,097 kilometer lange rute, som fører dem omkring indre by, Botanisk Have, Havnen og Marselisborg skovene.

Aarhus Motion, som er løbsarrangør, byder i år velkommen til en mere miljøvenlig version af hele byens halvmarathon.

”Vi har længe ønsket at skrue op for bæredygtigheden til vores løb, og vi har tidligere år testet forskellige ting af i forbindelse med både Bestseller Aarhus City Halvmarathon og DHL. Blandt andet har vi i de sidste tre år brugt balloner af bæredygtigt materiale. Men da det ikke kan ses med det blotte øje, tænker folk ikke over det. Derfor har vi i år besluttet at skifte ballonerne ud med flammer på portalen," fortæller Jeanette Boye Sørensen, der er eventchef hos Aarhus Motion.

Der er fest og farver hele vejen langs den 21,093 kilomter lange rute.

Der er fest og farver hele vejen langs den 21,093 kilomter lange rute. Foto: Aarhus Motion

I år har Aarhus Motion haft særligt fokus på at skære ned på forbruget af plastik under byens halvmarathon.

"Vi kan ikke ændre alt på én gang, men må starte et sted. Så i år har vi valgt at kigge på områder, hvor vi kan spare på plastikken. For eksempel fjerner vi vandposerne fra væskedepoterne og donerer de 25.000 kroner, vi plejer at give for poserne, til den danske miljøorganisation, Plastic Change. Derudover er plastikkrusene ved væskedepoterne skiftet ud med mere miljøvenlige krus med 40 procent kalk og med papkrus,” forklarer eventchefen.

Af andre bæredygtige tiltag i år kan nævnes, at de 12.000 T-shirts til løbsdeltagerne leveres uden poser, og at forplejningsposen i mål er skiftet ud med et net, der kan genanvendes. I alt en besparelse på 24.000 plastikposer.

Aarhus Motion vil gerne gå forrest, når det gælder mere miljøvenlige motionsløb i Danmark.

"Som løbsarrangør har vi et generelt ansvar for en miljøvenlig afvikling. Konkret for Bestseller Aarhus City Marathon gælder det, at vi er i berøring med omkring 12.000 løbere, 50.000 tilskuere og 500 frivillige. Dermed har vi også en helt unik mulighed for at oplyse og præge de mange deltagere i forhold til at skåne miljøet. Og med så mange mennesker involveret, bliver selv lidt til meget. Selv små tiltag batter virkelig!" siger Jeanette Boye Sørensen.

Allerede inden løbet er afviklet, har de nye miljøvenlige tiltag mødt positiv respons fra flere sider.

”Flere af vores sponsorer har miljøhensyn højt på dagsordenen og er derfor glade for, at vi også har fokus på bæredygtighed. I det hele taget er folk meget positive over for de tiltag, vi har gjort."

Ruten fører de omtrent 12.000 løbere gennem Strøget og Latinerkvarteret.

Ruten fører de omtrent 12.000 løbere gennem Strøget og Latinerkvarteret. Foto: Aarhus Motion

Festligt banandepot på ruten

Hvert år er der mere end 50 forskellige heppezoner på den lange rute rundt i byen, og flere af zonerne skal løberne passere flere gange.

”Vi kalder Bestseller Aarhus City Halvmarathon for ’Årets løbefest’, og det vil vi gerne kunne blive ved med at leve op til. Således vil man på ruten i år komme forbi et festligt banandepot, hvor frivillige i banankostumer deler bananer ud til tonerne af Kim Larsens ’Køb bananer,” siger Jeanette Boye Sørensen muntert.

Udover bananerne kan løberne på deres vej fra start til mål glæde sig til at opleve alt fra julemænd og cheer leaders til sambadansere og maskotter.

Ruten anno 2019 er ændret en smule i forhold til tidligere år og vil byde på lidt mere skov omkring Tivoli Friheden; hvor løberne førhen har løbet på Skovbrynet, fører ruten dem nu en tur ind igennem Marselisborg skovene. I år er der desuden tilføjet en ’gulerod’ op ad den stejle Kongevejen.

”Vi får ofte at vide, at turen op ad Kongevejen trækker tænder ud, så i år løber deltagerne her dobbeltrettet. Det giver så god energi at løbe mod andre, at vi regner med, løberne i år helt glemmer, at det går op ad”, fortæller Jeanette Boye Sørensen med et smil.

Bestseller Aarhus City Halvmarathon er en krævende, men festlig løbeoplevelse.

Bestseller Aarhus City Halvmarathon er en krævende, men festlig løbeoplevelse. Foto: Aarhus Motion

Bestseller Aarhus City Halvmarathon har tradition for at være en festlig løbeoplevelse ikke bare for de tusindvis af deltagende løbere, men også for alle dem der står langs ruten og hepper med.

”Vi håber, alle deltagere – både løbere, heppere og frivillige, der er med og bidrager - får den fantastiske løbeoplevelse, som der er tradition for. Og at den alsidige underholdning langs ruten gør festen endnu større,” lyder det fra Jeanette Boye Sørensen. Hun vil selv være at finde langt ruten søndag 16. juni.

”Jeg løber ikke selv med, men jeg kommer og hepper sammen med min ældste datter. Hun er født 3. juni, og set i det lys er hun jo nærmest et halvmarathonbarn,” griner hun.

FAKTA: Bestseller Aarhus City Halvmarathon 2019

  • Dato: 16. juni 2019, kl. 10.00
  • Sted: Start og mål på Frederiks Allé (ved Rådhusparken)
  • Distance: 21,097 km og Run With Me: 11 km
  • Antal deltagere: Cirka 12.000
  • Trafikinfo: Frederiks Allé fra Thomas Jensens Allé til og med Rådhuset er lukket fra 14. juni kl. 10.00 og frem til 17. juni kl. 07.00. Ligeledes vil Rådhuspladsen være spærret 16. juni fra kl. 08.00-11.00. 16. juni vil en del andre veje være lukket i tidsrummet kl. 08.00-14.00, ligesom flere af Aarhus’ bybusser og regionale busser sættes på pause eller omlægges mellem kl. 09.00 og 13.00
  • Tilmelding samt mere info på www.aarhusmotion.dk

Publiceret 14 June 2019 07:00