Når pangfarvede Pride 1. juni fylder Musikhusparken bliver det med Sanne Søndergaard som konferencier. Den feministiske komiker er færdig med standup-miljøet, som hun opfatter som voldsomt mandsdomineret. Hujn glæder sig til Pride, hvor der er plad til alle.

Når pangfarvede Pride 1. juni fylder Musikhusparken bliver det med Sanne Søndergaard som konferencier. Den feministiske komiker er færdig med standup-miljøet, som hun opfatter som voldsomt mandsdomineret. Hujn glæder sig til Pride, hvor der er plad til alle. Pressefoto

Sanne Søndergaard er konferencier til Pride i Aarhus: Jeg er selv ret queer

Når Sanne Søndergaard går på scenen for at guide publikum gennem regnbuefarvede Aarhus Pride, er hun i virkeligheden kommet hjem - til dem der stikker ud ligesom hende

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Pangfarvet Pride indtager 1. juni Musikhusparken med liv, latter, prisuddelinger og fest for absolut alle. Og det bliver i år med standupperen Sanne Søndergaard som konferencier. Efter 10 år på turné med syv onemanshows har hun indtaget et utal af scener i hele landet. Men aldrig før har hun været på en, der handler om Pride.

"Jeg blev bare glad og sagde straks ja, da de spurgte mig. Jeg er ret queer selv. Det betyder jo egentlig bare at være sær, og det er vi vel alle mere eller mindre," siger Sanne Søndergaard.

"Jeg identificerer mig med queerfolket, fordi de kæmper for at blive accepteret som dem, de er. Det kan jeg genkende, fordi jeg har oplevet at være anderledes, end det folk forventede. Men i det mangfoldige queer-miljø er jeg blevet budt indenfor, og der har jeg bygget min standup-karriere op," forklarer feministen, der i årevis har talt kvindernes sag.

Hun har været feminist længe før, hun vidste, det var det, det hed.

"Desuden er jeg venstreorienteret og taler mod mobning, sexisme og racisme, men jeg synes ikke, vi skal sidde i en stor rundkreds, og jeg sidder ikke hjemme og strikker menstruationsbind. Jeg vil hellere være med i Prideshow," siger hun med latter i stemmen.

Der skal være plads til alle

Sanne Søndergaard glæder sig over, at Pride i dag er en åben fest for alle, og at der i det hele taget er en større åbenhed i samfundet end tidligere overfor alle mulige seksualiteter og for drags, der fylder mere i medierne end tidligere.

Hun synes, der skal være plads til det hele. Og det følte hun bestemt ikke, der var i standup-branchen, som hun har forladt dette forår, fordi hun opfatter den som voldsomt mandsdomineret. Hun laver ikke flere feministiske jokes, men hun synes stadig, at kvinder bliver mødt med masser af fordomme og stereotype opfattelser af, hvem de bør være.

"Jeg kunne ikke udvikle mig mere i standup, fordi jeg blev set som hende, der altid brokkede sig. Mine shows var en stor succes og var tit udsolgte, men internt i branchen trivedes jeg ikke," slår hun fast.

Hun valgte derfor ganske unostalgisk at flytte på sig. Ud af standup. Væk fra København. Hjem til Jylland og Aarhus. Her har hun tæt på Egå Strand fundet al den plads, hun manglede.

Den feministiske og skarpe standupper Sanne Søndergaard skal være konferencier ved Pride Aarhus 1. juni. Hun føler sig hjemme i det skæve miljø, hvor der plads til alle. Hun har skiftet de hektiske comedy-scener ud med vinterbadning og koncentreret bogskriveri i sit nye hjem tæt på Egå Strand.

Den feministiske og skarpe standupper Sanne Søndergaard skal være konferencier ved Pride Aarhus 1. juni. Hun føler sig hjemme i det skæve miljø, hvor der plads til alle. Hun har skiftet de hektiske comedy-scener ud med vinterbadning og koncentreret bogskriveri i sit nye hjem tæt på Egå Strand. Foto: Tahmasbi

Bor nu i hus med hav

De hektiske comedy-scener er skiftet ud med vinterbadning og koncentreret bogskriveri i hendes gennemførte 1970-er hus i Egå. Hun har faktisk altid været en hjemmesnegl med stor kærlighed til kogekunsten, og hun har også skrevet flere bøger før den, hun arbejder på lige nu. Så intet af det er nyt. Men det er rammerne.

Hun har inviteret avisen hjem i sit Friis og Moltke hus, der har store panoramavinduer ud til en smuk og meget lukket have. Hendes retrotapet med orange ræve passer perfekt til det stilrene hus, der er bevaret som oprindeligt. Her er ro og stilfærdig harmoni. Kvinden med det lange røde, krøllede hår og en grøn kjole, der godt kunne have været fra 1970'erne, drikker dybrød blomster-te af en hyggelig kop.

Her er der både plads til Sanne Søndergaard, hendes bogskriverier og til hendes nye familie. Den består af hendes kæreste, hans to børn og hende selv. Og selv om børnefamilier absolut ikke er nogen nem opgave, går det godt.

"Jeg elsker at bo sammen med Jonas og hans to søde børn. Vi skal snart i Lalandia, og jeg er den, der glæder mig allermest. Jeg er en kæmpe vandhund. Jeg har ikke bare et, men to badekar og hopper hele tiden både i dem og i havet," siger Sanne Søndergaard, der aldrig før har boet tæt på vandet og ikke vidste, at hun ville blive så utrolig glad for det.

Naturen er fuld af ro

"Nu er jeg vinterbader, og jeg stornyder det. Jeg er bedre til lyden af fuglesang og duften af hav end til de utroligt mange sanseindtryk, der er på Vesterbro. Lige nu er jeg ved at plante haven til med ting, der dufter," siger forfatteren.

Hun arbejder rigtig godt i sit hjem, især når hun kan sidde i solen med bare tæer. Den gode jordforbindelse gør godt, fordi ideerne hele tiden står i kø i hendes hoved. Udfordringen for hende er at vælge de rigtige og at føre dem bedst muligt ud i livet.

Sanne Søndergaard mener, at man skal arbejde ideerne helt igennem til det punkt, hvor man er træt af at se på dem. Det kræver, at man mentalt forcerer en mudret voldgrav fuld af øgler. Den dukker op efter den vilde idefase og fører frem til det færdige produkt. Hun arbejder sig igennem voldgraven ved at gå i haven.

"Heldigvis får man i bogbranchen utrolig god sparring og hjælp fra dygtige redaktører på forlagene. Det er meget luksuriøst sammenlignet med standup-branchen, hvor man skal det hele selv," siger Sanne Søndergaard.

Hun skriver lige nu på sin fjerde ungdomsbog, fordi Gyldendal spurgte, om hun havde lyst til at skrive endnu en. Næste gang skriver hun muligvis en bog til voksne. Ind imellem skriverierne holder hun stadig foredrag om mobning, et emne hun har kendt til og beskæftiget sig med siden skoletiden.

Sanne Søndergaard med det lange røde, krøllede hår og en grøn kjole, der godt kunne have været noget fra 1970'erne, bor i et Friis og Moltke hus fra netop den tid. Det er enkelt og tilfærdigt og et godt sted at arbejde, når hun skriver på sin næste bog.

Sanne Søndergaard med det lange røde, krøllede hår og en grøn kjole, der godt kunne have været noget fra 1970'erne, bor i et Friis og Moltke hus fra netop den tid. Det er enkelt og tilfærdigt og et godt sted at arbejde, når hun skriver på sin næste bog. Foto: Tahmasbi

Hvem er egentlig anderledes?

"Jeg er fuldstændig ekspert i at opleve mobning, fordi jeg blev mobbet som barn. Mine foredrag handler meget om, hvordan mobning opstår. Folk er ofte ubevidste om, at de dømmer andre, der ikke er som dem selv," siger hun.

Og så er vi tilbage ved begyndelsen, der handlede om at skille sig ud.

"Jeg synes ikke selv, jeg er anderledes. Men jeg har ofte fået at vide, at det er jeg. Det er underligt, for vi er da alle sammen forskellige og hvem bestemmer, hvilke af os der er anderledes?" spørger hun og lægger dermed elegant op til Pride Aarhus - en regnbuefarvet fest for mangfoldighed.

Fakta Pride

Program lørdag 1. juni

11.00 Musik og opvarmning på Bispetorvet

11.30 Paraden går gennem byen fra Domkirken gennem Latinerkvarteret til Klostergade. Derfra går den gennem Vestergade og op ad Strøget hen til Musikhusparken.

13.00 Paraden ankommer til Pride Lounge

14.00 Scenen åbner med en tale af borgmester Jacob Bundsgaard

Total Hip Replacement spiller soul

Prideprisen og Paradeprisen afsløres

Shoko spiller pop

Kirsten Siggaard synger Melodi Grand Prix-sange

Feel Freze spiller elektronisk pop

18.00 Pride Lounge lukker

20.00 Afterparty på Centralværkstedet

Publiceret 30 May 2019 06:30