Claus Hommelhoff begyndte at investere sine penge som 12-årig. I dag har han rutine i at tjene millioner og vil gerne hjælpe byens udsatte.

Claus Hommelhoff begyndte at investere sine penge som 12-årig. I dag har han rutine i at tjene millioner og vil gerne hjælpe byens udsatte. Foto: Firmapleje

Aarhusiansk rigmand vil hjælpe de hjemløse med flere tiltag

Storinvestor Claus Hommelhoff vil gøre en forskel for byens mange hjemløse. Et nyt løb i Aarhus, et cykelværksted og boliger indrettet specielt til dem er nogle af hans tiltag

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Den aarhusianske rigmand Claus Hommelhoff vil gerne være med til at gøre forskellen på de rigeste og de fattigste mindre, sådan som FN anbefaler det i sit verdensmål nr 10, der handler om at skabe mindre ulighed. Claus Hommelhoff synes især, at byens hjemløse har alt for dårlige vilkår.

For at sætte fokus på netop den problematik er han og en gruppe erhvervsfolk gået i gang med at arrangere et forhindringsløb i Aarhus: Homeless Run. Tanken er, at det skal finde sted i efteråret.

”Det handler til en forandring ikke om at løbe langt eller hurtigt, men om at komme gennem forhindringerne. Ligesom de hjemløse skal,” siger Claus Hommelhoff.

Han pådrog sig en lungebetændelse, da han på en kold vinterdag gik med på en såkaldt ’powerty walk’ i Aarhus for at se, hvor de hjemløse hænger ud og finder ly for nattekulden.

”Tænk på dem, der faktisk sover ude i den kulde,” siger han og ryster på hovedet.

Hjemløses behov styrer

Vi sidder og ser ud over Aarhus, der er udsigten fra hans glaskontor på ottende sal i KPMG Huset ved siden af Bruuns Galleri. Der holder hans firma, Formuepleje, til. I det har han sammen med sine cirka 100 kolleger tjent på den sjove side af 100 millioner kroner om året de seneste fire år.

Men Claus Hommelhoffs store overskud er ikke kun af økonomisk karakter - det er også menneskeligt. Den 62-årige formueplejer har de seneste ti år involveret sig i en lang række bestyrelser og projekter som for eksempel Kirkens Korshær, Hospice Søholm og Rethink Human Being. Alt sammen noget, der giver ham indsigt i behovet for hjælp.

I januar gik han ud med en plan om at bygge et kollegie, der også skal rumme boliger til hjemløse og psykisk sårbare. Han har udset en grund på Katrinebjerg, og lige nu er der dialog med naboerne og forhandlinger med kommunen, så kollegiet vil først stå færdigt om nogle år.

Det giver tid til at udvikle det helt rigtigt. En af mange ideer er, at nogle af de studerende kan blive mentorer for de hjemløse og psykisk sårbare og dermed få nedsat husleje. Der er også planer om at etablere et cykelværksted, der kan være en støtte for og give arbejde til den udsatte gruppe.

”Vi har holdt møde med hjemløse og deres landsorganisation for at kunne skræddersy boliger til dem. De har for eksempel behov for kun et enkelt rum, en altan til deres hunde og et vaskeri, hvor de kan møde andre og få hjælp,” siger Claus Hommelhoff.

Stormøde 30. april

”Jeg synes, vi skal lave en hjemløsebase. I den skal der være 100-200 mennesker, der byder ind med alt fra dyrlægeassistance og juridisk rådgivning til vaskehjælp og mentorstøtte,” foreslår manden, der har rutine i at tjene millioner.

”’Just do it’ har været mit motto hele livet. Jeg er verdensmester i at få andre til at bestille noget. Og så giver jeg aldrig op,” siger han med et glimt i øjet.

Flere gode ideer og kræfter kan komme i spil på et stormøde, der afholdes 30. april i Pakhusene.

Billedet er fra udstillingen af den hjemløse Ulrik Szkobels hjem i Den Gamle By i 2012.

Billedet er fra udstillingen af den hjemløse Ulrik Szkobels hjem i Den Gamle By i 2012. Foto: Marius Nyheim/Ritzau Scanpix

Fakta

Hjælp hjemløse

Stormøde 30. april i Pakhusene på Aarhus Ø.

Det er klokken 19 til kaffe og kage.

Alle er velkomne.

Der er 767 hjemløse i Aarhus. Næsten halvdelen - 378 - af dem er unge mellem 18 og 29 år.

Hver uge bringer Århus Onsdag en artikel om FNs 17 verdensmål.

I denne uge er vi nået til nummer 10: Mindre ulighed. Den voksende ulighed kræver handling, der vil styrke de laveste indkomstgrupper.

Publiceret 27 April 2019 10:00