Kristian Rahbek Knudsen, chef for Aarhus Symfoniorkester, præsenterede tirsdag 30. april programmet for den kommende sæson.

Kristian Rahbek Knudsen, chef for Aarhus Symfoniorkester, præsenterede tirsdag 30. april programmet for den kommende sæson. PR Foto

Aarhus Symfoniorkester:

Ny sæson gentager successer

Musikchef Kristian Rahbek Knudsen præsenterede Aarhus Symfoniorkesters kommende sæson - en sæson der gentager mange af sidste sæsons successer

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Musikchef Kristian Rahbek Knudsen gik tirsdag formiddag 30. april på scenen i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus for at præsentere Aarhus Symfoniorkesters program for sæsonen 2019-20.

Han lagde ud med at opfordre publikum til ’at lukke velværet ind’.

”Aarhus Symfoniorkester er glade for at kunne være med til at skabe rammerne for, at folk kan lukke velværet ind, mærke og tænke efter. Det er noget af det, vi som Symfoniorkester kan: give rum til at man lægger diverse devices fra sig og fordyber sig. Det er få steder i samfundet, man stadig kan det,” sagde han.

Kristian Rahbek Knudsen slog herefter ned på nogle af de begivenheder, der havde været unikke for Symfoniorkestret i det forgange år. Samtidig løftede han lidt efter lidt sløret for den kommende sæson.

”2018 var første gang, Symfoniorkestret opnåede at spille for over 100.000 mennesker. Over 100.000 mennesker var inde for at høre Symfoniorkestrets koncerter!” lød det stolt fra musikchefen.

”2018 var også første gang, Aarhus Symfoniorkester spillede på Danmarks største udendørs metalfestival; Copenhell. Under ledelse af Jakob Stegelmann og dirigent Peter Ettrup Larsen. Det må være første gang nogensinde, at nogen har crowdsurfet til Grieg,” fortsatte han storsmilende.

At nå et nyt publikum

Samarbejdet mellem Aarhus Symfoniorkester og Troldspejlets Jakob Stegelmann var en succes og fortsætter derfor nogle år frem i tiden, kunne Kristian Rahbek Knudsen fortælle.

”Målet med samarbejdet er at nå ud til nogle grupper, vi ellers ikke ville have nået, og introducere dem til klassisk musik. Nørd-publikummet for eksempel; de, der kommer fra en verden med computerspil og gaming,” forklarede musikchefen. Sæsonens første frugt af samarbejdet bliver høstet 26. oktober 2019 med koncerten ’Troldspejlet Koncert’.

En målgruppe, Aarhus Symfoniorkester også gerne vil nå ud til, er børn. Til det introducerede man sidste år ’Musikkens Børn’ – et gratis tilbud til nyfødte og deres forældre om mindre babykoncerter.

”’Musikkens Børn’ viste sig at være et kæmpe hit. Over 50 procent af alle nyfødte i Aarhus Kommune i 2018 meldte sig ind. Vi er glade for at kunne formidle klassisk musik til babyer – det kan noget helt særligt. Samtidig er det en god mulighed for os til at introducere klassisk musik til fremtidens publikum,” sagde Rahbek Knudsen.

Succes kalder på gentagelse

En anden af sidste sæsons publikumsmagneter var ’Opera i parken’ - en udendørs koncert i Skanseparken, hvor Symfoniorkestret spillede værker fra Den Jyske Opera.

”I samarbejde med Den Jyske Opera lancerede vi sidste år ’Opera i parken’. Trods voldsomme regnmængder mødte over 2000 mennesker op til koncerten i Skanseparken. Det kaldte på en gentagelse. Derfor inviterer vi 22. juni til endnu en gratis ’Opera i parken’ eftermiddagskoncert med uddrag fra de værker, Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester sammen opfører i næste sæson,” afslørede Kristian Rahbek Knudsen.

I forbindelse med Aarhus Festuge 2018 år præsenterede Aarhus Symfoniorkester et internationalt musikalsk projekt sammen med de to store tyske kulturinstitutioner, kunstfestivalen Kampnagel og den ikoniske koncertsal Elbphilharmonien i Hamborg. Det prestigefyldte samarbejde bliver gentaget i august under dette års festuge med koncerten ’Ildfuglen og Bell Orchestra’.

”Koncerterne fremføres af det seks mand store canadiske ensemble Bell Orchestra, der spiller musik fra Stravinskijs ’Ildfuglen’, samt numre fra ensemblets kommende album – enkelte numre specielt arrangeret til lejligheden,” lød det fra musikchefen.

Franske Marc Soustrot fortsætter som chefdirigent for Aarhus Symfoniorkester.

Franske Marc Soustrot fortsætter som chefdirigent for Aarhus Symfoniorkester. PR Foto

Hele Aarhus’ Symfoniorkester

Også filmkoncerter – filmforevisninger med livemusik fremført af Symfoniorkestret - var en af sidste års succeser.

”I 2018 trak filmkoncerterne mere end 10.000 mennesker til – over halvdelen af dem under 30 år. Det viser, at vi med den type koncerter når ud til et endnu større og yngre publikum end stam publikummet. Sidste år tog Symfoniorkestret fat på ’Lord of the Rings’ trilogien. I år er turen kommet til ’Star Wars – A new hope’ med musik skrevet af John Williams,” fortalte musikchefen. ’Star Wars’ filmkoncerterne kan opleves 5., 6. og 7. september.

Han kunne desuden fortælle, at Symfoniorkestret i den kommende sæson igen får lejlighed til at arbejde med den finske 1. dirigent Leif Segerstam. Og at franske Marc Soustrot forventeligt fortsætter som chefdirigent. Med dette faktum understregede Kristian Rahbek Knudsen, at sæson 2019-20 på mange måder er den forgangne sæsons forlængede arm. Men en forlænget arm, der spænder vidt og rammer bredt.

Sagt med musikchefens egne ord:

”Vi spænder vidt, og med vores program ønsker vi at understrege, at vi er HELE Aarhus’ Symfoniorkester!”

Publiceret 01 May 2019 13:00