En sprudlende Peter A. G. delte ud af velkendte numre og fed energi, da Gnags indtog Northside fredag eftermiddag.

En sprudlende Peter A. G. delte ud af velkendte numre og fed energi, da Gnags indtog Northside fredag eftermiddag. Foto: Helle Arensbak / Ritzau Scanpix

Anmeldelse: Gnags skabte en fest på Northside

Der var høj sol og ditto humør, da Gnags besteg blå scene på Northside Festival fredag eftermiddag. Aarhus-bandet skabte en upbeat fest med kun få pusterum

Af
Mai-Britt Jeppesen

Stjerner: 4 ud af 6

Der var ikke lav, men høj sol over Aarhus, da Gnags med Peter A.G. i front besteg blå scene på Northside Festival fredag eftermiddag klokken 16.15.

Lig Thomas Helmigs optræden på Northside i 2017 stimlede solstegte, humørfyldte publikummer i alle aldre sammen for at synge med på kendinge som ’Vilde kaniner’ og ’Slingrer ned ad Vestergade’.

Publikum fik, hvad de kom for. Og mere til.

Med et velspillende band i ryggen – i dagens anledning udvidet med en Mr. Swing King lignende guld-robot - lagde en sprudlende Peter A. G. ud med ’Den dejligste morgen’. Kun få linjer var sunget, før publikum havde hænderne over hovedet og energisk skrålede med på omkvædet.

Der var dømt kollektiv fest og fed energi stort set fra start til slut, da Gnags spillede sig ud på blå scene.

Der var dømt kollektiv fest og fed energi stort set fra start til slut, da Gnags spillede sig ud på blå scene. Foto: Helle Arensbak / Ritzau Scanpix

Grå hårstrå

I vanlig stil rystede Peter A. G. de skulderlange lokker, præcis som han har gjort det, siden Gnags stod på scenen første gang for over 50 år siden. Energien denne eftermiddag i Ådalen var den samme som dengang. Det samme var synergien med publikum - eneste forskel var farven på A. G.’s dansende lokker, der i årenes løb har sneget sig hen ad grå.

Og lige præcis de grå hårstrå var eneste indikator for de 66 år, Peter A. G. har rundet. Frontmanden løb ubesværet fra den ene ende af scenen til den anden og havde brug for imponerende få sekunder mellem hvert nummer til at få vejret.

”Tak fordi vi måtte komme! Det er fedt at spille for jer Aarhus. Meget af den musik, vi spiller, er jo blevet til lige herovre i nummer 27,” sagde Peter A. G. og pegede mod et sted ikke langt fra festivalpladsen.

”Er I der?” spurgte han.

Og det var publikum.

”Ja!” lød det samstemmende fra mængden.

En mængde, der i takt med at tonerne fra ’Slingrer ned ad Vestergade’ og ’Lav sol over Aarhus’ steg til vejrs mod en blå, skyfri himmel, blev større og større.

Publikum fik kun få puste- og snakkepauser under Gnags debut på Northside 2019.

Publikum fik kun få puste- og snakkepauser under Gnags debut på Northside 2019. Foto: Helle Arensbak / Ritzau Scanpix

Snak blev til sang

Med Gnags på scenen var der ikke brug for de Hold-kæft-bolsjer, arrangørerne i år har uddelt for at stoppe det snakke-ivrige publikum. Snak var blevet til sang. Først da ’Når robotterne kommer’, et af numrene fra bandets seneste album ‘Robot’n’roll’, flød ud over scenekanten, dalede publikums interesse for at synge med momentvis.

”Jeg har fået flere sms’er, hvor folk spørger, om ikke vi synger noget af det nye. Mener I det virkelig?”

A.G. så spørgende ud på sit publikum.

Noget tydede på, at det gjorde dette års Northside-publikum umiddelbart ikke. I hvert fald greb flere muligheden for at diskutere aftenens musikprogram, vejen til de nærmeste toiletter og hvis tur det var til at gi’ en kande.

”Når robotterne kommer så må vi klare os på charmen," sang Peter A. G. Og det gjorde de i høj grad Gnags; klarede sig på charmen. Hele vejen gennem endnu et par nye numre. Udmærkede numre absolut, men ja; nye.

Guitarist Per Frost bidrog til energien, der fossede fra Gnags' første liveoptræden til Northside Festival i Ådalen.

Guitarist Per Frost bidrog til energien, der fossede fra Gnags' første liveoptræden til Northside Festival i Ådalen. Foto: Helle Arensbak / Ritzau Scanpix

En vild kaninfarm

Med ’Under Bøgen’ og ’Kærester’ fik Gnags dog genvundet publikums opmærksomhed, og da turen kom til at slippe ’Vilde Kaniner’ fri, hengav publikum sig igen helhjertet til Aarhus-bandet. Snakken forstummede, og på få sekunder skabte tusindvis af løftede pege- og langefingre en farm af dansende kaninører.

Traditionen tro tog A.G. et kvikt danskvand-dusch, iførte sig en høj hat med fjer og lod afslutningsvis ’Mr. Swing King’ omfavne et ivrigt hoppende og tæt-på-i-takt-klappende publikum. Havde der været tag over Ådalen, var det i dette sekund lettet af kollektiv begejstring.

Her burde Gnags nok have takket af for denne gang. To ekstranumre i den mere afdæmpede afdeling samt en præsentation af orkestret tog gassen af publikum, og flere begyndte at sive.

Ikke desto mindre blev Gnags’ debut på Northside en folkefest af de helt fede.

“Folk, der kommer på Northside, kommer vel for at have en fest. Og det skal vi nok give dem!” lovede Per Frost, da avisens journalist talte med guitaristen og Peter A. G. medio april forud for udgivelsen af ‘Robot’n’roll’.

Det løfte holdt Gnags!

Publiceret 07 June 2019 20:15