Tre moderne dansere fra Black Box Dance Compagny i Holstebro bryder ud af skraldebjerget og giver det liv.

Tre moderne dansere fra Black Box Dance Compagny i Holstebro bryder ud af skraldebjerget og giver det liv. Foto: Tahmasbi

Overforbrug: Ren besked fra toppen af 781 kilo skrald

Vi producerer hver især 781 kilo skrald om året. Svalegangen laver baggårdsteater og klimamarked

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Når byen 31. maj og 1. juni fyldes af Verdensbilleder-festivalen vil den også brede sig ind i baggården på Svalegangen. I teaterets baggård kan man ganske gratis opleve stykket 'Glade Bæredygtige Dage' og på gaden bliver der et klimamarked.

I gården bliver man mødt af et to-tre meter højt bjerg af 781 kilo affald. Det er, hvad en gennemsnitsdansker producerer om året. På toppen af affaldsbjerget står skuespiller Kirstine Hedrup. Iført pels, bling-bling smykker, røde negle og skrigblå paillet-kasket går hun lige i flæsket på publikum.

"Jeg kan ikke se jer, når I bare står der i en gruppe og ligner ingenting. I er garanteret født på en rasteplads på motorvejen mellem Padborg og Kolding. Jeg der imod står for mig selv og skiller mig ud. Jeg har masser at byde på. Min købekraft er så stærk - jeg elsker det," siger hun affekteret og insisterende.

Affaldsbjerget begynder at røre på sig. Arme og ben bryder ud. De sidder på tre dansere, der danser med skraldet, som er blevet en del af dem. De danser også appellerende ud mod publikum og med hinanden, mens superforbrugeren på toppen af bjerget taler om sine fantastiske indkøb og fede turistrejser. Samtidig bliver hun ved med at smide affald ned i hovedet på de dansende skraldetrolde.

"Jeg elsker at rejse. Jeg elsker at skide i andre lande," råber hun blandt andet.

Danseren Joshua Scott i forgrunden håber, at shoppende aarhusianere, vil kigge forbi skraldebjerget ved Verdensbilleder.

Danseren Joshua Scott i forgrunden håber, at shoppende aarhusianere, vil kigge forbi skraldebjerget ved Verdensbilleder. Foto: Tahmasbi

Et vigtigt emne

Avisen har mødt holdet bag stykket og spurgt Kirstine Hedrup, hvordan det er at stå tre-fire meter over jorden i en baggård og råbe til publikum, at hun elsker at skide?

"Det er dejligt provokerende. Og jeg synes, at det fungerer godt, fordi man kan mærke alvoren, der ligger under den grovkornede humor," siger Kirstine Hedrup, der håber, at folk kan genkende nogle af de absurditeter, hun præsenterer dem for.

Både hun og danserne er glade for at arbejde med så vigtigt et emne som bæredygtighed og verdensmål.

"Vi håber, at folk vil kigge forbi med deres indkøb fra midnatsåbent i hænderne. Det vil give en god scene," siger Joshua Scott, der er en af de tre dansere fra Black Box Dance Compagny i Holstebro, som er med i stykket.

De tre har vænnet sig til at danse i affald og føler det efterhånden helt naturligt at lægge sig på det. Sådan som det må være for de mennesker, der bor på lossepladser.

"Vi forsøger at bruge deres kropssprog, som vi har studeret," supplerer koreografen, Marie Brolin Tani.

"Miljø ligger de unge dansere rigtig meget på sinde, så de var vildt begejstrede, da jeg præsenterede dem for ideen om denne forestilling. Også da jeg forklarede, at de skal rulle sig i skrald," fortsætter hun.

'Glade Bæredygtige Dage' er den første event i en lang række, der vil strække sig fra i år til 2023. Planen er, at lave en vandreforestilling næste år, en for familier året efter, i 2022 bliver det et turnestykke og i 2023 er planen at lave 17 events rundt omkring i Aarhus. Alt samme med de 17 verdensmål som tema.

Hvis nogle af læserne synes, at historien om affaldsbjerget minder om noget, de før er stødt på, skyldes det muligvis, at teaterets kunstneriske leder, Per Smedegaard, og dramatiker Line Knutzon har ladet sig inspirere af stykket 'Glade Dage'. Bodil Udsen gjorde det berømt, da hun havde rollen, som en kvinde, der sad fast i et bjerg af sand og meningsløshed.

Foto: Tahmasbi

Fakta

31. maj og 1. juni vil der foran Teateret Svalegangen være et klimamarked. På det vil der være grønne debatter om kultur, forskning og erhverv.

I baggården kan man opleve 'Glade Bæredygtige Dage'

En forestilling med en monolog og moderne dans.

Kunstnerisk leder Per Smedegaard, dramatiker Line Knutzon og koreograf Marie Brolin Tani står bag

Publiceret 30 May 2019 14:30