Anna Alvarez Bjerrum er formand for RANI-projektet på Egaa Gymnasium. Hun har besøgt den skole i Tanzania, som eleverne bygger op i kraft af deres indsamlinger.

Anna Alvarez Bjerrum er formand for RANI-projektet på Egaa Gymnasium. Hun har besøgt den skole i Tanzania, som eleverne bygger op i kraft af deres indsamlinger. Foto: Tahmasbi

Elever fra Egaa Gymnasium bygger en skole i Afrika

Elever fra Egaa Gymnasium samler penge ind og bygger en skole i Tanzania, der er fattigt men også fuldt af sol og smil

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Der siges og skrives ufatteligt meget om miljø, klima, bæredygtighed og verdensmål for tiden. Politikerne taler og eksperterne diskuterer, men eleverne på Egaa Gymnasium handler.

I et elev-styret projekt samler de penge ind og bruger dem på at bygge en skole i Tanzania. RANI-projektet kaldes det. Det er de seneste år lykkedes eleverne at samle 100.000 kroner ind om året ved at droppe bøgerne for en dag og i stedet bruge den på at arbejde.

Interessen er stor og de flotte beløb er en fordobling af tidligere års resultater. Eleverne har gjort RANI-dagen sjov og populær med en quiz ved en fællessamling, en video-opfordring fra sangeren Wafande og en konkurrence, der sendte de mest flittige indsamlere en tur i Lasergame. Opbakningen er også stor, fordi det giver god mening for de unge, at gøre noget helt konkret, som hjælper andre.

"Jeg vil gerne gøre en forskel og det gør vi helt sikkert med RANI. Jeg tog ned på skolen i Tanzania i sommerferien sidste år og mødte børnene og lærerne. Det var vildt spændende og meget opløftende," siger Anna Alvarez Bjerrum, der er formand for RANI-projektet.

Glade børn i Afrika

"Man kan godt tro, at Afrika kun er et elendigt sted. Men jeg oplevede masser af glæde og tryghed blandt børnene. De elsker at være sammen med deres forældre og børnene bliver bare lykkelige, hvis de får en is. Jeg synes, det er smukt, at der ikke skal mere til," siger formanden.

Hun kender nu skolebørnene og glæder sig hver gang, der kommer fotos og videoer fra Tanzania til Egaa.

Turen til RANI-projektet har hun betalt af egen lomme og hun var der som frivillig. Det har en række af skolens elever og lærere været gennem tiden.

Udgangspunktet for samarbejdet i landsbyen Bagamoyo i Tanzania var i en årrække et skolepartnerskab med en lokal skole og nogle lærerkurser sponsoreret af UNESCO-midler. Siden har det udviklet sig til også at omfatte opbygningen af endnu en skole og uddeling af mikro-lån til nogle af landsbyens kvinder.

"Man kan godt tro, at Afrika kun er et elendigt sted. Men jeg oplevede masser af glæde og tryghed blandt børnene," siger Anna Alvarez Bjerrum, der er med til at bygge en skole op i Tanzania. Privatfoto

Mikrolån til kvinderne

Lånene er en stor succes og de har skubbet en række kvinder i gang med produktion og salg alt fra honning og sæbe til vin.

"De har alle betalt lånene tilbage. Og når de gør det, har de mulighed for at låne igen. Det fungerer rigtig godt. Det er med til at give stabilitet og udvikling i landsbyen og det smitter af på skolen," siger Anna Alvarez Bjerrum.

Hun er langt fra alene om at arbejde for udvikling i landsbyen i Tanzania. Nogle af hendes studiekammerater har i en lokal innovationskonkurrence udviklet en praktisk sæbebeholder, som de afrikanske kvinder med fordel kan bruge i deres sæbeproduktion. Elevernes præmie var en tur til Tanzania, hvor de skulle få sæbebeholderne til at fungere.

"Et projekt som RANI rummer masser af fantastisk læring. Eleverne kommer ud af klasselokalerne og lærer noget om udvikle projekter samtidig med at de skaber et stærkt socialt fællesskab," siger Lone Pløger Thoft, der er uddannelsesleder med ansvar for bæredygtighed og internationale projekter på Egaa Gymnasium.

Fakta

RANI er kort for Rafiki Nyanjema, der betyder Nyanjema Highschools venner.

Skolen hedder RATA School og kommer af Rafiki Tanzania - Tanzanias venner

Egaa Gymnasium har en UNESCO-linje. Det er en samfundsfaglig linje, hvor eleverne arbejder med globalt medborgerskab, bæredygtighed og FNs verdensmål.

UNESCO er FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur, som skal fremme samarbejdet mellem nationerne.

Hver uge bringer Århus Onsdag en artikel om at af FNs 17 verdensmål.

I denne uge handler det om nummer 4: Kvalitetsuddannelse. Det handler om at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse

Publiceret 26 May 2019 06:00