"Jeg var som en dukke med to ansigter. Jeg zappede ind og ud af død, fødsel, overlevelse, små børn, arbejde, fødselsdage og overtræksbukser," siger Puk Qvortrup om den første tid efter hendes mands pludselige dødsfald. Foto: Tahmasbi

Puks mand løb en tur og kom aldrig hjem

Puk Qvortrup var højgravid og ved at lave kagemand til sin to-årige søn, da et telefonopkald sluttede hendes lykkelige familieliv. Hendes 27-årige mand var faldet om med hjertestop kort før målstregen i et halvmaraton. Hun har nu udgivet en bog om umenneskelig smerte, at føde alene og at leve videre

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Hvordan kommer man videre, når den man elsker, pludselig falder død om? Når man står alene med et to-årigt barn? Og når man blive alene om at føde det kærlighedsbarn, der i syvende måned spiler ens mave ud?

For Puk Qvortrup var svaret: At finde overmenneskelige kræfter frem og kæmpe sig gennem de første ørkesløse dage, uger og måneder, hvor hun følte sig klippet af verden og dinglede underligt løsrevet ved siden af den.

Hun holdt fast med det yderste af neglene - for børnenes skyld. De levende er vigtigere end de døde. Hendes to små drenge, Kaj og Elmer, kaldte på hende og havde brug for hende. Det var ren overlevelse.

"Jeg var som en dukke med to ansigter. Jeg zappede ind og ud af død, fødsel, overlevelse, små børn, arbejde, fødselsdage og overtræksbukser," siger Puk Qvortrup om den første tid.

Og da hun efterhånden kom i synk med verden igen, og livet gik videre, tog hun det næste skridt: At gennemleve fortrængningerne ved at skrive en bog.

"Jeg har besøgt alle min dæmoner, set de i øjnene og givet dem navne. Det føltes, som om jeg påførte mig selv smerte. Og samtidig var jeg i tvivl om, jeg kunne skrive bogen ordentligt, men det var bitter nødvendighed at gøre det," siger forfatteren, der er lettet over, at romanen nu er færdig.

"Det har været rædselsfuldt at gennemleve det hele igen. Alt det fortrængte rullede ind over mig. Jeg brød fuldstændigt sammen med angst og depression. "

Gik efter guld i sorg

Da sorgen slog Puk Qvortrup omkuld for anden gang, var hun ikke alene. I 2016 stiftede hun igen familie, da hun giftede sig og fik et tredje barn. De trygge, rolige rammer for hende og børnene, gav hende rum til at lade sig falde.

"Denne gang havde jeg en mand, der greb mig. Første gang turde jeg ikke give efter for det mørke, jeg befandt mig i. Jeg var bange for, at jeg aldrig ville komme ud af det," fortsætter Puk Qvortrup.

I stedet kæmpede hun sig gennem dagene med bleskift, amning, nattegråd, vuggestue og familiehygge for tre. Med et smil klistret på. I dag kan hun se, at det lykkedes hende at skjule sin vrede og frustration for alle - også for psykologen. Hun læste sig til stor viden om sorgfaser, men hastede hurtigt igennem dem.

"Jeg gjorde det til et projekt at få guld i sorg. Jeg ville klare det bedre og hurtigere end alle andre i verden. Jeg ville også gøre min uddannelse færdig på normeret tid og skrive et fantastisk speciale," siger Puk Qvortrup og ryster på hovedet af sig selv, mens hun nipper til en god kop kaffe fra Godsbanens cafe.

Hun har sat Århus Onsdag i stævne på Projektdækket, hvor hun har siddet og arbejdet med sin bog det seneste års tid. Hun har på tidspunktet for dette interview netop modtaget de første kopier, og har efterhånden vænnet sig til tanken om at dele sit inderste med resten af verden.

"Jeg kunne slet ikke holde ud, at nogen skulle læse det, og synes, at det er grænseoverskridende," siger en genert forfatter-debutant, der straks fik sin bog antaget den samme dag, som hun sendte den til forlaget.

Man kan møde Puk Qvortrup på Godsbanens Åbne Scene tirsdag 18. juni klokken 19.30. Hun har sin daglige gang på Godsbanen, hvor hun har en pind på Projektdækket.

Man kan møde Puk Qvortrup på Godsbanens Åbne Scene tirsdag 18. juni klokken 19.30. Hun har sin daglige gang på Godsbanen, hvor hun har en pind på Projektdækket. Foto: Tahmasbi

Far er i en stjerne

Det er lykkedes Puk Qvortrup at få noget virkeligt fint ud af gensynet med dæmonerne. Det har vist sig, at sammenbruddet var et godt sted at skrive fra. Den selvbiografiske roman er skrevet ud fra egen hukommelse og dagbogsnoter. Fortællingen om hvordan hun forklarede Lasses dødsfald til to-årige Elmer, er hendes sammenstykkede erindringer fra tiden efter den skæbnesvangre septembersøndag i 2012.

"Der er elementer, jeg simpelthen ikke husker klart. Jeg har genskabt scener og forløb og kalder derfor bogen for en roman. For eksempel husker jeg min frustration over ikke at komme igennem til Elmer, da jeg skulle forklare, at hans far ikke kom tilbage. Men jeg husker ikke samtalen helt præcist," siger Puk Qvortrup, der valgte at bruge en stjerne som et billede på den døde far.

Hun sagde til lille Elmer, at far var kommet til at løbe så langt, at han nu var på en stjerne og ikke kommer tilbage. Elmer var ikke helt med men konstaterede meget jordnært, at 'din mund græder'. Han kunne forstå, at mor var ked af det, men ikke hvor far var. Siden har de tit set på stjernerne og vinket til far. Deraf kommer bogens titel, 'Ind i en stjerne'.

Hurtigt på job igen

Efter bare to og en halv uge kunne Puk Qvortrup ikke holde ud at gå derhjemme og græde. Hun havde brug for at holde fri fra sorgen, og ville derfor genoptage sin journalistpraktik på Århus Stiftstidende. Hun ønskede ikke særlige hensyn og satte alle fri for skyldfølelse, hvis de uden at vide det, kom til at sige noget, der gjorde hende ked af det. Hun stod helt klart til at få guld i disciplinen 'At komme videre i en fart'.

"Når det blev for svært, gik jeg ud på toilettet og græd," husker hun.

Som for eksempel den dag, hvor en kollega på et redaktionsmøde foreslog at skrive artikler om, hvor håbløst svært det var blevet at finde rundt på Aarhus Universitetshospital, der var under ombygning.

"Hvis man nu for eksempel skal finde B12, er det næsten umuligt lige nu på grund af alt det byggerod," mente han.

Det fik Puk Qvortrup til tårevædet at forlade lokalet, fordi hun netop havde styrtet rundt for at finde hjerteafdelingen, B12, da hun var blevet ringet op og bedt om straks at stille på den.

"Nu ved jeg, at jeg var for tidligt tilbage på job, men den gang føltes det som en hjælp. Og alle var bare så utroligt søde og bakkede mig op," husker journalisten, der i dag føler sig på plads og som har fundet sit rette forum - bøgerne.

Masser af ros

Puk Qvortrup har fået masser af ros for sin roman. Hendes historie er utrolig stærk i sig selv, og hun formår at fortælle den både rørende og nøgternt på samme tid. TV-stationerne, damebladene, aviserne står i kø for at få en bid af Puk Qvortrup, der nu kan skrive forfatter på sit visitkort.

"Det er helt vildt overvældende og svært at forholde sig til," siger den både stærke og følsomme kvinde, der har læst cand public på Aarhus Universitet, og som har arbejdet som kulturjournalist.

"Nu er jeg forfatter. Det er som om, proppen er røget af, og historierne flyder ud af mig. Jeg har en kæmpe glæde ved at skrive og gør det hele tiden på alt fra servietter til notesbøger og min iPhone. Jeg er allerede i gang med min næste bog," siger Puk Qvortrup med et kæmpestort smil, der får hendes øjne til at tindre.

Fakta

'Ind i en stjerne' udkommer på forlaget Grif 3. maj

Man kan møde Puk Qvortrup på Godsbanens Åbne Scene tirsdag 18. juni klokken 19.30

Publiceret 01 May 2019 09:00