Så er der musik og fest i Ådalen, hvor NorthSide holder 10 års jubilæum i år. Næste år er festivalens sidste på denne adresse. I 2021 skal den ligge i Eskelund.

Så er der musik og fest i Ådalen, hvor NorthSide holder 10 års jubilæum i år. Næste år er festivalens sidste på denne adresse. I 2021 skal den ligge i Eskelund. Arkivfoto: NorthSide

Musikguide for Northside:

Noget for de unge, de trofaste, de danske og gengangerne

Det kan være svært at overskue NorthSides mange tilbud om god musik. Måske kan du spore dig ind på det, der er noget for dig, i denne guide

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Vi har inddelt musikken i fire kategorier - Gengangerne der før har optrådt på NorthSide, de danske bands og de kunstnere, der henvender sig til de unge. Endelig er der en række navne, som rammer lige ind i NorthSidesjælen og henvender sig til de trofaste NorthSide-gæster.

Gengangerne

The Streets var med i 2011 på NorthSide som hovednavn. Bandet er kendt for en meget speciel rapstil med engelsk accent, som går under betegnelsen grime eller UK garage. Mike Skinner er manden bag The Streets, som har holdt en pause fra 2011 til 2017. Mange NorthSide-gæster har ønsket at høre ham igen. Det kan de nu.

Også Keane har før været på NorthSide – nemlig i 2013 og siden har også det band holdt pause. Det var og er stadig voldsomt populært og efterspurgt. Og nu er englænderne klar til at spille deres mange poprock hits i Ådalen. Keanes kendetegn er, at bandet bruge klaver som hovedinstrument i stedet for guitarer.

The Minds of 99 er også gengangere på festivalen, og bandet har en helt særlig plads i de trofaste Northside-gæsternes hjerter. Det danske post-punk band er dannet i 2012. Det har siden udgivet tre album og vundet en lang række priser. De spillede på den mindste scene, første gang de var på NorthSide. Det gør de ikke længere.

For de unge

Khalid er et af de nye og vildeste navne i verden lige nu. Han er blevet kaldt en hitmaskine og et kæmpetalent med 18 singler på amerikanske top 100 i 2017 og 2018. Desuden er den 21-årige gut fra Texas en af de fem mest streamede på Spotify. Han har på et par år vundet en række priser og fået masser af ros. Hans melodiske musik kan kaldes rythm and blues.

Svenske Tove Lo hører også til i ungdoms-kategorien. Hun er en feministisk sanger og sangskriver, der står bag hits som 'Cool Girl' og 'Habits (Stay High)'. Hun blev for alvor kendt, da hun i 2014 udgav sit debut-album.

Major Lazer, som danskerne måske bedst kender for sit samarbejde med MØ på hittet 'Lean On' vil nu spille sit elektroniske dance-musik i Aarhus. DE har haft navne som Bruno Mars og Shaggy med i studiet. Diplo, der er en del af Major Lazer, var solo på NorthSide i 2018, hvor han gav en af festivalens bedste koncerter, der blev rost til skyerne.

For de trofaste

Til de traditionelle Northside-gængere er der bands som:

Alice in Chains, der er et amerikansk band, som regnes for at være en af de fire store i grunge-genren. Gruppens tekster handler ofte om ensomhed og narkotikamisbrug. Begge dele har i høj grad præget forsangeren, der døde af en overdosis i 2002. Alice in Chains blev gendannet i 2005 og anses for at være et af de mest indflydelsesrige bands i sin genre.

Engelske Foals fik med udgivelsen af albummet 'Holy Fire' i 2013 status som et af Englands allermest populære bands. Det har deres egen stil, der både er blevet kaldt indierock og dansepunk. John Fogde fra NorthSide kalder det guitar-rock. Englænderne har høstet en række priser blandt andet som det bedste liveband. Gaffa gav deres seneste album fem stjerner.

Bon Iver er et amerikansk indiefolk-band startet i 2007 som et enmandsband af Justin Vernon. Han indspillede sit første album i en bjælkehytte og sendte det ud på 500 cd'ere. Senere er Michael Noyce, Sean Carey og Matthew McCaughan kommet til. Bon Iver har opnået så stor succes, at det blandt andet har lavet musik sammen med verdensstjerner som Kanye West, James Blake, Aaron Dessner fra The National og Jay Z.

Og så de danske

Legendariske Gnags med mere end 50 år på bagen har prøvet det meste – de har dog ikke spillet på NorthSide før, så deres koncert i år er en debut. Bandet har netop udgivet deres 23. album og er still going strong. Peter AG er klar til at lemmedasker-danse som altid.

Grand old L.O.C., der har været med i musikbranchen i 24 år, sørger for festen fredag aften. Det er fem år siden, han har lavet ny musik og han arbejder for tiden hårdt på at få sit nye album ’Ekkokammer’ ud over rampen. Han har spillet numre derfra på en mindre turné for nylig og de blev godt modtaget.

Peter Sommer er så lokal og så kendt, at han næsten ikke behøver nærmere præsentation. Siden hittet 'Valby Bakke' i 2004 har han modtaget et væld af priser. Hans musik kan beskrives som pop med stærke tekster, der ofte har ordspil. Han bevæger sig i sit helt eget univers, som han dog delte med Simon Kvam fra Nephew fra 2010 til 2014. Nu er han igen solo og stærkere end nogensinde.

Suspekt skal hip hoppe og rappe sig gennem lørdag aften, hvor de får æren af at lukke og slukke festivalen med maner. De er nogle af de hiphop-kunstnere, der er nået bredest ud. NorthSide forventer et stort show fra de tre barndomsvenner fra Albertslund – som sædvanligt.

Publiceret 04 June 2019 12:38